Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Epica, Mayan & Off The Cross

Antwerpen (Borgerhout) Trix 18 oktober 2017

Het was alweer een tijdje geleden dat Epica de lage landen had aangedaan met een aantal club-shows en de meeste optredens waren dan ook binnen no-time uitverkocht toen de data van de optredens bekend werden gemaakt. Ondergetekende reisde af naar de Trix in Antwerpen om de band weer eens te gaan bekijken en werd bijzonder goed vermaakt door een band die in absolute topvorm verkeerde.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

band imageVoordat Epica de bühne zou betreden was het de beurt aan het uit Antwerpen afkomstige metalcore gezelschap Off The Cross om het in grote getale opgekomen publiek op te warmen. De band had ook al op de tweede editie van het Epic Metal Fest gespeeld en was dus een bekende van de hoofdact. De band heeft in Steven van Crombruggen een charismatische zanger met een prima uitstraling en hij wist het nog enigszins afwachtende publiek toch behoorlijk goed bij de kladden te vatten en in beweging te krijgen. Het half uurtje speeltijd wat de band toebedeeld had gekregen was door de goede performance van de band en het aangename materiaal dan ook in no-time voorbij.

band imageOp het Femme festival speelde Mayan nog in een fantasie-bezetting, maar hier in Antwerpen waren zowel drummer Ariën van Wezenbeek, gitariste Merel Bechtold, zanger Henning Basse en oprichter Mark Jansen van de partij, zodat we het “echte” Mayan aan het werk konden zien. Dit optreden was dan ook een stuk beter dan hetgeen we op Femme voorgeschoteld kregen, al dient te worden gezegd dat met name Henning Basse niet echt geweldig bij stem was. Dat gold echter wel voor de overige vocalisten George Oosthoek, Mark Jansen, Marcela Bovio en (vooral) Laura Macri, die enorm veel indruk maakten met hun performance. ‘Human Sacrifice’ en ‘Hate Me As I Am’ waren voor mij de absolute hoogtepunten in de set, waarin jammer genoeg de Orphanage-song ‘At The Mountains Of Madness’ niet opgenomen was.

band imageNatuurlijk was iedereen in de zaal gekomen voor hoofdact Epica en dat was bij de opkomst van de band ook wel te merken. Na het intro ‘Eidola’ begon men met een spetterende versie van ‘Edge Of The Blade’, dat gevolgd werd door het oudje ‘Sensorum’ en ‘Fight Your Demons’ van de nieuwe EP ‘The Solace System’. De band had enorm veel plezier op het podium en dat zorgde voor een prima interactie met het dolenthousiaste publiek. Hoogtepunten in de schitterende set waren voor mij persoonlijk het fantastische ‘The Essence Of Silence’, ‘Universal Death Squad’ en het in de toegift gespeelde ‘Beyond The Matrix’, maar eigenlijk was heel het optreden van een absurd hoog niveau. Zangeres Simone Simons was prima bij stem en het was een waar genoegen om de spontane interactie en het spelplezier van de diverse bandleden te mogen aanschouwen. Tot grote hilariteit van de bandleden en het publiek viel het keyboard van de iets te enthousiaste Coen Janssen van de standaard tijden ‘Unchain Utopia’, zodat hij gedwongen werd om de set te vervolgen op zijn mobiele toetsenbord. Maar zelfs dat mocht de pret niet drukken en na een geweldige uitvoering van ‘Consign To Oblivion’ kon een zeer tevreden mensenmassa uiterst voldaan huiswaarts keren. De band liet overduidelijk blijken door het vele toeren echt een geoliede machine te zijn geworden en bewees andermaal tot de absolute top van de Nederlandse metal te behoren. Waanzinnig goed optreden!

<< vorige volgende >>