Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Twelve Foot Ninja & The Interbeing

Nijmegen Doornroosje & Merleyn 10 april 2017

We kennen het nu wel – Doornroosje in Nijmegen is al snel aan het opklimmen tot een van de fijnste zalen van Nederland voor midden tot kleine bands die Effenaar, 013 en de AFAS nog niet kunnen volmaken. De briljante Australische groep Twelve Foot Ninja kwam 4 oktober de boel op de kop zetten en als Lords moesten we daar natuurlijk bij zijn!

Door: Job

Het is prettig warm in de Doornroosje als The Interbeing uit Denemarken, Twelve Foot Ninja’s support voor een groot gedeelte van deze tour, het podium betreed. Dat wil niet zeggen dat de zaal vol stond – het tegendeel is waar: The Interbeing speelt voor een zaal die misschien voor een kwart gevuld is. Naarmate de energieke en vooral strakke set vordert loopt de zaal voller en voller, maar mijn vermoeden werd tijdens de show alleen maar bevestigd: niemand hier kent The Interbeing, laat staan dat het ze boeit wie er openen voor Twelve Foot Ninja. Jammer, want de jongeheren uit Kopenhagen laten echt wel zien dat ze kaas hebben gegeten van een show wegzetten, en hoelang de speelduur aan de lange kant was was dit zeker een set die liet horen wat de mannen in hun mars hadden.

Maargoed, iedereen kwam dus voor Twelve Foot Ninja. De zaal is bijna propvol als de heren met een beukend ‘Monsoon’ openen, waarna melodische favoriet ‘Mother Sky’ het publiek al in de hand is gespeeld en in de nopjes is. Wat meteen opvalt is dat het geluid zo perfect is dat ik halverwege mijn twijfels begon te krijgen aan wat live was en niet live – het is alom bekend dat het gitaarwerk al een flink “onmogelijk” sausje heeft dat wordt opgevangen door elektrische trucjes, maar ook veel zang (zelfs lead op momenten) draait mee op band om een relatief weinig imposante Kin Etik in de eerste helft van de set op te vangen.

Gelukkig mag het de pret niet drukken, want de gevarieerde set met eigenlijk alleen maar materiaal van laatste ‘Outlier’ uit 2016 en het magistrale ‘Silent Machine’ uit 2012 komt uitstekend uit de verf. Nummers als ‘Kingdom’ en ‘Shuriken’ maar ook ‘Point of You’ en persoonlijke favorieten ‘Dig for Bones’, ‘Collateral’ en ‘Oxygen’ hakken erin bij het enthousiaste publiek van jong en oud. De echte piek komt bij ‘Invincible’, de hoofdsingel van laatste plaat ‘Outlier’ aan het einde en ook het encore met ‘Sick’, de megahit ‘Coming For You’ en publieksfavoriet ‘One Hand Killing’ wordt natuurlijk fantastisch ontvangen. Een briljante set, zonder zeikmomenten, gespeeld door een band die overduidelijk in vorm was. Dit was tof!

<< vorige volgende >>