Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Y&T & Voodoo Vegas

Alkmaar Podium Victorie 20 oktober 2017

Na Monster Magnet, Anthrax en Uriah Heep was Y&T de vierde band in het heavy genre die in de nieuwe Victorie in Alkmaar optrad. De band gaf tijdens deze tournee vier optredens in Nederland dus was het even afwachten hoeveel mensen kwamen opdagen. Gelukkig waren er genoeg liefhebbers met interesse om Dave Meniketti en co. aan het werk te zien want de zaal liep redelijk vol, al bleef het balkon ditmaal gesloten. De akoestiek van de zaal is prima en het podium relatief groot voor een kleine zaal. Kortom, een fijne zaal voor publiek en artiest.

Door: Richard V.

Fotograaf: Jacques Waltmann

Het voorprogramma startte om half acht en werd verzorgd door Voodoo Vegas, een Engels kwintet dat Y&T als eens eerder door Europa vergezelde. De muziek van Voodoo Vegas ligt in het straatje van (het oude) Aerosmith en Mötley Crüe en past in principe goed bij Y&T, maar kon de meeste bezoekers maar matig boeien. De band en vooral zanger Lawrence Case probeerde het publiek te enthousiasmeren, maar slaagde daar nauwelijks in. Naar de redenen is het gissen, maar vermoedelijk had te maken met het simpele karakter van de nummers en het feit dat veel oudere bezoekers elkaar al lange tijd niet hadden gezien en het drukker hadden met bijpraten en drinken dan geïnteresseerd te luisteren naar een onbekende band. Voodoo Vegas speelde best aardig en gitariste Meryl Hamilton trok geregeld de aandacht van het overwegend mannelijke publiek. Na drie kwartier was de koek op en begaf men zich naar de merchandise stand om een praatje te maken met de bezoekers en promomateriaal uit te delen.

Iets na half negen gingen de lichten uit, klonk het intro van ‘Black Tiger’ uit de speakers en betrad Y&T onder luid gejuich het podium. In een vloek en een zucht vlogen nummers als ‘Lipstick And Leather’, ‘Straight Thru The Heart’ en ‘Dirty Girl’ voorbij. Meniketti staat al sinds 1974 op het podium en haalde diverse keren een anekdote op en lachte zelf het hardst om zijn eigen grappen. Tijdens een serieus moment stond hij stil bij het overlijden van zijn originele bandleden, drummer Leonard Haze, bassist Phil Kennemore en vorig jaar gitarist Joey Alves en droeg het nummer ‘Winds Of Change’ aan hen op. Hoewel tal van klassiekers als ‘Mean Streak’ en het prachtige ‘I Believe In You’ de revue passeerden, bleven bezoekers vragen om nummers die niet op de setlist stonden. Meniketti genoot zichtbaar van de aandacht en paste met plezier de setlist aan om gehoor te geven aan de verzoekjes.

band image


Zo werden we getrakteerd op ‘Open Fire’ en volgde later ook ‘Midnight in Tokyo.’ Halverwege de set speelde de band met ‘Lay Me Down’ en ‘Storm’ twee nummers van Meniketti’s soloplaten. Die nummers bleken onbekend bij het publiek, waardoor het concert enigszins stil viel. Een beuker als ‘Masters And Slaves’ bracht de zaak echter meteen weer op gang. Twintig oktober bleek de verjaardag van Phil Kennemore en die werd gevierd met een slok Jägermeister, wat gebaren naar boven en het door hem zelf geschreven ‘Barroom Boogie’. Gitarist John Nymann nam de microfoon over voor een uitvoering van ‘Squeeze’ en drummer Mike VanderHule trakteerde het publiek op een doorsnee drumsolo. Dat bood gelegenheid voor een plaspauze en voor de andere muzikanten om even op adem te komen. Diverse nummers werden wat trager gespeeld dan op de albums, maar dat mocht de pret niet drukken. We mogen blij zijn dat Meniketti na vier decennia sowieso nog op de planken staat. Na dik twee uur was de koek op, maar de band werd teruggeroepen voor toegiften en die kwamen in de vorm van ‘Rescue Me’ en een knallende uitvoering van ‘Forever.’ Een concert van Y&T is elke keer weer een feestje en vanavond was geen uitzondering.

<< vorige volgende >>