Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Y&T & Voodoo Vegas

Leiden Gebr. de Nobel Poppodium Leiden 19 oktober 2017

Y&T is trouw bezoeker aan ons kikkerlandje, ook tijdens deze Europese tour treedt de band maar liefst vier keer in Nederland op. Volgens zanger/gitarist Dave Meniketti is de liefde begonnen na het optreden vaan de band op Pinkpop in 1981. Na Europa tussen 1983 en 2003 zwaar te hebben verwaarloosd (los van een show op Monsters Of Rock in Engeland en wat shows in Spanje) komt het Amerikaanse Y&T vanaf 2003 jaarlijks naar Europa. In Nederland staan dan steevast meerdere shows gepland. Vandaag staat de band in Gebr. De Nobel in Leiden. Een groot podium met goed licht, een echte aanwinst voor het clubcircuit.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

Voordat Y&T de planken bestijgt is het de beurt aan het Engelse Voodoo Vegas om de redelijk gevulde zaal op te warmen (of zoals zanger Lawrence Case dit tijdens de show meermaals herhaald ‘to create some energy’). De band heeft eerder het voorprogramma van Y&T mogen doen, maar ondertussen zijn hun toenmalige drummer en gitarist alweer vervangen. Het maakt weinig uit, de band speelt vol overgave, maar de songs spreken weinig tot de verbeelding vind ik. Blikvanger is gitariste Meryl Hamilton die in haar eentje met haar leuke voorkomen meer (mannelijke) energie losmaakt en fotografen lokt dan het verdere optreden en de nummers doen. De koek is na een minuut of 30 dan ook alweer op.

band image


Als enig overgebleven origineel Y&T bandlid betreedt Dave Meniketti hierna het podium. Wat al bekend is, wordt bevestigd ; wat is dit toch een klasbak. Vraag blijft bij mij altijd of zijn zang of gitaarspel nu het meeste indruk maakt. Meniketti is overigens ook het enige originele bandlid die nog op aarde rondloopt. Bassist Phil Kennemore verwisselde het tijdelijke voor het eeuwige al in 2011, en oud-gitarist Joey Alves en oud-drummer Leonard Haze volgden respectievelijk in 2017 en 2016. Op mooie wijze staat Meniketti hierbij stil in de aankondiging van het weergaloze ‘Winds Of Change’. De rest van de band staat trouwens als een huis. Een meer dan degelijke ritmesectie in de vorm van drummer Mike Vanderhule (al kan die drumsolo in ‘Contagious’ er wat mij betreft wel uit hoor) en bassist Aaron Leigh. Laatstgenoemde is met afstand de benjamin van de band en recent aangesloten na het vertrek van Brad Lang.

band image


Collega-gitarist en jeugdvriend John Nymann staat Meniketti al vanaf 2003 bij met degelijk gitaarwerk en vocale ondersteuning. Tijdens ‘Squeeze’ (het gewezen lijflied van Kennemore) neemt hij zelfs op enthousiaste wijze de leadvocalen voor zijn rekening. Ook mag Nymann twee keer de gitaarsolo van een nummer voor zijn rekening nemen. De band trakteert het publiek ook nog een extra nummer in de vorm van ’25 Hours A Day’. Voordeel als je als band een groot arsenaal aan songs voldoende kent en beheerst om live te vertolken. Keerpunt in de Y&T show is steevast ‘I Believe In You’ afkomstig van het album waarmee de band in 1982 doorbrak: ‘Earthshaker’. Deze powerballad heeft nog niets aan kracht ingeboet en het gitaarspel van Meniketti levert aan het einde dan ook de grootste reactie op van het publiek. Op bescheiden wijze neemt hij de complimenten in ontvangst. Gedurende de hele show ook geen ellenlange aankondigingen van de zanger/gitarist: ‘Let The Music Do The Talking’. Voor het eerst is er ruimte in de setlist voor twee songs afkomstig van het solo-album van Meniketti. ‘Lay Me Down’ en ‘Storm’ worden beleefd door het publiek ontvangen, maar krijgen minder bijval dan het Y&T materiaal. Na ruim twee uur eindigt de show met ‘Forever’ en bevestigt Y&T nogmaals hun reputatie van band die, zonder meelopende tapes en toeters en bellen, altijd waar voor zijn geld biedt.

<< vorige volgende >>