Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Avatarium & The Slayerking

Oss Groene Engel 22 september 2017

Het was stiekem al even geleden dat ik in de leuke zaal De Groene Engel in Oss was. Ik vermoed dat het met The Gathering was, nog met Anneke van Giersbergen in de band. Ik weet niet of dat aan de programmering heeft gelegen of aan mijn smaak maar aan de posters aan de muur te zien komt er voor de metal liefhebbers binnenkort weer wat meer in het straatje daar optreden.

Door: Winston Arntz

Fotograaf: Erik Boter

Op deze najaarszaterdag trad het Zweedse Avatarium aan, voorafgegaan door The Slayer King. Deze laatstgenoemde was nog onbekend bij mij maar uitzoekerij leerde me dat deze band uit het Griekse Nightfall is ontstaan en kent met zanger/bassist Efthimis Karadimas en gitarist Kostas Kyriakokopoulos twee ex-leden van die band. Drummer is George Karlito die verder geen track record heeft. De muziek is duister, doomy en creepy en meteen dacht ik aan de oude Samael met een dosis Triptykon en wat Zweedse doom als bijvoorbeeld Candlemass. De uitdossing van Efthimis, met een soort lampekap op zijn hoofd, verborg zijn gezicht en de aankondigingen van de nummers werden als een soort toespraken met veel echo en drama gebracht. De band heeft één album uit, van vorig jaar (‘Sanatana Dharma’) en het enige wat ik aan kan merken aan de show was de duidelijk hoorbare tape die extra inhoud aan de bombast moest geven. Iets wat je tegenwoordig toch wel meer en meer tegenkomt en ik weet niet wat ik daarvan moet vinden. Al met al was The Slayerking best aardig te pruimen en had ik de band een groter publiek gegund, de zaal was helaas niet bijster goed gevuld.

band image‘Hurricanes And Halo’s’, het derde volwaardige album van Avatarium gaat, net als de twee voorgangers, belanden in mijn jaarlijst. Met een weer iets verder ontwikkelde sound, en nog steeds met geestelijk vader Leif Edling (Candlemass, The Doomsday Kingdom) erbij betrokken bewees de band een blijver te zijn en niet zomaar een projectje. Ster van de band is zangeres Jennie Ann Smith, werkelijk één van de beste zangeressen die ik ooit heb gezien en haar verschijning, in het eerste gedeelte van de show als een soort doom prinses, is boeiend. Niet alleen door haar schoonheid, ze heeft stage presence en boeit haar publiek moeiteloos. Maar alleen kan ze zo’n avond niet dragen, daar is ook een strakke band voor nodig. En die stond er. Met manlief Marcus Jidell op gitaar en backing vocals is de sound gewaarborgd al duurde het even eer de soundman de juiste balans gevonden had. Want minstens zo belangrijk als de gitaar is het toetsenwerk van Rickard Nilsson die zijn gierende Hammond sound (geen echte) door het zware maar melodieuze geluid heen vlecht. Inmiddels is bassist Mats Rydström een vast bandlid geworden omdat Leif Edling van de dokter zich maar met één band tegelijkertijd mag bezig houden. De baardmans sleept de band mee en vormt samen met drummer Lars Sköld het dikke ritmetapijt waar de melodieuzen van de band op mogen acteren.

De set was een goed compilatie van oud en nieuw met voor mij als hoogtepunten het Uriah Heep-achtige ‘The Sky At The Bottom Of The Sea’, ‘Girl With The Raven Mask, ‘Avatarium’ en het immer indrukwekkende ‘Moonhorse’. Jennie betrok het niet zo talrijke publiek bij de show door oprecht te laten weten dat de band erg blij is dat er publiek is. En ook al had het drukker mogen zijn, er hing een mooie sfeer in De Groene Engel en ik zag dat de prestatie van de band bij de neutrale bezoeker indruk maakte. Zieltjes gewonnen dus. Ik hoop de band gauw nog eens te gaan zien maar dat zal wellicht minder snel zijn; zangeres Jennie is zwanger en dat heeft natuurlijk tijd nodig. Vooralsnog was Avatarium zeer goed en ik ben een mooie herinnering rijker.

<< vorige volgende >>