Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Memoriam & Fractured Insanity

Helmond De Cacaofabriek 15 september 2017

Het plotselinge overlijden van Bolt Thrower drummer Martin ‘Kiddie’ Kearns op 14 september 2015 betekende helaas ook het einde van de legendarische death metal band uit Coventry. Zanger Karl Willets was, ondanks zijn verdriet over het verlies van de nog jonge drummer, nog niet klaar met death metal en nam contact op met voormalig Bolt Thrower drummer Andy Whale om weer samen muziek te gaan maken. De line-up van de nieuwe band Memoriam werd al snel gecompleteerd door Benediction bassist Frank Healy en riff meister Scott Fairfax, die uiteindelijk ook een groot aandeel van de nieuwe nummers al op de planken had liggen voor Memoriam. Zonder een album uit te hebben speelde de band vorig jaar december al op de Eindhoven Metal Meeting, in maart van dit jaar kwam hun debuutalbum ‘For The Fallen uit via Nuclear Blast. De afgelopen zomer is Memoriam continue onderweg geweest en heeft op vele festivals in Europa gestaan. Vanavond staat de band op het podium in de Cacaofabriek in Helmond, als onderdeel van een kleine 4-daagse clubtour door Nederland, België en Duitsland, met de Belgische band Fractured Insanity in het voorprogramma.

Door: Dennis

Fotograaf: Elisabeth

De Cacaofabriek was een voor mij nog onbekende zaal in het Nederlandse clubcircuit. Het oude fabriekspand van de NV Nederlandse Cacaofabriek 1894-1932, doet sinds 2014 dienst als cultureel centrum in Helmond en heeft expositieruimtes, filmzalen, een brasserie en dus ook een poppodium. De moderne concertzaal heeft een capaciteit van 500 personen en is uitgerust met een rond balkon vanwaar het podium goed zichtbaar is van bovenaf. Bier en fris worden geschonken in glas en er was een ruime keuze aan speciaal bieren op fles. De condities voor een toffe concert vanavond waren dus ideaal. Dit weekend stonden er dan twee toffe concerten op het programma. Op vrijdag avond Memoriam en de dag er na zou Paradise Lost’s Greg Macintosh met zijn Vallenfyre de Cacaofabriek doen schudden op zijn grondvesten.

Ondanks dat het op deze vrijdagavond helemaal niet druk was bij de Cacaofabriek, deed de merchandiser van Memoriam goede zaken. Het was, zeker in het begin, redelijk dringen bij de merchandise stand, maar gelukkig was er genoeg voor iedereen. Ik verwonderde me er wel over dat het niet drukker was dan de (geschatte) maximaal 100 aanwezigen. Aan de Vlamingen van Fractured Insanity de eer om de avond te openen voor Memoriam. De band heeft met drie albums op hun naam al een aardig repertoire te bieden, en knalt er vanavond een 40 minuten durende set uit met brute death metal in de stijl van een Nile, Vader en een Immolation. Fractured Insanity bestaat inmiddels ruim dertien jaar, maar zanger en bassist Stefan van Bael is er pas sinds 2013 bij en is alleen op het laatste album ‘Man Made Hell’ te horen. De nadruk van de setlist van vanavond ligt dan ook op dit album. Geopend wordt met het slepende ‘Suicidal Holiness’ waarna er thrashier voortgezet wordt met ‘Inferno of A Nacissist’. De rookmachine draait volle toeren en de band verdwijnt in een gordijn van mist. Middels ‘Mass Awakeless’ en ‘Insanity’s Haze’ worden er ook nummers van de twee plaat gebracht. Met de getriggerde bassdrums klinkt drummer Ignace Verstrate bijna net als George Kolias van Nile. Bijna dan. Zanger Van Bael heeft een indrukwekkende strot met gevarieerde zang en zijn humoristische praatjes tussen de nummers door weet hij het publiek aardig mee te krijgen. Van het debuutalbum ‘When Mankind Becomes Diseased’ brengt de band het nummer ‘All Shall Fade’ en na het nummer ‘Man Made Hell’ neemt de band afscheid van het Helmondse publiek. Geen verkeerde band, dit Fractured Insanity, en niet Slayer zoals Van Bael reageerde op een schreeuw uit het publiek.

band image


Na een korte ombouwpauze begint Memoriam hun set tegen tienen met het massieve intro ‘Memoriam’. Het aanwezige publiek is meteen bij de les, en zanger Karl Willets zoekt direct interactie met de fans. Zichtbaar genietend zet de band vervolgens ‘War Rages on’ gevolgd door ‘Drone Strike’ van de ‘Hellfire Demos II’. Willets draagt deze en de andere drie clubshows van dit weekend op aan zijn gevallen kameraad ‘Martin ‘Kiddie’ Kearns en laat het publiek tussendoor weten dit soort kleine clubshows veel leuker te vinden dan de grote festivalshows die ze net achter de rug hebben. Met het nummer ‘Nothing Remains’ wordt er nieuw materiaal gepresenteerd en met ‘The Captive’ wordt Sacrilege met een cover geëerd, de band die als belangrijke inspiratiebron voor de band diende. De Trumps in deze wereld kregen een ode toegewijd middels ‘Resistance’. Er waren vanavond ook de nodige Bolt Thrower fans in de zaal en die werden getrakteerd op medley van ‘Spearhead’ en ‘Powder Burns’. De spelvreugde spatte van het podium en gitarist Scott Fairfax nam zijn frontman op een onbewaakt moment nog even van achteren, wat tot veel gelach op en voor het podium leidde. Bij het openen van een blikje bier struikelt de zanger bijna, maar hij redt zich met de nodige zelfspot uit de hachelijke situatie. Helaas heeft Memoriam pas één album uit dus kan er nog geen twee uur lang eigen materiaal gespeeld worden, met ‘Flatline’ zette Willets het laatste nummer is, zich alvast bedankend voor de komst van het publiek. Memoriam bood vanavond een heerlijke pot old school death metal show en liet zich zien als band die staat als een huis. Als we dan geen Bolt Thrower meer krijgen, dan hebben we er met Memoriam ten minste een hele waardige vervanger voor teruggekregen. Na het einde van de show nam de band nog uitgebreid tijd voor de achtergebleven fans en werd er nog innig geknuffeld met oude bekenden. Respect voor Memoriam. Hele gave show, jammer dat het niet drukker was, dat had Memoriam wel verdiend!

band image

<< vorige volgende >>