Listen live to Radio Arrow Classic Rock

CityRock Eindhoven 2017

Eindhoven Klokgebouw / Strijp S 9 augustus 2017

Op vrijdag 8 september vond in het Klokgebouw in Eindhoven het jaarlijkse CityRock Festival plaats en daar zowel de ouwe rotten van UFO alsmede ook de Zweedse melodieuze rockers Europe acte de présence zouden geven, was ondergetekende natuurlijk ook van de partij. Getuige de toch wel goede opkomst waren er wel meer mensen die dit soort traditionele hardrock op prijs konden stellen en die zouden dan ook zeker niet teleurgesteld worden.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

band imageNatuurlijk is het niet ideaal om een festival op de vrijdagavond te houden, want werkverplichtingen alsmede druk weekend-verkeer zorgden er voor dat we pas tegen zes uur het Klokgebouw binnen liepen, waardoor we dus het optreden van Navarone reeds gemist hadden. Het Britse popgezelschap Fischer-Z was dus de eerste band die we voorgeschoteld kregen en, hoewel het altijd een risico is om een popband op een metal festival te plaatsen, die stelden zeker niet teleur. Het album ‘Red Skies Over Paradise’ is en blijft een klassieker en het materiaal van dat album staat ook anno 2017 nog als een huis. Vlekkeloze uitvoeringen van ‘Batallions Of Strangers’, ‘The Worker’, ‘Red Skies Over Paradise’ en ‘So Long’ wisten het publiek goed op te warmen voor hetgeen nog komen ging en toen men met de hit ‘Marliese’ hun set afsloot had men een groot gedeelte van het publiek voor zich gewonnen en dat had ik van tevoren zeker niet verwacht.

band imageNa Fischer-Z was het de beurt aan Living Colour en dat is nu niet echt een band waar ik heel veel mee heb. Hun bij tijd en wijlen wat funky metal heeft me nooit echt kunnen bekoren en dus werd ik ook niet echt warm van hun optreden op deze avond. Men speelde een mix van nieuwe tracks van het album ‘Shade’ en een aantal oude klassiekers, maar ondanks de energieke en strakke performance wist men bij mij niet echt de juiste snaar te raken. Dat gold overigens wel voor een groot gedeelte van het aanwezige publiek want gaandeweg het optreden werd de respons van de aanwezigen steeds enthousiaster en luidruchtiger. Men kan dan ook terugkijken op een geslaagd optreden en ik zal dan ook één van de weinigen geweest zijn die het allemaal niet zo geweldig vond.

band imageDat veranderde als een donderslag bij heldere hemel toen UFO het podium betrad. De band bestaat al bijna vijftig (!) jaar, maar heeft mijns inziens nog niets aan kracht ingeboet en de bijna zeventigjarige (!) zanger Phil Mogg heeft nog steeds een stem als een nachtegaal. Zoals gewoonlijk werden er vooral nummers gespeeld uit de zeventiger en tachtiger jaren en het optreden was dan ook een zeer geslaagde “trip to memory lane”. Met startte uiterst sterk met ‘We Belong To The Night’ van het onterecht zeer ondergewaardeerde album ‘Mechanix’ en met name de klassiekers ‘Lights Out’, ‘Rock Bottom’ en hun grootste hit ‘Doctor Doctor’ klonken echt geweldig, mede dankzij het geweldige gitaarspel van Vinnie Moore en het nog altijd uitmundende stemgeluid van Phil Mogg. De band heeft zeker nog altijd bestaansrecht in de scene en zolang men dit soort optredens blijft neerzetten, mogen ze van mij nog wel een tijdje doorgaan en dat is waarschijnlijk ook precies wat men van plan is.

band imageDe Zweedse hitmachine Europe was echter de terechte headliner van het festival en bewees eens te meer een zeer geoliede machine te zijn op het podium. Gelukkig speelde men een uitgebalanceerde mix tussen nieuw materiaal en oude hits, zodat er voor iedereen wat te genieten viel. Gitarist John Norum is een absolute klasbak op de zes snaren, maar het was (natuurlijk) voornamelijk zanger Joey Tempest die de meeste aandacht naar zich toe wist te trekken. Zijn stem heeft de tand des tijds zeer goed doorstaan en klonk nog even krachtig als weleer ook zijn sympathieke podiumpresentatie kon op heel veel bijval van het enthousiaste publiek rekenen. Vooral nummers als ‘Scream Of Anger’, ‘Wasted Time’, ‘Superstitious’ en ‘The Beast’ klonken super, maar eigenlijk was het gehele optreden één groot hoogtepunt. Traditiegetrouw werd er afgesloten met de mega-hit ‘The Final Countdown’, waarna het publiek zeer tevreden huiswaarts kon keren. CityRock 2017 was weer een zeer geslaagd evenement en dus kunnen we weer reikhalzend uit gaan zien naar de volgende editie. Men zal echter een zeer goed programma neer moeten zetten, wil men deze 2017 editie gaan overtreffen.

<< vorige volgende >>