Listen live to Radio Arrow Classic Rock

CityRock Leeuwarden 2017

Leeuwarden 9 september 2017

CityRock had dit jaar een Eindhoven en een Leeuwarden editie. Op beide data gaven Europe, Living Colour, UFO en Navarone acte de presence. In Leeuwarden speelden ook nog Fischer Z, King Of The World, Molstone en The Grand East, en daar was ondergetekende bij. Door de weersomstandigheden heb ik Molstone en The Grand East maar even gelaten voor wat het was. Purpendicular was de eerste band die we zagen in Leeuwarden. Fischer Z en King Of The World laten we om de bekende muzikale redenen voor wat het is. We zijn tenslotte een metalzine.

Door: Henk

Als we om 14.00 uur het terrein van CityRock oplopen blijkt dat we niet de enige zijn die wat later binnen komen. Purpendicular staat op het punt van beginnen en die pakken we mooi even mee. We hebben het hier over een Britse Deep Purple tribute band die behoorlijk weet te overtuigen. De band zet nog wat aarzelend 'Highway Star' in maar halverwege het nummer zijn de zenuwen weg en vanaf dan loopt het optreden als een trein. In sneltreinvaart komen onder meer 'Woman From Tokyo', 'Perfect Strangers' en 'Black Night' voorbij. Afgesloten word er natuurlijk met 'Smoke On The Water' waarna de band onder luid applaus van de nog weinige aanwezigen het podium verlaat. Top tribute!

Eerlijk gezegd ben ik helemaal niet bekend met het materiaal van Navarone. Ik wist van het bestaan maar had de band nog nooit gehoord. Aangezien het laatste album op tien was binnen gekomen in de album top honderd dit jaar, was ik toch wel nieuwsgierig wat de heren muzikaal te brengen hebben. Laten we zeggen dat de fans die vooraan stonden het te gek vonden. Ik begreep de opbouw van de show niet. Je staat op een festival, veel mensen kennen je niet en je begint met een soort semi-ballad. Vanaf het tweede nummer zat er wat meer vaart in het optreden. Het zal door mijn onbekendheid met het songmateriaal te maken hebben maar het optreden kon mij helaas niet boeien. Gelukkig, genoeg anderen wel dus daar zal Navarone blij mee zijn.

Living Colour speelt vanaf het moment dat ze opkomen een gewonnen wedstrijd. Het publiek in de eerste tien tot vijftien rijen eet uit de hand van zanger Corey Glover die samen met Vernon Reid, Will Calhoun en Doug Wimbish een werkelijk fantastische show neer zet.Geopend wordt met 'Preaching Blues' gevolgd door onder meer 'Middle Man', 'Who Shot Ya?' en 'Elvis Is Dead' waar ook nog een stukje 'Hound Dog' in zit. 'Cult Of Personality'is natuurlijk het absolute hoogtepunt waarna de band afsluit met 'Time's Up'. Helaas is de tijd dan ook echt op maar wat een vette show weer van deze ras muzikanten.

Een grappige constatering vooraf is dat UFO in het voorprogramma staat van de band die ze zo beinvloedt hebben. Samen met Thin Lizzy en Deep Purple was UFO toch de grote inspiratie bron voor Europe. De band zet deze avond een dijk van een show neer en profiteert met de lichtshow van de, inmiddels al weer, vroeg ingevallen duisternis. De klassiekers 'Too Hot To Handle', 'Lights Out', 'Doctor Doctor' en 'Love To Love' komen allemaal voorbij. Het hoogtepunt van de avond is een werkelijk sublieme uitvoering van 'Rock Bottom' met een geniale ruim vijf minuten durende solo van gitarist Vinnie Moore. Zanger Phil Mogg mag dan een paar jaartjes ouder zijn maar daar is in zijn performance niets van te merken. Aan Paul Raymond zie je dat de jaren gaan tellen en misschien is een hoop haarlak in je haar niet zo'n goed idee meer op die leeftijd (hij zag er als een willekeurige oudtante uit) maar muzikaal weet hij het allemaal nog prima te regisseren. De enige die een beetje moeite heeft om mee te komen is drummer Andy Parker. Bassist Rob De Luca moet hem meerdere malen weer in het goede tempo zetten maar dat mag de pret zeker niet drukken. Prima optreden van een nog steeds prima band.In oktober verschijnt de nieuwe cd van deze Zweedse giganten en vandaag mocht Europe CityRock afsluiten. Vanaf opener 'War Of Kings' tot aan de voorspelbare afsluiter 'The Final Countdown' hebben ze Leeuwarden in de tang. Het moet voor mij de inmiddels negende of tiende keer zijn geweest dat ik de band aan het werk zie maar elke keer is het weer alsof ze zichzelf nog moeten bewijzen aan de wereld. Zoveel spelvreugde en professionaliteit straalt er elke keer weer vanaf. De hits uit de jaren tachtig worden moeiteloos afgewisseld met meer recenter materiaal zoals het venijnige 'Hole In My Pocket' en het pompeuze 'Firebox'. De nadruk ligt vanavond op de albums 'War Of Kings' en 'The Final Countdown' met elk vier songs. Een klein smetje is dat helaas 'Seven Doors Hotel' van het debuut ontbreekt vanavond en ook van come-back plaat 'Start From The Dark' en 'Secret Society' geen nummers. De nummers die de band wel speelt worden echter zo goed gebracht dat je daar pas later erg in hebt en dan is het feest helaas alweer voorbij. Europe had anderhalf uur om te spelen en dat vloog werkelijk voorbij. In het najaar zal er weer getourd gaan worden om het nieuwe album 'Walk The Earth' te promoten. Zorg dat je erbij bent!

Deze CityRock kan als zeer geslaagd de boeken in. Het was prima weer, de meerderheid van de bands was goed tot geweldig. Puntje ter verbetering is wel de catering en het vermaak tussen de bands door. Die bestond nu uit een platen en cd stal en een t-shirt boetiekje. Tegenwoordig kan je op andere festivals toch ok iets meer te eten krijgen dan de standaard hamburgers en snacks, helaas was dat op CityRock nog niet het geval. Wellicht iets voor de volgende keer. Een pluim verder voor de vlekkeloze organisatie (gratis poncho's maar die waren gelukkig niet nodig) en het prima geluid de hele dag. Lekker stevig maar niet oorverdovend hard alhoewel bij Europe er toch wel wat decibellen bij kwamen halverwege de show. Ik ben benieuwd welke bands volgend jaar op de affiche staan!

<< vorige volgende >>