Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Cattle Decapitation, Broken Hope, Hideous Divinity & Gloryhole Guillotine

Amsterdam Melkweg 9 februari 2017

‘Hell on Earth ... there is no more room in hell.’ Onder deze naam trokken op 2 september vier death metal acts naar de kleine zaal in de Melkweg. Hel is blijkbaar erg vol en er moest wat plaats gemaakt worden, want de heren waren vroegtijdig op pad gestuurd: zaal open om 17.00 uur, aanvang om 17.30 uur. Alles goed en wel, maar een avondje deathgrind gaat erg slecht op een lege maag. Dus op het moment dat Gloryhole Guillotine het podium opstapt, begin ik aan mijn eerste happen van een veganistische, glutenvrije pizza. Ja, je dacht toch niet dat ik op een avondje Cattle Decapitation iets anders naar binnen durf te werken?

Door: Patrick

Tegen de tijd dat ik de Melkweg binnenwandel is Gloryhole Guillotine al een tijdje klaar met hun set en is het Italiaanse Hideous Divinity bezig met het opbouwen. Hun album ‘Adveniens’ dat eerder dit jaar verscheen, liet een zeer goede indruk achter en ik ben benieuwd of het vijftal hun razendsnelle technische death metal live ook weet te vertolken. De band blijkt er zin in te hebben en kleunt er vanaf het begin vol in. Het enthousiasme slaat aan bij de tot dan toe magertjes gevulde zaal. Zanger Di Lorenzo dendert zijn diepe keelklanken er op een overtuigende wijze uit, het plezier straalt van de gezichten van gitaristen Tomassucci en Schettino en bassist Franceschini en de drums van Giulio Galati ratelen als een malle. Tracks als ‘Ages Dei’, ‘Sub Specie Aeternitatis ‘ en afsluiter ‘Feeding Of The Blind’ klinken live ook als een klok. De band is slechts een half uurtje toebedeeld en wat mij betreft komt er veel te snel een einde aan een prima optreden.De derde act van de avond is het uit Chicago afkomstige Broken Hope. Op albums ben ik nooit zo onder de indruk van de old school death metal van de band en ook voor hun nieuwe album ‘Mutilated and Assimilated’ liep ik niet echt warm. En vanavond is het niet anders. Tracks als ‘The Carrion Eaters’, ‘Incinerated’ en ‘The Dead Half’ doen het gewoon niet voor mij. Ja, ze zijn zwaar en lomp, maar ze raken me geen moment en ik merk dat ik na een paar tracks al moeite heb geboeid te blijven. Na een klein half uurtje haak ik dan ook volledig af. Begrijp me niet verkeerd: de band speelt strak en staat overtuigend op het podium, maar het geboden songmateriaal doet gewoon niets met me. Helaas ...

Met het gesproken intro voorafgaand aan ‘The Carbon Stampede’ wordt de spanning in de inmiddels volgepakte zaal door Cattle Decapitation mooi opgebouwd. Het is duidelijk dat velen vanavond toch echt op deze band zijn afgekomen. Opvallend is dat het meest recente album ‘The Anthropocene Extinction’ in het begin van de setlist volledig wordt genegeerd. Alle aandacht gaat met tracks als ‘The Carbon Stampede’ en ‘Dead Set on Suicide’ en ‘A Living, Breathing Piece of Defecating Meat’ volledig uit naar voorganger ‘Monolith of Inhumanity’. Met de tracks ‘Forced Gender Reassignment’, ‘The Monolith’ - van tape maar met Travis op vocalen - en ‘Kingdom Of Tyrants’ blijft er volop aandacht voor het eerdere werk van de band. Met ‘The Prophets of Loss’, ‘Clandestine Ways (Krokodil Rot)’, ‘Apex Blasphemy’, ‘Mutual Assured Destruction’, ‘Manufactured Extinct’ en ‘Pacific Grim’ (heerlijk live "Was wir für uns selbst tun, stirbt mit uns. Was wir für andere tun, verbleibt und ist unsterblich." meebrullen) is er ook volop aandacht voor de meest recente ‘The Anthropocene Extinction’ en met ‘We Are Horrible People’ en ‘Regret & The Grave’ wordt er nog even teruggegrepen naar ‘The Harvest Floor’. Cattle Decapitation staat als een huis, speelt enorm strak en Travis Ryan weet zijn ijzingwekkende keelklanken live ook overtuigend neer te zetten. Gillend, krijsend, zingend ... het lijkt hem allemaal niet uit te maken. Verder weet hij het publiek uitstekend aan zich te binden met wat korte praatjes en opmerkingen. Wat een heerlijke show ... Cattle Decapitation mag dan een misantropische kijk op het leven hebben, vanavond toverden de heren een grote glimlach op mijn gezicht.

<< vorige volgende >>