Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Orden Ogan, Mob Rules & Human Fortress

Bestwig (Duitsland) - Fort Fun Abenteuerland 7 juli 2017

Er is flink uitgepakt voor de release van ‘Gunmen’, de nieuwste plaat van Orden Ogan,. Drie shows zijn geboekt om de release van het magnum opus van de band te vieren. Op acht juli streek het circus neer in Fort Fun Abenteuerland, een pretpark. Deze in het eerste opzicht typische locatie voor een metal concert is gekozen omdat de “saloon” in dit park de opnamelocatie is geweest van de videoclip van ‘Gunman’. Delend in de feestvreugde waren de eveneens Duitse bands Mob Rules en Human Fortress. Ik besloot maar eens polshoogte te nemen om te kijken of de nieuwe nummers live net zo fantastisch zijn als op plaat.

Door: Jori

Een en ander was hectisch in het Orden Ogan kamp die dag. Een groep geldpoepende maatpakpoppen was in Hamburg neergestreken en uiteraard kon een stel frusties het niet laten om ter ere daarvan de binnenstad eens lekker af te breken. De releaseparty in Hamburg van de dag ervoor moest dus last-minute afgelast worden omdat de veiligheid niet te garanderen was. Mijn geplande interview met Orden Ogan houden jullie dus hopelijk nog tegoed!

De eerste band die we die avond mochten aanschouwen was Human Fortress, en deze show was een stuk smakelijker dan de hamburgers die ze in dat park verkopen! Het meest recente album ‘Thieves Of The Night’ speelde een hoofdrol in de setlist en van dit album kregen we onder andere de titelsong en ‘Thrice Blessed’ te horen. Zanger Gus was uitstekend bij stem en vertolkte ook de oudere nummers van zijn voorganger uitstekend. Vooral het album ‘Defenders Of The Crown’ speelt een hoofdrol op de setlist, waarvan we onder andere het spetterende ‘Gladiator Of Rome’ te horen krijgen. Het kleine half uurtje vliegt voorbij, en met afsluiters ‘Rise Or Fall’ en ‘Defenders Of The Crown’ neemt de band afscheid. Leuk deze band eindelijk eens aan het werk gezien te hebben.

Mob Rules trapte af met het heerlijke ‘Black Rain’, en het was direct duidelijk dat dit optreden gigantisch vet zou worden. De band was haarfijn op elkaar ingespeeld en zanger Klaus klinkt live een stuk steviger en minder zwoel dan op de studioalbums. Met drie nummers werd het laatste album ‘Tales From Beyond’ het best vertegenwoordigd, maar persoonlijk was ik vooral blij met een tweeluik van de zinderende plaat ‘Radical Peace’. De nekspieren gingen al behoorlijk los en ook de stembanden kregen weer de nodige oefening te verduren. De band sloot in stijl af met hitje ‘Hollowed Be Thy Name’, en daarmee lag het zwaartepunt van de setlist op het nieuwste album, maar is de rest van de carrière van de band ook mooi vertegenwoordigd. Mob Rules zette een ijzersterke performance neer en reken maar dat ik de albums thuis weer wat vaker op ga zetten!

Voor Orden Ogan was de saloon nokkie vol gepakt, het evenement was dan ook tot de laatste kaart uitverkocht. Hoewel het natuurlijk de bedoeling was om een promotieshow te geven voor het nieuwste album, besloot de band gewoon lekker weg te trappen met ‘To New Shores Of Sadness’, een nummer wat het altijd goed doet bij het publiek. Als de band daarna vervolgens direct de hit ‘We Are Pirates’ inzet zit de sfeer er definitief in. Zanger Seeb lijkt helaas ieder optreden wat ik van hem zie minder lekker live te zingen. Hij vlakt wederom alle hoge noten af en hij zit er af en toe ook goed naast. Zijn bandgenoten pakken door uitstekend musiceren een hoop van hem over, maar toch blijft dit het hele concert een domper. Van ‘Ravenhead’ krijgen we vervolgens ‘At The End Of The World’ te horen (helaas geen live gastoptreden van Chris Boltendahl), wat het altijd lekker doet live. Van de nieuwe plaat wordt als eerst het nummer ‘Gunman’ gespeeld. Leuk als je de videoclip hebt gezien dat het dit de precieze locatie is waar deze is opgenomen, waardoor je bijna zelf in de clip rondloopt. De symfonische aard van de nieuwe nummers dwingt het toetsenist-loze Orden Ogan tot behoorlijk wat samplegebruik, wat het live-gehalte weinig goed doet. Verder klinkt het wel erg prettig, het nieuwe materiaal past het prima in de setlist tussen de oudere nummers. Van die nieuwe nummers worden er verrassend weinig gespeeld gezien dit toch echt de releaseparty van het album is, slechts drie nummers komen er voorbij. Verder maakt vooral ‘Ravenhead’ de setlist op met onder andere ‘F.E.V.E.R’ en ‘Sorrow Is Your Tale’. Van het nieuwe album krijgen we nog ‘Fields Of Sorrow’ en in de encore ‘Forlorn And Forsaken’. Uiteraard komt ook ‘The Things We Believe In’ voorbij. Afsluiter van de encore is ‘Mystic Symphony’, wat altijd geweldig live werkt. Uiteindelijk heeft Orden Ogan amper anderhalf uur speeltijd gehad, wat samen met matige vocale prestaties en een vrij laag live gehalte voor gemengde gevoelens bij mijn kant zorgt. Orden Ogan lijkt typisch zo’n band te worden die het ene fantastische album na het andere uit de mouw kan schudden, maar dit live lang niet altijd waar weet te maken. Hopelijk weet de band zich te herpakken voor de komende tour met Rhapsody Of Fire.

<< vorige volgende >>