Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Anthrax & The Raven Age

Alkmaar Podium Victorie 29 juni 2017

De Alkmaarse gemeenteraad heeft een besluit over de bouw van een nieuwe concerthal jarenlang uitgesteld, maar na veel getouwtrek opende eind april de nieuwe Victorie eindelijk haar deuren. En wat een verbetering! De oude Victorie in de binnenstad had een laag plafond, belabberde akoestiek, een podium dat 20 cm hoog was en buiten was nauwelijks parkeerruimte. De nieuwe Victorie is prachtig, heeft een breed en hoog podium, een uitstekende akoestiek, een fraai balkon, een groot parkeerterrein voor de deur en diverse bars waar je je drankjes in twee seconden kunt chippen. Geen geklooi met cash of muntjes. Boven is er zelfs een dakterras zodat je op zomeravonden - zoals deze - na afloop nog even lekker kunt napraten. Dat was wel nodig want het concert van Anthrax lokte veel oude bekenden naar Alkmaar, mannen en vrouwen die vroeger met de busreizen van Metal Travel naar concerten reisden. Ook naar Anthrax dertig jaar geleden in de IJsselhal.

Door: Richard V.

Fotograaf: Jacques Waltmann

Het voorprogramma werd verzorgd door The Raven Age, een Engels kwintet dat power metal speelt en er regelmatig flink de beuk ingooit. Tijdens de eerste drie nummers verzuipt het geluid in een muur van bas en drums en zijn de beide gitaristen amper te horen. Je vraagt je op dat soort momenten af wat ze tijdens de soundcheck hebben gedaan. Geleidelijk wordt het geluid beter en dat is nodig ook want de muziek van The Raven Age kent (te) weinig afwisseling. Het enthousiasme van de bandleden is lovenswaardig en het contact met de voorste rijen publiek best goed, maar het merendeel van de bezoekers is toch echt maar voor één band gekomen.

band image


De roadies van Anthrax die tijdens de ombouwpauze de gitaren en bas testen oogsten opmerkelijk genoeg meer enthousiasme dan het voorprogramma. Ze zien er ook meer uit als metalmuzikanten dan de schooljongens van The Raven Age. Een paar riffs op de Flying V van Scott Ian volstaan voor heel wat gejuich.

Om half tien klinkt de introtape van The Blues Brothers door de speakers. De lichten gaan uit en de zaal heeft er hoorbaar veel zin in. Anthrax knalt uit de startblokken met ‘Among The Living’ en ‘Caught In A Mosh’. Voor het podium vormt zich direct een moshpit en hier en daar wordt zelfs een crowd surfer gespot. De locale security in Alkmaar is nog weinig gewend en lijkt te twijfelen of ze moeten ingrijpen. Gelukkig doen ze dat niet en begeleidden ze “gedumpte” crowd surfers snel terug het publiek in. Niet alleen in de zaal ook op het podium lijken oude tijden te herleven, Anthrax is nog steeds een brok energie van jewelste. Bassist Frank Bello draait toch al meer dan dertig jaar mee, maar oogt nog steeds al een jonge hond. Hij is voortdurend in beweging en zijn opzwepende gebaren en enthousiasme zijn onveranderd. Scott Ian gooit met een brede grijns de ene na de andere messcherpe riff de zaal in en draait nog regelmatig zijn typerende stampende rondjes op het podium. Belladonna is goed bij stem en laat geen kans onbenut op het publiek mee te krijgen. Charlie Benante zit vanavond niet achter de drumkit, maar daar is weinig van te merken want zijn vervanger John Dette hanteert de sticks en pedalen net zo makkelijk. Het loepzuivere geluid piekt niet boven de 84 decibel, maar is krachtig genoeg. Gitarist Danny Spitz is er al heel lang niet meer bij. Anthrax heeft diverse vervangers gehad en ook op Jonathan Donais valt weinig aan te merken anders dan dat hij wat timide oogt. Niet zo heel gek naast podiumbeest Frank Bello.

band image


Van het nieuwe album ‘For All Kings’ krijgen we ook een paar nummers zoals ‘Breathin’ Lighning.’ Het is evident dat dat nieuwe materiaal minder bekend is dan klassiekers als ‘Madhouse’ en ‘Medusa.’ De grootste moshpit zien we bij de afsluiters ‘Antisocial’ en ‘Indians.’ Een blik op het horloge leert dat de band 70 minuten op het podium heeft gestaan. Dat is wel wat kort voor een enthousiaste, bijna uitverkochte zaal. Graag hadden we nog klassiekers als ‘I Am The Law’ en ‘A.I.R.’ als toegift gehoord, maar ontevreden zal niemand zijn geweest. Volgend jaar komt de band weer terug naar Nederland, en dan zijn wij er ook weer bij.

Setlist
Among the Living
Caught in a Mosh
Got the Time (Joe Jackson cover)
Madhouse
Fight 'Em 'Til You Can't
Breathing Lightning
Intro to Reality / Belly of the Beast
All of Them Thieves
Medusa
Be All, End All
Antisocial (Trust cover)
Indians

<< vorige volgende >>