Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Havok, Warbringer, Gorod & Exmortus

Tilburg 013 4 juni 2017

Het thrash metal genre tierde welig in de latere jaren tachtig en ook nu nog behoren de bands uit die periode zoals Exodus, Death Angel, Testament en Flotsam And Jetsam tot de absolute top van het genre. Gedurende de afgelopen decennia zijn er eigenlijk weinig nieuwe, echt goede thrash metal bands boven komen drijven met uitzondering van onze Amerikaanse vrienden van Havok en (vooral) Warbringer. Wanneer beide bands samen in de 013 optreden, biedt dat een mooie gelegenheid om te gaan bekijken hoe de nieuwe lichting er het op het podium van af brengt.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

Jammer genoeg heeft men naast beide eerder genoemde bands nog een tweetal acts op deze doordeweekse avond geprogrammeerd, waardoor het vanwege de vroege aanvangstijd bij opener Exmortus nog niet heel erg druk is. En dat is best jammer te noemen, want ook Exmortus laat gedurende deze korte set horen een erg interessante band te zijn met prima song materiaal dat het midden houdt tussen power metal en thrash metal. Exmortus timmert al vanaf 2002 aan de weg, maar dit is de eerste keer dat men in Europa speelt en men laat gedurende de vijf nummers die men ten gehore mag brengen duidelijk blijken een prima ingespeelde band te zijn waarbij met name het frivole gitaarwerk van beide gitaristen Jadran Gonzalez en David Rivera in positieve zin opvalt. Dit optreden had een groter publiek verdient, maar desondanks heeft de band er mijns inziens heel wat zieltjes bijgewonnen, mede ook getuige de grote toeloop richting merchandise stand na de show.

band image


Bij het optreden van de Franse groep Gorod begint de zaal al wat voller te geraken, maar de chaotische death metal die de heren op ons af vuren pas niet helemaal bij de meer thrash georiënteerde acts die deze avond voor het grootste gedeelte vullen. Zanger Julien Deyres zoekt meermalen de interactie met het publiek door ook een woordje Nederlands te lullen, maar zijn krijsende death metal vocalen zijn niet echt aan ondergetekende besteed. Op plaat klinkt een en ander nog best lekker, maar op het podium verzandt de technische death metal van deze Franzosen in een ongestructureerde brei. Heavy is het allemaal wel en de band probeert er het beste van te maken, wat ook de reden zal zijn waarom een gedeelte van het aanwezige publiek dit toch nog enigszins weet te waarderen, maar voor mij is Gorod verreweg de minst interessante groep van de avond.

band image


Het contrast met het uit Venice, Californië afkomstige Warbringer is dan ook levensgroot! Onmiddellijk wordt duidelijk dat het overgrote gedeelte van het in grote getale opgekomen publiek (terecht) gekomen is voor deze klasse-band en hun collega’s van Havok. Zanger John Kevill heeft zo ongeveer de gehele line-up van zijn band moeten vervangen voor de opnames van hun nieuwe plaat ‘Woe To The Vanquished’, maar dat heeft absoluut geen nadelige gevolgen gehad voor de strakheid waarmee de old-school thrash wordt neergezet. Er wordt gestart met de eerste vier nummers van het nieuwe album en omdat een groot gedeelte van de aanwezigen hier waarschijnlijk nog niet bekend mee is, wordt eerst de kat uit de boom gekeken en is het publiek in eerste instantie nog wat afwachtend bij het openingsnummer ‘Silhouettes’ en het navolgende ‘Woe To The Vanquished’, maar wanneer het groovy ‘Remain Violent’ zich aandient is er geen houden meer aan en zal de circle pit gedurende de rest van het optreden in grootte alleen maar toenemen. John Kevill is een begenadigd thrash metal zanger, die op een zeer natuurlijke en plezierige wijze het publiek weet op te zwepen. Prachtige, intense nummers zoals het nieuwe ‘Shellfire’ en golden oldies zoals ‘Living Weapon’ en afsluiter ‘Combat Shock’ doen de rest en laten op niet mis te verstane wijze horen en zien dat Warbringer één van de beste en meest talentvolle nieuwe thrash metal bands is. Wanneer John Kevil na het optreden uitspreekt dat het zeker geen vier jaar meer zal duren voor men terugkeert, reageert het publiek dan ook razend enthousiast. Fantastische show van een wereldband!Na het geweldige optreden van Warbringer (die voor mij persoonlijk als hoofd-act neergezet hadden mogen worden!) heeft het uit Colorado afkomstige Havok een flinke kluif om dit te evenaren. Onze Amerikaanse vrienden zijn echter geroutineerd genoeg en beschikken over een dosis prima song materiaal om deze klus op een goede manier te klaren. Frontman David Sanchez is goed bij stem en het nieuwe materiaal van Havok doet het live zeker net zo goed als op de plaat. Men kan echter niet het hoge niveau en de intensiteit van Warbringer evenaren en dat heeft met name te maken met het feit dat men tussen de nummers door een korte pauze laat vallen, wat de vaart soms wat uit het optreden haalt. Dat wordt echter gecompenseerd door de strakheid waarmee gemusiceerd wordt en de kwaliteit van het geboden song materiaal, wat ook bij Havok voor een grote en intense circle pit zorgt. Vooral ‘Point Of No Return’, ‘Hang ‘em High’, ‘Covering Fire’, ‘Give Me Liberty…Or Give Me Death’ en de AC/DC-cover ‘T.N.T.’ maken indruk en daarmee is Havok een zeer geslaagde afsluiter van een heerlijk avondtje (thrash) metal. Zeker voor herhaling vatbaar!

<< vorige volgende >>