Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Elvenking, Finsterforst, Firtan & Evertale

Eindhoven Dynamo 23 april 2017

Elvenking is ongetwijfeld een van de meest populaire bands in de folk metal scene. Hoewel de “trve kvlt ende frostbitten” metalheads vaak afknapten op het erg lichte geluid en ongetwijfeld ook gewoon de naam van de band, heeft Elvenking toch een trouwe schare volgelingen. De band staat nu bovenaan een mooie touraffiche met drie Duitse bands, het inmiddels welbekende folk metal gezelschap Finsterforst, de zware black metal formatie Firtan en de nieuwe hoop van de Duitse power metal Evertale. De luitjes achter het populaire Into The Forest festival hebben deze package, die natuurlijk uitstekend past binnen hun doelgroep, weten te strikken voor een optreden in de kelder van de Dynamo.

Door: Jori

Opener Evertale had drie kwartier speeltijd moeten hebben, maar daar bleef helaas nog geen half uur van over. De band was daarom een beetje uit het veld geslagen en samen met slecht afgesteld geluid maakte dat het die avond niet erg lekker liep voor de band. De inventieve power metal van deze veelbelovende band onder leiding van gitarist/zanger Matthias Graf kwam daarom niet eens in de buurt van de ontzagwekkende kwaliteit van het debuutalbum ‘Of Dragons And Elves’. Maar zelfs dan zette de band een klein half uur erg prettige en “vernieuwend binnen de clichés” power metal neer. De ontzettend pakkende refreintjes van ‘In The Sign Of The Valliant Warrior’ en ‘The Crownguards Quest’ zorgden direct voor een goede sfeer in de zaal, en Evertale liet ondanks een aantal tegenslagen een positieve indruk achter.

De Duitsers van Firtan waren enkele maanden terug al te bewonderen op het Into The Forest festival en hun performance deze avond was overdonderend goed. De mannen in hun monnikskappen speelde superstrak en doen hun eigen al behoorlijk goede optreden op Into The Forest verbleken. Misschien dat de kleine donkere kelder de muziek van Firtan ook beter past dan de grotere setting van de hoofdzaal van de Dynamo? Het fantastische ‘Niedergang’ speelde een hoofdrol op de setlist en vooral het afsluitende ‘Huckup’ maakte indruk. In mei is de band weer te zien in de Little Devil in Tilburg, dus we hoeven gelukkig niet te lang te wachten op een herhaalrecept!

Finsterforst is een graag geziene gast in Eindhoven, want ze stonden al twee keer eerder op het Into The Forest festival. De kelder was dan ook flink volgepakt en de temperatuur bereikte tropische waarden. De band speelde een “serieuzere” setlist dan de vorige keer, want het bedenkelijke ‘YØLØ’ album kwam slechts één keer voorbij met het nummer ‘Hangover’. Verder stond vooral ‘Mach Dich Frei’ in de spotlights. Hoewel de show wat rommeliger overkwam dan ik van ze gewend ben, was het voluit genieten van de epische folk metal. Nummers als ‘Zeit Fur Hass’ kan je niet vaak genoeg live horen en ook ‘Mach Dich Frei’ maakt indruk, zeker omdat Lars van Heidevolk hierbij op het podium komt om een potje mee te zingen. Er wordt flink gemosht en geheadbangd, wat het er niet bepaald koeler op maakt in de kelder. Na het laatste nummer zijn er nog wat luitjes die om de cover van ‘Wrecking Ball’ roepen. God zij dank blijft die beschaming ons bespaard.

Wat ons niet bespaard bleef waren vertraging en technische mankementen voordat Elvenking aan hun optreden kon beginnen. De band trapte af met een tweeluik van hun ontzettend gave laatste album ’The Pagan Manifesto’, een verkorte versie van ‘King Of The Elves’ en een spetterende uitvoering van ‘Elvenlegions’. Hierna gaan we terug in de tijd met ‘The Wanderer’. Daar blijft het tijdreizen niet bij, want we krijgen zelfs nog een nummer van het zinderende debuutalbum ‘Heathenreel’, en wel het keiharde ‘Dweller Of Rhymes’. Ook krijgen we van het nieuwe album ook nog het ontzettend zing- en dansbare ‘The Pagan Revolution’ te horen. Het publiek, in mindere getale aanwezig dan bij Finsterforst, slikt het als zoete koek. De band is dan wel uitgedost als een stel overjarige emo-pubers, een erfenisje van het mindere ‘The Scythe’ tijdperk, spelen kunnen ze wel! Uit die tijd krijgen we uiteraard nog wel het bescheiden hitje ‘The Divided Heart’ te horen, maar persoonlijk ben ik toch ook erg blij met de afsluiter van de reguliere set ‘Neverending Nights’ waarin zanger Damnagoras pas echt schittert. Omdat de band achterloopt op schema krijgen ze nog tijd voor één nummertje encore, en dat wordt gebruikt voor ‘The Loser’. Het publiek wil nog meer, maar de tijd is echt op, en zo komt een eind aan een avond die ondanks organisatorische en technische problemen zeker geslaagd genoemd mag worden.

<< vorige volgende >>