Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Mayhem, Dragged Into Sunlight & Yaotsin

Haarlem Patronaat 28 maart 2017

Black metal is altijd beschouwd als een subgenre dat veel passanten kent als liefhebber. Door de extremere muziek en agressievere uitstraling van de bands trekt men vooral jonge honden aan die al de pest hebben aan de wereld, maar dan het licht zien (volwassen worden) en overstappen naar andere genres. Tijdens het concert van Mayhem in Haarlem blijken er echter verdacht veel oudere jongeren te zijn. Misschien omdat de band tijdens een ogenschijnlijk eeuwenlange tour hun klassieke album ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ integraal speelt, een album dat al in 1994 werd opgegraven uit de bodem van de hel toen men nog ‘jong’ was. Een vol Patronaat geeft al aan dat het album nog steeds even krachtig is.

Door: Berto

Het Nederlandse Yaotzin is laat toegevoegd aan de bill, maar weet de handen zeker op elkaar te krijgen, hoewel ietwat gehinderd door matig geluid. Altijd een beetje ondankbaar om als eerste band te spelen als het publiek net de spruitjes naar binnen heeft gewerkt, maar Yaotzin gaat er helemaal voor en wint zeker wat zieltjes. Dragged Into Sunlight maakt een knalharde mix van black metal, grindcore en death metal. Standaard spelende met de rug naar het publiek en slechts begeleid door een stroboscooplicht dat verbonden lijkt met de dubbele basdrums, wordt je werkelijk waar omver geblazen door een muur van geluid. Het knappe is dat de nihilistische metal geen brei wordt. De songs van Dragged Into Sunlight zijn geschreven om de luisteraar een ongemakkelijk gevoel te geven en het gebeurt weinig dat muziek mij fysiek raakt, maar deze Engelsen krijgen het voor elkaar dat ik me ongemakkelijk voel door mijn hele lichaam. Zelfs een paar biertjes halen dat gevoel niet helemaal weg.

Bij Dragged Into Sunlight staan ze met de rug naar je toe, Mayhem zorgt voor dusdanig veel rook dat je het podium bijna niet ziet. Daarnaast treden de mannen ook nog eens op in bijna alles verhullende monnikspijen, waardoor de mimiek van zanger Attila bijvoorbeeld bijna niet te zien is. Drummer Hellhammer is al helemaal niet waar te nemen achter zijn drumkit, maar die hoor je gelukkig des te meer. Wat een klasbak deze gast. De andere leden (Necrobutcher, Ghul en Teloch) staan wel vooraan het podium, maar van enig contact met het publiek is niets te merken. Maar gelukkig maakt de muziek alles goed, want het album ‘De Mysteriis Dom Sathana’ dat in zijn geheel wordt gespeeld, maakt 23 jaar na dato zijn status als klassieker nog steeds waar. De band is in topvorm, het geluid is grotendeels ook goed, dus songs als ‘Funeral Fog’ komen geweldig tot hun recht en Mayhem laat horen hoe je, mede door zanger Attila, een black metal concert dient te geven.

<< vorige volgende >>