Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Complexity Fest 2017

Haarlem Patronaat 24 februari 2017

Enig in zijn soort in Nederland: Complexity Fest. Vanuit Het Patronaat in Haarlem werd vorig jaar al een eerste editie georganiseerd en wegens het grote succes is er dit jaar een vervolg aan gegeven. Ruim 20 bands uit het meer technische deel van de extreme muziek, met als headliner dit jaar Ihsahn. Van knalharde technische deathcore van Frontierer tot de zeldzaam mooie, soms fragiele progrock van Agent Fresco, er is dit jaar weer van te zien en te horen voor iedereen.

Door: Berto

Ruim 20 bands, ga er maar aan staan als bezoeker. Vooraf al een hele uitdaging en mijn excuses aan die bands die ik niet heb gezien, maar keuzes moeten er soms worden gemaakt, ook omdat de bands in de twee kleinere zalen gelijktijdig speelden. De meeste aandacht ging uit naar de bands op het Main Stage, tijdelijk omgedoopt to Aristides Stage, vernoemd naar het gitaarmerk, ook het merk waar hoofdact Ihsahn op speelt trouwens. Wat opviel was in ieder geval het enthousiasme waarmee de bands speelden, voorla in de kleinste, zeer knusse barzaal. Niet veel groter dan een huiskamer was die altijd goed gevuld en speelden de minder bekende en lokale bands hier allemaal de pannen van het dak. Uitschieters hier waren vooral Exist Immortal en Beaten To Death.

In Zaal 2 speelde Uneven Structure een uitstekende en bevlogen set en met drie gitaristen was dit ook nog eens een vrij heavy set. Dynamiek is een kernwoord bij deze band en het publiek ging volledig mee in muziek. Een van de eerste hoogtepunten van de dag. Van een muzikaal heel andere koek is Humanity’s Last Breath, die ondanks hun technische problemen toch een enorm heavy en zware set neerzetten. De band rond Buster Odeholm (vergeef me de namen van de rest van de band) maakt een soort technische doom versie van death metal die op het eerste gehoor niet helemaal tussen de rest van het festival hoorde, maar de technische elementen zijn misschien beter verborgen, maar nog steeds aanwezig en uniek in zijn soort.Verrassing van de dag voor mij persoonlijk, want onbekend en mij toch volledig omverblazend, was Agent Fresco. De muziek is meer progressieve rock, leunend tegen de sound van een band als Karnivool, maar ontzettend bevlogen en intens, emotioneel en domweg indrukwekkend om live te zien. De band had een aantal maanden niet gespeeld en kwam speciaal voor het festival even langs uit IJsland en bedankte het publiek overvloedig voor de aandacht die ze ontvingen. Dat betaalden ze terug met een optreden waarbij ze daadwerkelijk connectie maakten met het publiek op een hoger niveau en het was ronduit memorabel. Invallers van de avond waren de sympathieke Duitsers van Obscura die eind vorig jaar ook al in het Patronaat waren. Ze vielen in voor Suffocation en Cryptopsy, die door een boekingsfout niet bleken te kunnen komen. Ze speelden vol plezier, communiceerden een beetje standaard met de zaal, maar zetten als altijd wel een degelijk optreden neer.

Ihsahn als headliner op dit festival is een goede zet van de organisatie. De man treedt niet vaak op en heeft een enorme hoeveelheid kwaliteitsmuziek uitgebracht, zowel solo als met Emperor. En wat schetst mijn verbazing: de man speelt gewoon een soort medley van Emperor songs, naast nummers van zijn laatste albuum ‘Arktis’, zoals ‘Pressure’ wat ook live een heerlijk nummer is. Er zit niet echt vaart in het optreden, maar kwalitatief staat het allemaal als een huis.

Een uitstekende afsluiter (nou ja, afsluiter: het ging nog door tot een uur of drie in de nacht) op een prima georganiseerd festival, dat naast bekende namen ook jong talent de kans biedt. En het vestigt de aandacht op een onderdeel van de extreme muziek die nog niet voldoende belicht wordt in de Nederlandse pers. Dus petje af en op naar 2018! En zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen: het bleef nog lang onrustig in Haarlem…

<< vorige volgende >>