Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Kreator, Sepultura, Soilwork & Aborted

Tilburg 013 2 februari 2017

Kreator en Sepultura, misschien geen voor de hand liggende combinatie, maar ze gingen het toch proberen samen. Als daarnaast nog Soilwork en Aborted mee komen, dan legt Kreator de lat wel weer hoog voor zichzelf en dat is alleen maar te waarderen in de oude rotten. Competitie haalt het beste in je naar boven, moet Mille hebben gedacht. En omdat wij niet vies zijn van een lekker wedstrijdje verplaatsten wij ons deze avond naar Tilburg.

Door: Berto

Aborted opende keihard de avond, op een moment dat de zaal nog niet volledig gevuld was. Het geluid stond misschien wel iets te hard, maar bleek eigenlijk de ideale band om al die mensen wakker te schudden die na een lange dag werken een biertje stonden te nuttigen en wat waren ingedommeld. De handen gingen meer en meer op elkaar gedurende de set, al was de band misschien iets te heavy voor het aanwezige publiek. Soilwork daarentegn kon al vanaf het begin rekenen op aandacht van het publiek. De zeer aanwezige frontman Bjorn ‘Strid’ nam bezit van het podium en de band speelde lekker strak een doorsnee van de albums. De speeltijd die de band kreeg liet niet veel ruimte voor een ruim overzicht, maar de songs die ze speelden werden alle warm onthaald.

Dan Sepultura. Sinds het vertrek van mede-oprichter Max Cavallera wordt de band vaak bekritiseerd, ook door Max zelf. Terecht heeft de band daar maling aan. Sepultura heeft het lef door te groeien en te experimenteren en op de bek te gaan af en toe, maar blijft artistiek wel geloofwaardig. Max houdt vast aan het geluid van ‘zijn’ Sepultura, terwijl de band zelf tegenwoordig een meer avontuurlijker geluid heeft. Het nieuwe album ‘Machine Messiah’ wordt ook aangehaald middels een aantal nummers, maar de echte vlam slaat pas in de pan als er nummers als ‘Territory’, ‘Refuse/Resist’ en ‘Desperate Cry’ worden gespeeld. En helemaal als ‘Inner Self’ wordt aangekondigd. Laat Cavallera maar schreeuwen, de enige echte Sepultura staat gewoon hier in Tilburg te spelen met het hart op de goede plaats. Dat het soms wat moeizaam gaat doordat het de eerste show is, nemen we maar voor lief.

Kreator speelt eigenlijk altijd een gewonnen wedstrijd. De mix van nieuwere nummers, zoals Satan Is Real’ en ‘Fallen Brother’ en klassiekers zoals ‘Total Death’ en ‘Extreme Agression’ gaat er altijd in als zoete koek, met een uitstekend geluid en een degelijke show inclusief confetti aan het begin. Probleem zou kunnen zijn, voor kniesoren dan toch, dat het vaak teveel van hetzelfde is. De band vernieuwt zich steeds weer, maar die vernieuwing levert niets nieuws op, maar dat zal de zaal verder een zorg zijn. Weinig andere bands leveren constante kwaliteit, op plaat en op het podium. Dat wordt gekoesterd door de fans en de band levert ook nu weer een topprestatie. Strak, geconcentreerd en heavy, zo kan je het wel beschrijven. Het valt me alleen wel op dat Mille eigenlijk nooit lacht tijdens een optreden. Af en toe lijkt het er op dat hij vanavond iets te geconcentreerd speelt, wellicht om te kijken of alles wel loopt zoals het zou moeten. Het was immers nog vroeg in de tour. Maar alles liep voor het publiek althans uitstekend en we zijn met zijn allen weer een memorabel concert rijker.

<< vorige volgende >>