Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Saxon, Girlschool & Martyr

Tilburg 013 11 november 2016

Wanneer je als hobbyzanger in een hobbybandje met vrienden muziek van Saxon speelt was het een aparte gewaarwording om op de dag dat Saxon zelf in 013 speelt je band (Crusaders) wordt gevraagd om in een nabij gelegen café een set te komen doen. Dat was erg leuk om te doen; onze set met klassiekers en een nieuw nummer zou later die avond nagenoeg helemaal door de grote band ook worden gedaan, dus werd het een soort studiereisje.

Door: Winston

Fotograaf: John Gerritsen

Door een miscommunicatie bleek het eerder aangekondigde Last In Line niet in staat om te komen en dus werd Martyr, een van Neerlands' oudste metalbands toegevoegd als tweede support act. Helaas kon ik die door eerdergenoemde verplichting niet zien en kwam ik op de helft van Girlschool's set binnen. Een mooie plaats redelijk vooraan gaf een goed zicht maar het viel op dat het geluid qua volume wel erg beschaafd bleef. De dames rockten toch nog best maar het mocht voor mij wel wat harder. Ik kan me wel voorstellen dat de band vroeger wat meer souplesse had, het kwam soms wat stroefjes over. Het was overigens de allereerste keer dat ik Girlschool zag, om de een of andere reden kwam het er steeds maar niet van. Weer een vinkje gezet, nog maar een paar bands te gaan.

band image


En dan Saxon, één van de meest iconische heavy metal bands aller tijden met Biff Byford aan het roer. 'Battering Ram' is het meest recente album en daarop laat de band horen dat ze nog meetelt. Op grote festivals is Saxon graag gezien en het maakt niet uit of ze dan wat eerder op de bill worden gezet. De Sabatons en Powerwolfs brengen meer geld op dus komen die hoger op de bill. Biff en de zijnen, waaronder good old Nigel Glockler op drums. De grote zaal van 013 was goed gevuld. AC/DC's 'It's A Long Way To The Top If You Wanna Rock 'n Roll' diende als intro waarna 'Battering Ram' de set openbeukte. En wow, ineens was het volume er wel...en hoe! Byford verkende als ervaren kapitein zijn dek en toen hij zag dat het goed was kon Saxon een geweldige avond inzetten. Klassiekers? Ja! Nieuw werk? Ja! Wat verrassingen? Ook! Uit de oude doos werden 'Chasing The Bullet' en 'Stand Up And Be Counted' opgediept, leuk om ook die 's te horen. Dat gold ook voor 'Solid Ball Of Rock' en 'Never Surrender' trouwens. Biff, met 65 jaar op de teller, zingt weliswaar niet alles meer op de originele manier en ook tekstueel staat hij zichzelf een wat vrijere interpretatie toe, toch staat daar een échte oldschool frontman, eentje waarvan er niet zoveel meer zijn eigenlijk. En dat geldt ook voor de band natuurlijk, met name bassist Nibbs Carter is nog steeds onvermoeibaar, hij zingt, rent en headbangt de hele avond door en is inmiddels het fundament voor de band. Het publiek in 013 genoot met volle teugen en er hing dezelfde sfeer als een pakweg 25 jaar geleden, toen deze shows in koude en holle zalen als de IJssel -en Rijnhal werden gepresenteerd. Saxon heeft alweer een nieuw album in aanleg en de metalscene is daarmee nog lang niet van deze gouwe ouwen af. Heavy Metal Thunder!

<< vorige volgende >>