Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Napalm Death

Deventer Burgerweeshuis 7 maart 2015

Soms lijken dingen voorbestemd: De start van de eerste hittegolf van 2015, het open zijn van de terrastuin bij het Burgerweeshuis en Napalm Death komt weer eens langs. Door de combinatie van de eerste twee factoren is het voor sommigen aantrekkelijker om onder het genot van een biertje in de tuin te blijven dan naar voorprogramma Teethgrinder te kijken.

Door: Hendrik Attema

Zodra echter Napalm Death met 'Multinational Corporations' kabaal begint te maken, begeeft bijna iedereen zich naar de bloedhete zaal. Daar staat het viertal zich letterlijk in het zweet te werken om ons ervan te overtuigen dat ze de afgelopen 30 jaar niet stil hebben gestaan qua ontwikkeling. Vanavond moet Mitch Harris wegens omstandigheden wederom verstek laten gaan, maar zijn vervanger van Korn (Barney’s humor) doet het prima. Napalm Death in zo’n kleine zaal blijkt ook nu weer de beste plek om ze te zien. Op grotere podia of op festivals is de impact van hun muziek een stuk minder groot. Een ziedende grindcore-eruptie als 'Dead' valt dan dood (pun intended) en een nieuwere track in de categorie 'Dear Slum Landlord' wordt dan mogelijk ook niet zo gewaardeerd als vanavond.

Opvallend was de bijna gemoedelijke sfeer waarin band en publiek elkaar vonden. Tussen zijn half spastische dansjes door vond Barney tijd om ons goede introducties te geven van de nieuwere nummers. Daarbij was het opvallend dat hij zelf de vergelijking trok naar Killing Joke voor de down-tempo nummers. Anderzijds was hij zijn humor ook nog niet verloren door na de ultrakorte oudere nummers ons erop te wijzen dat het dan gaat om de sfeervolle opbouw van zo’n nummer. Tussendoor werd er hartstochtelijk meegebruld en gedanst door het publiek. Hierdoor was, op zijn laatst bij 'Suffer The Children', het plafond ook vochtig van het uitgedampte zweet. Om het publiek enigszins af te laten koelen bestond de afsluiting uit de nieuwe tweeling 'Adversarial/Copulating Snakes'. Een welkome afwisseling in de set. Tegelijkertijd was zo’n afsluiter ook een bevestiging van de eigenzinnigheid van Napalm Death: Nooit de voorspelbare weg, maar gewoon hun eigen ding doen. Dat zorgt ervoor dat zelfs na drie decennia Napalm Death nog gewoon kan blijven touren zonder dat het verveelt.

<< vorige volgende >>