Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Stream Of Passion, Kingfisher Sky & Synergy Protocol

Zoetermeer Boerderij 5 augustus 2015

Ruim tien jaar geleden haalde Arjen Lucassen de toen nog onbekende Mexicaanse zangeres Marcela Bovio naar Nederland om het eerste Stream Of Passion album ‘Embrace The Storm’ in te zingen. Om het tienjarige jubileum van dit album te vieren werd er een speciaal concert gegeven in de Boerderij te Zoetermeer alwaar het album integraal vertolkt zou gaan worden. Daar Stream Of Passion in de ogen van ondergetekende één van de beste female fronted bands van Nederland is, werd de vrije zaterdagavond met liefde en plezier opgeofferd om dit spektakel mee te gaan maken.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

Het is reeds behoorlijk druk voor de ingang van de Boerderij als we tegen half acht in Zoetermeer arriveren en eens te meer blijkt dat de populariteit van Stream Of Passion gedurende de jaren (terecht) is toegenomen. Voordat de hoofdact het podium zal gaan betreden, hebben een tweetal andere female fronted bands de eer op het goed opgekomen publiek op te gaan warmen namelijk Synergy Protocol en Kingfisher Sky.

Synergy Protocol trapt de avond om klokslag acht uur af met hun progressieve metal. De band heeft tot op heden slecht één demo uitgebracht en mede daardoor is de band nog niet echt bekend binnen onze landsgrenzen. Verder is het materiaal van Synergy Protocol vrij complex, waardoor het publiek niet echt in beweging komt. Dat heeft echter geen enkele impact op het enthousiasme van de bandleden die zichtbaar plezier hebben op het podium en de songs worden met overtuiging neergezet. Zangeres Laura Guldemond heeft een prima stemgeluid en zij zorgt er met name voor dat nummers als ‘Puppet On A String’ en ‘Flight From Terra’ erg goed uit de verf komen. Helaas is dit optreden in de Boerderij één van de laatste die Laura als frontvrouwe van Synergy Protocol zal doen, daar ze besloten heeft om een andere muzikale weg in te gaan. Het zal niet meevallen voor de band om een adequate vervanger voor haar te vinden. De band toont in het half uurtje speeltijd dat ze gekregen hebben over het nodige talent te beschikken en ik ben dan ook zeer benieuwd in hoeverre ze in staat zijn om het verlies van Laura op te gaan vangen en hoe men zich verder in de toekomst zal gaan ontwikkelen.



De tweede act van de avond is de meer bekende band Kingfisher Sky, die reeds drie full-length platen hebben uitgebracht. Kingfisher Sky heeft duidelijk meer podium-ervaring dan opener Synergy Protocol en ook hun materiaal is bij het aanwezig publiek bekend, waardoor zij wel in staat zijn om een goede respons te verkrijgen op hun optreden. Zangeres Judith Rijnveld is een sympathieke frontvrouw met een dijk van een stem en zij trekt dan ook (terecht) de meeste aandacht naar zich toe. Ik moet eerlijk zeggen dat ze op deze avond wel erg goed bij stem was, waardoor het heerlijke Kingfisher Sky materiaal me erg goed beviel. Natuurlijk valt Kingfisher Sky ook op door het feit dat ze in Maaike Peterse een celliste in de line-up hebben, waardoor een en ander muzikaal net ieders anders is dan de gemiddelde female fronted metal act. Jammer genoeg had de band maar tijd voor een zestal nummer, want ik had nog graag wel wat meer van deze prima band willen horen. De hoogtepunten van het (te) korte optreden waren voor mij ‘Hypnos’ en ‘Rise From The Flames’, maar eigenlijk zette de gehele band gewoon een puik optreden neer, waardoor het in ruime mate opgekomen publiek goed opgewarmd was voor de hoofdact.



Stream Of Passion kwam, zag en overwon en zette onder het toezicht oog van Arjen Lucassen een wervelend optreden neer. Het was best een risicovolle beslissing om het gehele ‘Embrace The Storm’ album integraal te spelen, daar sommige nummers nog nooit live vertolkt waren. Daar was echter in het geheel niets te merken, daar de band de songs van het debuutalbum retestrak neerzette en met name ‘Passion’, ‘I’ll Keep On Dreaming’ en ‘Open Your Eyes’ maakten indruk. Tijdens ‘Nostalgia’ werd zangeres Marcelo Bovio ondersteunt door Kingfisher Sky celliste Maaike Petersen en dat zorgde toch wel voor een kippevelmomentje! Gedurende het gehele optreden werd overduidelijk dat Stream Of Passion een geoliede machine is die niet alleen muzikaal maak ook visueel voor het nodige spektakel op het podium zorgt. De band is continue in beweging, gaat helemaal op in hun muziek en proberen continue om het publiek op een eerlijke manier deelgenoot te maken van de performance, wat in dankbaarheid aanvaard werd door de aanwezigen.

band image


Verder heeft de band in de zeer sympathieke Marcela Bovio één van de beste zangeressen van Nederland (en waarschijnlijk ook daarbuiten) aan boord die het toch al erg sterke Stream Of Passion materiaal net dat beetje extra kan geven om echt op te vallen. Na de integrale vertolking van ‘Embrace The Storm’ was het tijd voor een zestal nummer van de overige Stream Of Passion platen en er werd begonnen met de hit ‘Monster’, waarbij alle bandleden (behalve Marcela) een masker hadden opgedaan. ‘Monster’ werd gevolgd door de titeltrack van hun laatste album ‘A Way Of Our Own’ en mijn persoonlijke favoriet van dat album ‘The Curse’. Tijdens ‘Broken’ werd Marcelo vocaal ondersteund door de zangeres van Synergy Protocol Laura Guldemond en dat zorgde voor het tweede kippevelmoment van de avond. Ten eerste is en blijft ‘Broken’ natuurlijk een fantastisch nummer, maar de stem van Laura paste perfect bij die van Marcela en dat leverde een erg aangenaam duet op. Hierna volgden nog ‘In The End’ en afsluiter ‘This Endless Night’ alvorens Marcela het publiek hartelijk bedankt voor een geweldige avond. Getuige het luide geklap en geschreeuw vanuit de zaal is de waardering van het publiek voor het prima optreden van de band zeker zo groot. Zowel de band als het publiek kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond, waarop Stream Of Passion wederom heeft bewezen een fantastische band te zijn die absoluut tot de top van de Nederlandse metal scene behoort.

<< vorige volgende >>