Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Wolfstijd III

Dordrecht Bibelot 2 juli 2015

Wolfstijd is een redelijk jong festival dat is begonnen in Vlaardingen in 2012, maar inmiddels al weer te groot is geworden voor die locatie en dit jaar wordt dan ook Bibelot te Dordrecht bereid gevonden om een aantal bands te programmeren uit de Pagan-, Black- en Power Metal. In een tweetal zalen zijn zes minder bekende en onbekende bands geprogrammeerd die alles uit de kast halen om het publiek te vermaken. Op de Talent Stage worden drie Nederlandse bands gepresenteerd die alle zeer talentvol zijn. Op de Power Stage staan drie meer ervaren acts die weliswaar niet bij het grote publiek bekend zijn, maar wel degelijk kwaliteit in huis hebben. De opkomst mag matig genoemd worden; bij de Talent Stage staat het weliswaar vrij vol, maar dat is dan ook een klein zaaltje. De veel grotere Power Stage is op zijn best half vol, maar de sfeer onder het publiek was verder gewoon prima te noemen.

Door: Berto

Om tien voor half zes was het aan de Nederlandse band Laster de eer om het festival af te trappen. Het drietal treedt op met zelf gemaakte maskers, wat aan de nihilistische black metal iets artistiekerigs toevoegt en een hele aparte sfeer oproept. Muzikaal moet je denken aan de meer depressieve versie van black metal van Xasthur als die zijn anti- depressiva slikt. Even wennen zo vroeg in de avond, maar zeker een band om in de gaten te houden. Op de Power Stage is het Fjoergyn uit Duitsland die als eerste aan de beurt is. Ooit begonnen als klassiek concept is het later omgebouwd naar epische metalband. Ik had nog nooit van de band gehoord, maar wat ik hoor is helemaal niet slecht. Geheel in het Duits gezongen (en gegrunt, ook apart) zit de epische, ietwat dramatisch aangezette metal goed in elkaar. De nummers worden in ieder geval goed ontvangen door het publiek, dat zelfs een beetje in beweging komt, al is het voorzichtig. Op de Talent Stage ging vervolgens het jonge Powerized in volle vaart uit de startblokken met een metal die refereert aan Dragonforce en de oude Helloween. De zanger is werkelijk een talent en wist de gehele show de hoge uithalen vast te houden en ondertussen onderhield hij zich ook nog eens enthousiast met het publiek.

Het Belgische Panchrysia draait al weer enige jaren mee en hun black metal is met het laatste album ‘Massa Damnata’ veranderd qua stijl. Felle, vuile black metal heeft plaats gemaakt voor een meer melancholische invalshoek met meer rustige stukken. Dit past ook beter op een festival als Wolfstijd en de band probeert dan ook alles uit de kast te halen om de muziek tot zijn recht te laten komen. Helaas is er weinig publiek, wat voor de beleving zeker een tegenvaller is. Maar ga Panchrysia eens bekijken als ze bij jou in de buurt komen. Rhovanion is weer zo’n talent van eigen bodem. Hun folk metal is heavy, maar zeer melodieus en de band is ook nog eens in hele beste vorm. De uitvoering is strak en enorm enthousiast. In de kleine zaal wordt er gewoon een wall of death georganiseerd, waar ook enkele bandleden aan mee doen. Inclusief viool, fluit en doedelzak speelt Rhovanion de zaal plat. Afsluiter van de avond is Stormwarrior uit Duitsland, een band die power metal speelt ‘avant la lettre’ zoals er meerdere bands uit Duitsland doen. Snelle en midtempo nummers, die veel melodie bevatten en alle behoorlijke cliché titels hebben. ‘Heading Northe’, ‘Thunder And Steel’ en ‘Heavy Metal Fire’ zeggen wat dat betreft genoeg, maar de zaal maalt er niet om en geniet met volle teugen. De band is goed op elkaar ingespeeld en heeft al de nodige ervaring, wat blijkt uit de zeer professionele set die ze neerzetten. De meest voor de hand liggende afsluiter van een leuk, maar helaas matig bezocht festival.

<< vorige volgende >>