Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Tenacious D & Sasquatch

Tilburg 013 2 september 2015

Tenacious D ontdekte een jaartje of twee geleden dat het prettig touren is in Europa; Europeanen blijken best aardig Engels te kunnen, ‘The Pick of Destiny’ werd een culthit en zo vaak krijgt het publiek overzees geen kans om Hollywood sterren in een relatief knusse setting aan het werk te zien.

Door: Menno

Fotograaf: Janneke Planje

Knus ja, want de 013 is voor Tenacious D geen grote zaal. Het concert was stijf uitverkocht en het was duidelijk dat het, overwegend rock- en metal, publiek er veel zin in had. Menig fan in Europa zal uitkijken naar het moment dat the D met hun volledige band en rockshow een tournee aankondigen, dit seizoen moesten we het wederom stellen met een old school acoustic-style tour, zoals de heren deze concertreeks doopten. Er was wel een drumstel mee, slechts bestemd voor Sasquatch, Tenacious D’s trouwe voorprogramma en roadie. Sas strompelde wat verdwaast over het podium, vond een drumstel en gitaar en vermaakte het publiek een klein half uur met strak uitgevoerde rocksongs van oa. Cheap Trick, Ram Jam (‘Black Yeti’), Journey en Led Zeppelin. Hoogtepunt van de set was niet de drumsolo (uitgevoerd met botten) maar Sas’ originele ‘You Don’t Need Shoes to Have a Soul’.

band image


Een half uurtje later was het dan zover; zonder al te veel bombarie en verkleedpartijen kwam Tenacious D op, hingen hun gitaren om hun (enorme) buiken en vingen de set aan met monsterhit ‘Tribute’. De 013 ontplofte en Jack Black had evenwel geen woord hoeven zingen; het publiek nam direct het initiatief en het duo wist dat de rest van avond een gelopen race zou zijn. Black met grote baard en Gass met al zijn onderkinnen leken wat vermoeid en draaide zonder al te veel gekkigheid hun setlist af. Black nam een klein moment om het woord netherlands op een satanische toon te verheerlijken, maar buiten dat keken we naar een waterdichte en gelikte show waar alle gebruikelijke elementen de revue passeerden; de ruzie tussen Kyle en Jack, de eenzaamheid van Jack, de reünie, Saxaboom (blijft goed), het uitsnauwen en vervolgens toezingen van de roadie (tevens bassist John Spiker), ‘Fuck Her Gently’, en de Beatles-medley. Enige echte verassing deze avond was het moment in ‘Double Team’ waarin Kyle niet één, niet twee, maar drie blokfluiten tegelijk bespeelde. Briljant! Van mij, en in denk heel Nederland en Europa, mag dit olijke duo nog wel even doorgaan.

<< vorige volgende >>