Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Textures Polars 10 Year Anniversary show

Eindhoven Effenaar 30 oktober 2014

Inmiddels bijna 11 jaar geleden baarde Textures nationaal maar ook internationaal veel opzien door vanuit het niets en helemaal zelf hun magistrale debuutalbum 'Polars' op de mensheid los te laten. Zoals U in mijn review kunt lezen, schoten de superlatieven tekort. Nu 11 jaar na dato was dat tijdens het wat uitgestelde verjaardagsfeestje van datzelfde debuut niet anders..

Door: Michiel B.

Fotograaf: Marc Koetse (Rockportaal.nl)

band imageAlle leden van E.S.I., ofwel Erratic Selfdestructive Idiot, studeren aan de vorig jaar gestarte Metal Academy, een onderdeel van de artiestenopleiding van het Summa College (voorheen ROC Eindhoven) welke voor het grootste gedeelte is ondergebracht binnen Dynamo. Mede door de onsteuning daar uit hebben de lieden hun band meer op de kaart kunnen zetten en na het mogen openen voor Toxik en Metal Church in thuishaven Dynamo eerder dit jaar was dit het tweede grotere optreden voor de band wiens stijl je het beste kunt omschrijven als thrash metal in nagenoeg al haar verschijningsvormen. De naam Kreator komt bij mij het vaakst bovendrijven maar ook veel invloeden uit de Bay Area maar ook metalcore zijn herkenbaar zonder dat het door het toch wat clichématig riff- en solowerk al te veel een eigen smoel krijgt. Dat laatste mag overigens ook op het conto van de geluidsman geschreven worden die de boel wel heel erg vlak houdt en keer op keer te laat is om de solo's wat verder vooraan in de mix te zetten. Dus mannen zorg voor een eigen geluidsman, let nog even goed op tijdens de lessen van o.a. Danny Tunker, Stef Broks en Rob v/d Loo de komende jaren, geef alles iets meer een eigen smoel en besef dat er ook mensen naar optredens komen kijken die aankondigingen in plat Eindhovens niet kunnen verstaan en dan komt alles vast in orde. Het Textures publiek vanavond kon er in elk geval helaas te weinig mee.

band imageDat laatste was bij het optreden van Exivious duidelijk niet aan de orde. De band, opgericht door gitarist Tymon Kruidenier die we nog kennen van zijn tijdelijke toetreding tot Cynic alwaar bassist Robin Zielhorst ook nog deel uitgemaakt heeft van de live bezetting, is bij de Lords al lang geen onbekende meer en heeft zich met het uitstekende 'Liminal' vorig jaar definitief op de internationale progkaart gezet. Ook de plaats van Textures drummer Stef Broks is geruisloos overgenomen door Yuma van Eekelen (ook al zo'n alleskunner) en de plaats als supportact op deze verjaardagstour was dan ook niet meer dan verdiend. Exivious schotelde het publiek een oerdegelijk optreden voor waarbij de instrumentale nummers mede dankzij de goede licht- en geluidshow de nummers van voornamelijk het laatste album perfect ondersteunden. Helaas geen geflipte saxofonist op het podium tijdens 'Deeply Woven' maar dat mocht de pret niet drukken. Exivious staat als een huis en verdient wat mij betreft een prominente plaats op de eerstvolgende editie van Progpower.

band imageZoals bekend is, volg ik Textures sinds hun allereerste schreden maar een optreden zoals vandaag had ik nog niet meegemaakt. Sinds de begindagen zijn er de nodige bezettingswisselingen geweest waardoor enkel drummer Stef Broks en gitarist Bart Hennephof nog van de oorspronkelijke bezetting over zijn maar wellicht toch stiekem ook wel daardoor is Textures nu een supergesmeerde machine die deze avond werkelijk alles platwalste wat maar mogelijk was in de kleine zaal van de Effenaar. Heel 'Polars' werd integraal gespeeld waarbij tijdens 'Young Man' oorspronkelijk bassist Dennis Aarts en dito toetsenist Richard Rietdijk hun ding mochten komen doen. Tijdens episch lange titelnummer verscheen ook de vorige zanger Eric Kalsbeek ten tonele om niet alleen samen met zijn opvolger Daniel de Jongh de vocalen voor rekening te nemen maar ook tijdens bridge samen met Dennis en Richard een stukje ritmische ondersteuning te bieden.

Maar daar bleef het niet bij. Tijdens de toegift trakteerde de band het publiek naast de nodige klassiekers ook nog op een nieuw nummer, waarvan ik door de enthousiaste aankondiging de naam niet goed heb kunnen verstaan en waarvan ik niet vermoed dat het de werktitel op de setlist zal gaan krijgen, van hun aankomende vijfde studioalbum. Het nummer lijkt de lijn van 'Dualism' te volgen maar lijkt ook weer een tandje steviger te zijn. Ik ben in elk geval weer erg benieuwd! En als ik nog nekspieren over had die ik de dag erop niet zou voelen dat was daar na afsluiter en wellicht wel mijn persoonlijke favoriet 'Laments Of An Icarus' helemaal niks meer van over. Wat een fantastische avond! Ik bleek onder de aanwezigen niet de enige voor wie dit wellicht wel het beste Textures optreden was wat ze ooit hadden gezien.. Een momorabele avond op heel veel fronten! Nu alleen de re-release op vinyl zien te bemachtigen en ik kan gelukkig heengaan...

Met dank aan Marc Koetse van onze collega's van Rockportaal voor de foto's!

band image

<< vorige volgende >>