Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Jim Breuer

Tilburg 013 19 oktober 2014

Jim Breuer is onder metalfans een aardige running gag geworden met dank aan de sociale media. Zijn filmpjes met imitaties van o.a. James Hetfield en Brian Johnson zijn al miljoenen keren op Youtube bekeken en dat leverde hem onder andere al optredens op in de Bijlmerse bierbak en op een of ander festivalletje in Noord-Duitsland wat elk jaar ergens begin augustus gehouden wordt. En vanavond was de 013 aan de beurt voor het enige Nederlandse optreden tijdens deze tour.

Door: Michiel B.

Fotograaf: Michiel B.

band image Buiten een uitvaart na had ik in de grote 013 zaal sinds het optreden van – God hebbe zijn ziel – Jon Lord met orkest geen seated show meer meegemaakt. Het blijft toch bijzonder om die normaal gezien volgepakte zaal, zoals twee dagen eerder bij het nagenoeg uitverkochte optreden van Anathema, in knusse setting te betreden. En zo werd het na de Roadburn voorverkoop op donderdag voor ondergetekende binnen vier dagen het derde bezoek in even zoveel settings in de veelzijdige poptempel. Vanavond tijdens deze op het menu: Comedy Central presenteert comedy met niemand minder dan Jim Breuer. Breuer verwelkomde het aanwezige publiek (de zaal zat goed vol) en heette in het bijzonder de in Motörhead en Metallica shirts uitgedoste metalfans van harte welkom voor wat een show van anderhalf uur stand up comedy van het betere soort zou gaan worden.

band imageAl relatief vroeg in de show was het tijd voor de eerste klassieker. Ondanks dat 'Alcohol/Party In The Stomach' al zo'n 7 miljoen keer op Youtube bekeken is, was zowel een flink deel van het publiek hier nog niet bekend maar voor hen die dat reeds wel waren, ondergetekende inclusief, is en blijft het een absoluut hilarische sketch. Hier links ziet u overigens de imitatie van Becks bier voorbij komen. Een ander hoogtepunt was het verhaal van de familiesafari in Afrika maar boven alles alles de enorm accurate stemimitaties die door de jaren heen Breuer's handelsmerk zijn geworden. Er kwam vanavond vanalles voorbij met naast een keur aan metalzangers (Halford, Hetfield, Dio, Ozzy en Brian Johnson om er maar eens paar te noemen..) onder andere ook een leeuw, een Duitse Herder en zijn eigen vrouw. Ik ga er tenminste van uit dat het echt de stem van zijn vrouw was aangezien de rest van zijn immitaties ook akelig accuraat waren..

band image


Als sluitstuk van de avond nam Breuer - ditmaal overigens enkel geflankeerd door een akoestische gitarist i.p.v. een complete band - wederom een kinderliedje onder handen en vertolkte het hoe het geklonken zou hebben als bekende metalartiesten het gemaakt zouden hebben. Na eerder de 'Hokey Pokey' in AC/DC stijl gedaan te hebben, was het nu de beurt aan 'And Bingo (B-I-N-G-O) Was His Name' in de uitvoeringen van Ozzy, James Hetfield en Brian Johnson (AC/DC) waarbij de Ozzy imitatie werkelijk hilarisch was. Ook het publiek mocht nog meedoen en een terechte staande ovatie viel Breur's ten deel.

band image


Na anderhalf uur lachen, gieren en brullen was het helaas uit met de pret maar de zwoele herfstavond was nog niet om en dus besloten we nog naar het nabijgelegen Café Extase te gaan waar men zo nu en dan op de zondagavond wat bandjes programmeert voor een schappelijke prijs van in dit geval drie Euro. Helaas was de publieke belangstelling niet best en dat deed toch de blackmetallers van Yaotzin en de Nederlandstalige doomers van Akelei ernstig tekort. Kom op metalheads, zelfs op zondag is er genoeg leuks te beleven. Hulde aan de Extase voor dit soort avonden en wat mij betreft een uitstekende afsluiter van een zeer geslaagde avond uit.

<< vorige volgende >>