Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Saltatio Mortis & Metusa

Hyde Park, Osnabruck (Duitsland) 21 maart 2014

Daar ze nauwelijks in ons kikkerlandje optreden namen we de wijk naar de Oosterburen waar je bijna elk weekend wel naar een concert van Saltatio Mortis kan. De show begon echter al om half 8 op een vrijdagavond, en als je dan na je werk vanuit Den Bosch die 241 kilometer nog moet rijden kan het wel eens krap aan worden om de support act Metusa ook mee te krijgen. Dat is dus ook niet gelukt, we kwamen tijdens het allerlaatste applaus voor deze band binnen. Het klonk erg enthousiast, maar meer kan ik u er helaas niet over vertellen.

Door: Wilco

Hyde Park is een oude, gare industrieloods die ze lekker gerestyled hebben. Het oorspronkelijke doel is nog duidelijk zichtbaar, maar met de drie barren en het grote podium is het een prima locatie voor concerten geworden. Om half negen doofden de lichten voor de tweede keer en begon het publiek al helemaal uit zijn dan wel haar dak te gaan, nog voor er een noot gespeeld is. Al toen we binnen kwamen werd steeds overal de naam gescandeerd: Saltatio MORTIS!! En dat ging maar door, gekkenhuis.

Afijn, men trapte af met ‘Fruher War Alles Besser’ en het waren echt Blind Guardian-achtige taferelen, alles werd woord voor woord meegezonden, ook van het laatste meesterwerk, ‘Das Schwarze Ein Mal Eins’. Vrijwel alle favoriete songs van ondergetekende kwamen voorbij; het prachtige, harde ‘Koma’, het brute ‘IX’, het meeslepende ‘Nur Ein Traum’, het griezelige ‘Hochzeitstans’, en de feestnummers ‘Un Gehort Die Welt’ en ‘Prometheus’. Het vieze ‘Der Kuss’ en het nare ‘Ode An Die Feindshaft’ mochten uiteraard niet ontbreken. Het liefdeslied over oud en lelijk worden, ‘Nach Jahr Und Tag’, ontbrak natuurlijk ook niet, en in totaal kwamen er maarliefst 21 nummers voorbij. De meeste songs kwamen van hun beste drie albums( ‘Aus Der Asche’, ‘Sturm Aufs Paradies’, en ‘Das Schwarze Ein Mal Eins’). Bij de meeste nummers was het een gezellig boel, maar soms ging het er bruut aan toe zoals bij ‘IX’ en vooral bij ‘Manus Manum Lavat’. Afgesloten werd met ‘Spielmannsschwur’. Dat nummer heeft een nogal herkenbaar deuntje dat tot lang na het einde van het optreden door de halve zaal werd gezongen.

Vervolgens stonden er ongelofelijk lange rijen bij de handtekeningen uitdelende bandleden en uiteindelijk moest men twee maal terug komen. Het zijn echte idolen in Duitsland, wat mooi is omdat hun ‘Idol’ juist het beeld van Idolen om zeep helpt. Ook dat nummer werd enthousiast ontvangen door het publiek. Aan de andere kant is de adoratie naar mijn idee volkomen terecht. Deze band gaf 21 songs lang werkelijk alles wat men had en deed dat zo goed, dat heb ik niet vaak gezien. Steevast zat er tussen elke twee liedjes een korte pauze met wat cabaret en te gekke aankondigen van het volgende nummer. De standaard grap is dat de leden elkaar op het podium belachelijk maken, maar dat doen ze elke tour wel met andere grappen. Ik ben even kwijt bij welk nummer, maar zanger Alea gaat altijd een aanzienlijk stuk crowdsurfen en kwam gevaarlijk dicht bij. Al zingend drijft hij over het publiek heen en dat gaat allemaal zonder verstorende situaties. Het geluid was perfect en dat is natuurlijk bijzonder belangrijk gezien alle verschillende instrumenten. Alles was gewoon prima te horen, de hurdy-gurdy, de doedelzakken, de fluiten, de drums, gitaren, bas en zang; alles perfect in balans. Ik heb veel concerten in mijn leven gezien, waaronder hele grote zoals Maiden, Slayer, Metallica en Genesis, maar deze band heeft me denk ik het beste vermaakt. Dit komt natuurlijk mede door de extreem aanstekelijke mix van middeleeuwse muziek, metal en erg sterke melodielijnen, maar ook de presentatie en enthousiasme van de band helpen mee. Wel vind ik het playboy gedrag van zanger Alea wat overdreven, maar het is hem vergeven. Wij Hollanders hebben ons in ieder geval bijzonder goed vermaakt deze avond bij deze Duitse band en met ons zo’n 1500 anderen. De adoratie is volkomen terecht. Gaat dat zien als je kan!

<< vorige volgende >>