Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Monsters of Mariaheide

Monsterhallen - Erp 15 februari 2014

Het zal mij benieuwen wat voor een dag dit gaat worden, Monsters of Mariaheide, wat is dat dan? De naam heeft de nodige zelfspot in zich, want dit is niets in vergelijking tot de bijna een miljoen bezoekers bij Monsters of Rock in Moscow. Althans dit is waar ik gelijk aan moet denken. Hoe dan ook, ik zag Raketkanon staan dus ik moest er heen!

Door: Tim

Fotograaf: Melvin

Bij aankomst valt alles binnen mijn verwachtingspatroon van een boeren dorpsfeest, een paar opslagloodsen vol met pallets en bollen kratten in elkaar. Prachtig! Daarnaast loopt iedereen door elkaar, familie, oude rockers en metalheads, het maakt allemaal niet uit. Alles bij elkaar is het kei gezellig, al die opsmuk is in de provincie niet nodig. Het zijn drie ruimtes, vooral de kleine ruimte vind ik gaaf, dit is een zaaltje van vier bij acht en voelt aan als een knusse kroeg. Zelfs zonder mensen heeft deze plek al sfeer.

band image


Ik kom in de grote zaal tijden de laatste nummers van On Fire binnen, de mensen staan rustig te kijken en de band doet ook rustig zijn ding. Niet echt een dynamiek die je bij hardcore verwacht maar muzikaal is het wel lekker fel. In de kleine zaal staan het, zo te horen, Rotterdamse Tonomats. De naam kwam me al bekend voor maar bij de fysieke aankondiging valt het kwartje, surf rock! Volgens mij heb ik ze al eens op North Sea Surf of Sleazefest gezien. Ze maken ‘Pulp Fiction’ muziek met de herkenbare snelle cleane gitaren. Het is een vrolijke en positieve show, het plezier spat van het viertal af! Ze stralen aan een stuk door en maken gezamenlijk de meest belachelijke bewegingen. Maar wel serieus blijven kijken! Ze spelen naast wat eigen nummers veel Dick Dale met als hoogte punt het bekende Pulp Fiction nummer ‘Misirlou’.

band imageIk heb nog nooit van Psycho44 gehoord maar een vriend zegt dat het goed is. Nou, dan gaan we toch even kijken? Het is rauwe snelle chaotische rock van een groepje Belgische mid twintigers met een hele berg energie. Ze rocken goed maar ik mist wel wat tempowisselingen, net iets te recht voor zijn raap. De jeugd is wel heer en meester van hun instrumenten, zeker bij de instrumentale stukken blazen ze mij helemaal weg, wat een geweldig spel. Het publiek staat veilig een paar meter van het podium maar dat maak deze jongens geen fluit uit, die maken hun eigen feestje!

De band waar ik voor kwam was Raketkanon, en wat is het toch een prachtige naam! Het begint meteen goed, tijdens de aankondiging beginnen ze er doorheen te schreeuwen en drummen. Dit belooft wat! Maar het publiek reageert niet door naar voren te bewegen maar door filmpjes te maken en stil te blijven staan. Niet echt wat de mannen hoopten en in plaats van aanmoedigen gaat de zanger ruzie zoeken met mensen uit het publiek, smijt hij een statafel de hoek in en zingt hij met zijn rug naar publiek toe. Ik snap de zwaar gefrustreerde zanger wel, dit is absoluut het verkeerde feestje. Het podium is te groot, de zaal te leeg en het publiek snapt dit genre niet. Het publiek kijkt naar een show en komt niet voor de muziek. Men vindt het wel interessant en blijft filmpjes en foto’s maken, maar geloof mij, dit optreden is echt op halve kracht. De zanger pakt nog voordat het optreden echt afgelopen is zijn spullen op en loott weg. Wat mij betreft wel terecht. De kleine zaal was beter geweest denk ik. Ondanks het matige optreden ga ik toch een shirt kopen want zo vaak kom ik niet bands tegen die echt iets vernieuwends brengen zoals Raketkanon!

band imageNa een hapje eten is het podium aan Hawk Eyes uit Engeland. Ze maken snelle overweldigende rock and roll met punk en metal invloeden. Er komt een lawine van snelle riffs en geschreeuw op het publiek af. Muzikaal zijn ze goed op elkaar ingespeeld en spelen strakke ritmes. Het is wel hun eigen feestje want de zaal staat verspreid toe te kijken. Net als bij Psycho44 nemen ook deze jongens geen enkele rust, gewoon lekker doorspelen. Voordat we willen gaan kijken we nog even in de kleine zaal, hier staan de Boodschappers, wat een geweldig duo is dit! De een op een orgeltje en de ander staat over enthousiast bekende hits te zingen. Ge-wel-dig, ze spelen nummers als ‘Blitzkrieg Bop’, ‘Gay Bar’ en ‘Little Green Bag’. Dit is ook het eerste optreden waarbij de dames aan het dansen zijn.

Na het optreden van Deaf zijn de voor ons interessante bands op en houden we het voor gezien. Monsters of Mariaheide, of kort gezegd MOMfest, is een prima festival met een relaxte sfeer, maar wel een feest dat meer gericht is op de drinkende mens dan op de pure muziekliefhebbers.

<< vorige volgende >>