Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Kamchatka & Counter Jib

Utrecht dB's 23 februari 2014

Kamchatka is een band die meer verdient. Al meer dan tien jaar, en inmiddels vijf albums verder, ploetert de band in de Zweedse underground, terwijl vrienden van Opeth, Graveyard en Spiritual Beggars grote successen kennen.

Door: Menno

Toch gaat de band niet geheel onopgemerkt voorbij. Zo toerde ze met Clutch door zowel de Verenigde Staten als Europa en heeft meestergitarist en zanger Thomas Juneor Andersson zijn signature gitaar gekregen bij Ibanez (Beard Bender). Op eigen houtje heeft de band het in Nederland vooral moeten hebben van enkele fans die toevallig ook een festivalletje runnen, zo speelden ze vorige zomers op het Totaalfestival in Bladel en op Culemborg Blues.

Gelukkig waren de boekers van het Haagse Musicon en het Utrechtse DBs wakker en haalde de band, voordat hun Duitse 2014-tour van start ging voor een weekend naar Nederland. Als eerste speelde de lokale jongens van Counter Jib een ruige set. Het geluid was hard en zwaar, ondanks dat er geen bassist te bekennen viel, waardoor de wat subtiele, vocale nuances hier en daar in het water vielen. Kamchatka heeft inmiddels een catalogus van vijf album waar ze uit kunnen putten, de band koos er logischerwijs voor om deze tour vrijwel geheel in het teken te stellen van het in februari verschenen ‘The Search Goes On’. Wellicht jammer voor diegenen die vooral de steenharde spaceblues van de eerste drie albums hoog in het vaandel heeft staan, toch stelde het nieuwe werk niet teleur. Aftrap van de set was een bluesstandard, solo uitgevoerd door Andersson met slide en resonator-gitaar. De nieuwe bassist, maar oude bekende, Per Wiberg heeft een meer dragende stijl dan voorganger Roger Öjersson, waardoor Juneor Andersson duidelijk de functie van frontman op zich neemt. Zijn olijke kop en soulvolle solo’s brengen het publiek meermaals tot juichen en joelen, midden in de nummers. Na een uur en een kwartier voornamelijk nieuw materiaal voorgeschoteld te hebben gekregen is het duidelijk, Kamchatka heeft zijn blik vooruit gericht, zonder daarbij aan kwaliteit en catchyness in te leveren. Pure klasse.

<< vorige volgende >>