Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Raven & Predatory Violence

Tilburg Little Devil 2 maart 2013

Eens in de zoveel tijd verlang je als metalen veteraan naar een ouderwetse metal behandeling. Het Keep It True festival in Duitsland is een absolute jaardosis zou je zeggen maar toch…soms heb je een extra shot tussendoor nodig. Het Tilburgse Little Devil gaf op 3 februari jongstleden medicatie door het legendarische Raven te presenteren en dat ik niet de enige metal junk was bleek al gauw want het was al een tijdje ram uitverkocht.

Door: Winston

Organisator en dus dealer van dienst is Metal Mario van Dooren, inderdaad de Mario van zijn jaarlijkse Metal Meeting. Hij beseft als geen ander dat mijn generatie, waarvan sommige de midlife crisis al dichtbij zien komen óf er zelfs al middenin zitten, de old school stijl nog wel graag geserveerd wil krijgen. Een aantal jaar geleden had hij Raven al eens eerder naar Tilburg gehaald dus hij wist wat er stond te gebeuren; een metalen feest! Omdat ik al vroeg met drie metalen maten de reis per iron horse (trein) had ondernomen zagen we Raven, na een autoreis van het Duitse Metal Assault (van de K.I.T. organisator) festival arriveren. We hoorden hoe Mark Gallagher (bas) vertelde dat drummer Joe Hasselvander (ex Pentagram) wat grieperig was en dat die later zou komen. Ik maakte me geen zorgen, onkruid vergaat niet.

Het Duitse thrash gezelschap Predatory Violence mocht de support act zijn en hoewel er geen echte muzikale match met Raven was bleken het viertal toch enthousiast en probeerde ze uit alle macht het publiek in de juiste stemming te krijgen. Ik moest, ook door zijn presentatie en het matige Engels tussen de nummers door, regelmatig denken aan de jonge Schmier (Destruction). Grappig hoe deze band de Duitse thrash met de Amerikaanse weet te vermengen want ik hoor zowel Exodus en Pantera als Kreator en Destruction terug. Of de band het veel verder zal schoppen durf ik gezien het huidige, zeer uitgedijde veld van bands te betwijfelen. Deze clip geeft je in ieder geval een goede indruk (niet van dit optreden).

En dan het trio uit Newcastle… Nee niet Venom, dat ándere trio. Met albums als 'Wiped Out', 'All For One' en 'Rock Untill You Drop' is Raven één van de allerbeste vertegenwoordigers van de NWOBHM. Later sloeg men een wat minder ruige weg in maar de karakteristieke kenmerken zijn gebleven; de hoge uithalen van zanger/bassist John Gallagher en het fanatieke gitaarspel van gitarist (en broer van) Mark Gallagher. In misschien wel het leukste rockcafé van het land (met Backstage en The Jack als mededingers) was het met 160 bezoekers op het randje, temeer omdat een gevolg van veteraan zijn ook wel betekent dat er extra buikbagage wordt meegenomen. Niks ergs an, alleen maar gezelliger toch? Tóch? 'Take Control' opende de set van Raven en ja…de dorst werd gelest. Instant satisfaction. Dit is het échte gevoel waar de Steel Panthers en andere matige copy acts nooit aan zullen komen. Het is de pure energie, die ietwat lompe doch flitsende rauwheid denk ik. 'Live At The Inferno', 'All For One', och och wat een feest was het al meteen. Aan Hasselvander, uiterlijk nog steeds Ozzy Osbourne's verloren tweelingbroer, was niets van zijn griepje te ontdekken. Alleen aan John Gallagher's uithalen hoorde ik soms een slippertje maar ook hij bleek niet helemaal fris te zijn. Het was niet opvallend gelukkig maar of dat nou de oorzaak was dat het nummer 'Hell Patrol' ontbrak? Jammer natuurlijk, maar mijn persoonlijke favoriet 'Mind Over Metal' maakte alles weer helemaal goed. Wat een knaller blijft dat toch. Verder nog krakers als 'Faster Than The Speed Of Light' en 'Don't Need Your Money' en een gevarieerde medley van wat covers (Sabbath, Montrose, Priest) dat in 'Break The Chain' was verweven. Dat was meteen de toegift en het was prima zo. Een geweldige metal zondag met vrienden en kennissen in een tof café dat met Ad van Osch een zeer capabele DJ has gerekruteerd. Ik heb nog nooit zonder het aan te vragen 'Leave Me In Hell' (Venom) en 'Come To The Sabbath' (Mercyful Fate) op één avond gehoord. Wanneer weer Mario?

<< vorige volgende >>