Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Mastodon & Red Fang

Eindhoven Effenaar 2 maart 2012

Een paar vlokjes sneeuw en de gehele vaderlandse verkeersinfrastructuur ligt plat, kent u die uitdrukking? Net als bij de Christmas Metal Symphony daags na de Eindhoven Metal Meeting van 2009 was collega Evil Dr. Smith wederom de sigaar en leken er enkel treinen te rijden op het traject Eindhoven-Tilburg (met een gratis kopje koffie, dan dan weer wel) en nam ondergetekende naast het schieten van de plaatjes ook maar noodgedwongen de verslaglegging voor zijn rekening. Met daarbij op voorhand de excuses voor de aanzienlijk mindere inhoudelijke kennis dan die van onze enge dokter over deze bands..

Door: Michiel B.

Fotograaf: Michiel B.

band imageOp het oorspronkelijke aanvangstijdstip van 20.00 uur wees niets er nog op dat de show van vanavond toch al enkele weken was uitverkocht. Veel bezoekers stonden ofwel in de file danwel reden hun treinen niet ofwel met een aanzienlijke vertraging. Daarom was het een goed idee dat support act Red Fang wat later mocht beginnen om zo toch nog voor een behoorlijk publiek te mogen aantreden. En terecht want Red Fang doet het goed. Hun videos zijn hilarisch, collega Jan-Simon was al erg enthousiast over hun meest recente album 'Murder The Mountains' en de band mag aantreden tijdens het de aankomende (en traditiegetrouw alweer ram uitverkochte) editie van Roadburn. En gezien het optreden van vanavond is dat niet meer dan terecht te noemen. De vuige tegen stoner aan leunende rock werd overtuigend maar vooral ook loeistrak (goede drummer!) gebracht. Ik had me zo even geen betere (met de vrieskou buiten letterlijke:) opwarmer kunnen bedenken voor Mastodon vanavond. Ik sluit me dan ook graag aan bij de conclusie van Jan-Simon: het zou me verbazen als we hier niet getuige zijn van de opkomst van een nieuwe grote naam in de metalwereld! Mocht je geen kaartje voor Roadburn hebben weten te bemachtigen is Red Fang in april ook nog live te bewonderen in Leeuwarden en Nijmegen. Check onze concertagenda!

band imageOok de ster van Mastodon is rijzende. De grote zaal van 013 vooraf uitverkopen is een prestatie van formaat en dat zal zeker niet in de laatste plaats gekomen zijn door de goede ontvangst van het meest recente album 'The Hunter' maar zoals ook al in de review van collega Evil Dr. Smith te lezen is, zijn de meningen daar nogal verdeeld over. Een feit is wel dat 'The Hunter' – welke overigens een keurige zevende plaats behaalde in onze LoM top 100 van 2011 – met afstand het meest toegankelijke Mastodon album is waarvan de nummers ook nog eens blijven hangen. Het eerste uur van de show stond dan ook voor het grootste deel in het teken van dit nieuwe album. Persoonlijk vind ik het een heerlijke plaat maar het publiek liep er vanavond nog niet echt warm voor. Dat gebeurde pas nadat steeds meer de nummers van de eerdere albums de overhand begonnen te krijgen in de set. Die nummers werden met een luider gejuich begroet en – overeenkomstig naar de stevigheid ervan ('The Hunter' is en blijft vergeleken bij het oudere materiaal nogal aan de brave kant natuurlijk) nam ook de beweging voor het podium toe tot na bijna een uur en drie kwartier speeltijd (zo hoort dat trouwens al headliner!) middels klassieker 'Blood And Thunder' de climax bereikt werd. En zo werd het toch nog een sterk optreden ondanks dat nagenoeg alles van 'The Hunter' voorbij kwam op mijn persoonlijke favoriet, het epische 'The Sparrow', na en dat de zang (vooral die van gitarist Brent Hinds) zat af en toe echt op het randje van vals was. Toen de lieden van Red Fang zich op het podium erbij voegden voor het slotakkoord middels 'Creature Lives' was het echt uit met de pret.

band imageNa afloop van Mastodon kon eenieder die nog niet genoeg had gezien en gehoord doorlopen naar Stage01 (voorheen bekend als de Batcave) waar onze voormalig collega Bidi lekkere plaatjes stond te draaien en zijn protégés van het Vlaamse Bliksem het kleine podium betraden voor een pot stevige thrash metal als afterparty. De Bliksemse heren en dame timmeren ook goed aan de weg maar aangezien ik de lieden een maand eerder een kleine kilometer verderop tijdens Mario's Metal Meeting al gezien had, besloot ik gezien de weersomstandigheden na een nummer of vier gezien te hebben het zekere voor het onzekere te nemen en terug naar het station te lopen om er zeker van te zijn dat ik nog een trein naar huis zou halen. Maar een geslaagde avond dat was het zeker!

Setlist Mastodon:
Dry Bone Valley
Black Tongue
Crystal Skull
I Am Ahab
Capillarian Crest
Colony Of Birchmen
Megalodon
Thickening
Blasteroid
Sleeping Giant
Ghost Of Karelia
All The Heavy Lifting
Spectrelight
Curl Of The Burl
Bedazzled Fingernails
Circle Of Cysquatch
Aqua Dementia
Crack The Skye
Where Strides The Behemoth
Iron Tusk
March Of The Fire Ants
Blood And Thunder
--------------------------------------
Creature Lives (with Red Fang)

<< vorige volgende >>