Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Benedictum & X-Tinxion

The Rock Temple - Kerkrade 23 oktober 2011

Benedictum is één van die bands die ik bovengemiddeld kan waarderen en hun drie albums ('Uncreation' uit 2006, 'Season Of Tragedy' uit 2008 en het begin dit jaar verschenen 'Dominion') hebben dan ook vele malen het binnenwerk van mijn CD-speler mogen zien. Vandaar ook dat ik er absoluut geen probleem mee had om direct na afloop van de erg tegenvallende voetbal-klassieker Ajax – Feyenoord in de auto te springen om de ruim 170 kilometer richting The Rock Temple te gaan overbruggen om dit door Veronica Freeman aangevoerde kwartet weer eens te gaan bekijken.

Door: Sjak

Fotograaf: Peter Bulkmans

band imageHet voorprogramma op deze middag werd verzorgd door de Nederlandse thrash metal band X-Tinxion, die dit jaar de Nederlandse versie van de Wacken Metal Battle hadden gewonnen. Als gevolg daarvan heeft de band afgelopen zomer opgetreden op het Wacken Open Air festival en heeft daar een enorm positieve indruk achtergelaten getuige ook de vijfde plaats in de battle, wat de hoogste notering is die een Nederlandse band heeft weten te behalen. Daar ik zelf totaal niet bekend was met deze blijkbaar erg talentvolle band en omdat ik vanuit meerdere hoeken erg positieve signalen had ontvangen over X-Tinxion werd er voor het optreden even contact gezocht met drummer Peter van Toren, die me de link doorstuurde van het Wacken optreden zodat ik al wat materiaal van de band tot me kon nemen. Na het bekijken van de korte show die men daar had gespeeld, was ik alleen maar nieuwsgieriger geworden naar deze band, want wat ik zag beviel me prima!

Even na vieren ging X-Tinxion het podium op en begon men met 'One Foot In The Grave' op een prima manier aan de set. De band heeft in de al genoemde Peter van Toren (drums) en Mischa van Rodijnen (bas) een erg solide ritme-sectie, die zorgdraagt voor een stevige fundering van het lekker gevarieerde song materiaal. Daar bovenop stapelen beide gitaristen Fabian Verweij (die Frans Swaters net na Wacken heeft vervangen en voor wie dit pas zijn tweede optreden was) en Conrad Hultermans de meest fantastische thrash riffs en strooide laatstgenoemde veelvuldig met frisse en fraai opgebouwde solo's. Het dient dan ook te worden gezegd dat qua song materiaal en instrumentale invulling hiervan deze band staat als een huis! Het valt echter niet te ontkennen dat de grootste blikvanger (in figuurlijk zin dan, want zo groot is ze niet!) van X-Tinxion zangeres Monica Janssen is, die een ijzersterke performance neerzette. Ongelofelijk wat een bak herrie er uit dit frêle lichaam komt, vooral haar weergaloze grunt is een lust voor het oor! Sabina Classen (Holy Moses) en Angela Gossow (Arch Enemy) hebben er een geduchte concurrente bij. Het klopt gewoon allemaal bij X-Tinxion: het songmateriaal is uitstekend, de instrumentale en vocale invulling is indrukwekkend en ook qua podiumpresentatie valt er weinig te klagen. Vanaf opener 'One Foot In The Grave' tot en met afsluiter 'Extinction' heb ik genoten en dat gebeurt me niet zo vaak bij een support-act!

band imageNa het geweldige optreden van X-Tinxion was het dan de beurt aan het Amerikaanse Benedictum, die de vorige keren dat ik ze heb gezien ook live enorm overtuigend waren. Dat kon helaas niet helemaal gezegd worden van de show op deze zondagmiddag in Kerkrade, want er waren wel de nodige schoonheidsfoutjes te ontdekken. Ten eerste stond het geluid niet bijster goed, waardoor de in essentie prima songs meermalen uitmondden in een wat onsamenhangende geluidsbrei, waaroverheen de erg sympathieke zangeres Veronica Freeman dan haar zangpartijen moest leggen. Dan komen we meteen bij het tweede euvel van hun optreden op deze zondag, want de normaal erg sterke Benedictum-zangeres was (vooral tijdens het eerste gedeelte van de set) zeker niet in beste doen. Wellicht dat ze onvoldoende opgewarmd was, want ze revancheerde zich in het tweede gedeelte van het optreden en werd eigenlijk steeds beter naar het einde toe. Desalniettemin blijven nummers als 'Shell Shock', 'Dominion', 'Bare Bones', 'Wicca' en ''Beast In The Field' echte metal krakers, maar ik heb ze al eens in betere uitvoeringen voorbij horen komen. Het enthousiasme van de band was er gelukkig niet minder om en toen men na afsluiter 'The Mob Rules' het podium wilde verlaten had men niet zo heel veel extra aansporing nodig om in de vorm van '#4' nog een nummer ten beste te geven. Dat neemt echter niet weg dat ik weleens betere optredens van Benedictum heb gezien en dat dit optreden in The Rock Temple een beetje een rommelig karakter had.

Zoals eerder aangegeven ben en blijf ik een groot liefhebber van deze Amerikaanse band, maar ik moet eerlijk bekennen dat X-Tinxion op mij een veel betere indruk achterliet dan de hoofdact van deze dag. Hou dit bandje in de gaten zou ik zeggen, want het is nog niet zo heel vaak voorgekomen dat ik zo'n indrukwekkend voorprogramma heb mogen aanschouwen! Het wordt tijd dat de platenmaatschappijen hun verstand eens gaan gebruiken en deze band gaan tekenen…

<< vorige volgende >>