Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Antimatter & Fourteen Twentysix

Lakei - Helmond 30 september 2011

Het kleine – en misschien wel daarom gezellige en intieme – café van Lakei is vanavond het domein van mensen die houden van verstilde muziek. Mensen die zweren bij melancholie, de glimlach en de traan, de gevoelige snaar. Het optreden van vanavond is tot stand gekomen via Facebook (waar zouden we zijn zonder sociaal netwerk); het voor deze gelegenheid uit twee mensen bestaande Antimatter (Mick Moss en Lisa Cuthbert) doet een tour door Europa om een integrale akoestische uitvoering te laten horen van het legendarische 'Planetary Confinement' album, aangevuld met onder andere solomateriaal van Cuthbert. Ondanks de nodige concurrentie die avond van andere optredens in de buurt (Riverside in Uden en Progpower in Baarlo), stroomt het café van Lakei vanavond helemaal vol (en niet alleen met Anathema fans). En dat is vooral mooi voor Mick en Lisa en hun support Fourteen Twentysix.

Door: Wim S.

Fotograaf: Wim S.

Om 21.00 uur wordt het spits afgebeten door Chris Van Der Linden en zijn band. Oorspronkelijk gestart als een eenmansproject heeft de Eindhovenaar inmiddels een complete band om zich heen verzameld. De band speelt vanavond een speciale akoestische set bestaande uit nummers van hun meest recente album 'Lighttown Closure' (uit 2010) en van 'Songs to Forget' (uit 2008). We worden bovendien verrast met werk van hun nieuwste album dat gepland staat voor januari volgend jaar en waarop – u raadt het al – een bijdrage te horen zal zijn van Mick Moss. Op CD speelt Fourteen Twentysix een soort mengeling van prog, -space, -en postrock, maar in akoestische setting worden de nummers op geraffineerde wijze uitgekleed tot schitterende miniatuurtjes. Ook deze 'afgepelde' versies van hun songs blijven moeiteloos overeind, niet in de minste plaats door de werkelijk verbluffende manier waarop de heren de songs live weten neer te zetten. Fantastische vocalen (vooral ook de tweede stem maakt indruk; iedereen vroeg zich af waar die vrouw op het podium was, maar die was er dus niet), mooie akoestische tokkels en ingetogen ritmische begeleiding. Het kan niet anders dan dat Fourteen Twentysix deze avond in ieder geval nieuwe fans voor zich heeft weten te winnen.

band image


Vervolgens is het de beurt aan Mick Moss (vroeger samen met Duncan Patterson het hart en de ziel van de band, tegenwoordig is hij dat alleen) en zijn vrouwelijke muziekkompaan Lisa Cuthbert. Moss heeft wat koorts maar zijn stem heeft daar (gelukkig) niet onder te lijden. Daarom horen we geweldige versies van onweerstaanbare nummers als 'The Weight Of The World', 'Epitaph' en 'Legions'. Moss op zijn akoestische gitaar en met zijn geweldige stem en Lisa Cuthbert op haar keyboard en eveneens gezegend met een fantastische stem: er is niet veel nodig om mooie muziek te maken. Eén van de hoogtepunten is een bol van de emotie staande uitvoering van 'Over My Shoulder' ; oorspronkelijk verschenen op het 'Saviour' album uit 2002 maar vanavond uitgevoerd in de 'Alternative Matter' versie. De setlist wordt aangevuld met materiaal van Lisa Cuthbert; een jonge zangeres met een mooie stem – vooral in combinatie met de stem van Moss - die prachtige liedjes schrijft zoals te horen op haar CD 'Obstacles'. Grootste winnaar vanavond is het publiek, dat overigens een compliment verdiend voor de manier waarop met aandacht (en dus respect) naar twee bands werd gekeken en geluisterd die het publiek op erg breekbare muziek trakteerden. Geweldige avond.

band image

<< vorige volgende >>