Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Slayer - Megadeth - Diggeth

Eindhoven Klokgebouw / Strijp S 14 april 2011

Ook dit jaar doen "The Big 4" om mij nog steeds onverklaarbare redenen ons land niet gezamenlijk aan. Het aantal Nederlanders wat in juli naar de Schalke Arena in Gelsenkichen gaat afreizen is bijna niet te tellen maar toch blijft deze tour ons land mijden. We mogen het zien te stellen met Anthrax op het metalpodium van de Zwarte Cross en op deze donderdagavond dat een kilometer verderop een eind kwam aan de Europese aspiraties van PSV, streken de "Middle 2" onder de noemer "European Carnage Tour 2011" neer in een op een haar na uitverkocht Klokgebouw op het voormalige Philipsterrein Strijp S in Eindhoven.

Door: Michiel B.

Fotograaf: Michiel B.

band image

Het Klokgebouw wordt een steeds meer ingezet voor prominente evenementen


band imageEven dankbaar als ondankbaar is het om als band te openen voor grootmachten als Megadeth en Slayer. Het staat prachtig op je CV maar het is eerder regel dan uitzondering dat je door het publiek compleet van het podium gekeken wordt. In sommige gevallen is dat volledig terecht (Megadeth fans weten nog wel hoe hard een openingsact in de weg kan staan), in andere gevallen stank voor dank maar desondanks had ik vandaag de indruk dat het publiek voormalig Metalbattle winnaar Diggeth best redelijk te pruimen vond. OK, de bluesy/stoneractige biker rock/metal van het drietal lag meerdere tempo's lager dan de muziek van de headliners en was bij nagenoeg niemand van de aanwezigen bekend maar toch wist de band applaus te oogsten en dat is toch knap. Het enthousiasme van het podium sloeg niet helemaal over op het al talrijk aanwezige publiek maar de "30 minutes of fame" waren toch ruimschoots geslaagd.

band imageMaar het werd natuurlijk pas echt interessant toen Megadeth mocht aantreden en het applaus echt goed aanzwol toen het Dave Mustaine het podium betrad en de band aftrapte met 'Trust'. Tevens deed het mij veel deugd om Dave Ellefson (die overigens eerder op de dag nog een basclinic had verzorgd bij de plaatselijke muziekhandel - iets wat wat mij betreft meer muzikanten mogen doen tijdens tours..) weer terug te zien waar hij het meest in zijn element is. Zou het toch nog gebeuren dat ook Marty Friedman ooit weer eens op het oude nest zou terugkeren? Niks ten nadele van Chris Broderick overigens die mij vandaag zeer positief beviel. Wat volgde was een zeer gevarieerde set (bijna alle albums kwamen wel voorbij) waarbij het venijn hem letterlijk in de staart zat. Na de mooie aanloop richting de climax middels achtereenvolgens 'Sweating Bullets', het uit volle borst meegzongen 'A Tout Le Monde', 'Symphony Of Destruction' en 'Peace Sells' doofde het licht en wachtten alle aanwezigen met smart op het van Megadeth welbekende ultieme sluitstuk. En men wachtte nog langer... En het wachten duurde wel vijf minuten.. Maar toen eindelijk.... ging potverdomme het licht in de zaal aan!! Daar waar iedereen een spetterend einde middels 'Holy Wars' verwachtte ging dit optreden werkelijk als een nachtkaars uit. Wat een anti-climax!

band imageIk geef eerlijk toe dat ik op voorhand mijn hart vasthield voor wat ik vandaag te zien en te horen zou gaan krijgen. Van de laatste drie optredens die ik Slayer heb zien geven, kon slechts enkel het optreden als headliner van Waldrock 2008 beoordeeld worden met een ruimschootse voldoende. Het optreden op Hellfest vorig jaar kwam op mij uiterst plichtmatig over, bij de show in 013 vorig jaar september kwam er ook maar weinig energie van het podium. Ook al was Kerry King de dag ervoor geveld door een voedselvergistiging, zijn mede-bandleden bakten er te weinig van en ook de setlist was niet bepaald spannend te noemen. En daarnaast op de Big 4 dvd is Slayer naar mijn immer bescheiden mening met afstand de minste band. Vandaag ontbrak Jeff Hanneman die nog niet hersteld was van een vervelende infectie aan zijn arm veroorzaakt door een spinnenbeet. Cannibal Corpse gitarist Pat O'Brien nam zijn plaats in en deed dat dusdanig verdienstelijk dat het leek alsof de band er extra boost door gekregen had. Het klonk allemaal net een tandje strakker en voor het eerst in tijden haalde Tom Araya zijn hoge uithalen weer eens. Tel daarbij op dat de setlist vandaag om te smullen was en ook hier het venijn hem in de staart zat. O'Brien toonde andermaal zijn klasse in de dissonante twinsolo met Kerry King tijdens 'Snuff' waarna een heerlijk encore (zie de setlist onderaan) de zaak helemaal afmaakte. De naar schatting zo'n vierduizend bezoekers konden tevreden huiswaards keren. Voor hen die er niet bij konden zijn of het feestje nog eens willen over doen, speelt Slayer op 12 juli weer in Eindhoven maar dan 2 kilometer verderop in de Effenaar. De enige wens die ik nog heb is dat daar de set van vandaag nog wordt uitgebreid met 'Hell Awaits' en 'Flesh Storm'. Er zijn trouwens nog kaarten verkrijgbaar...

Setlist Slayer:
- World Painted Blood
- Hate Worldwide
- War Ensemble
- Postmortem
- Temptation
- Dead Skin Mask
- Silent Scream
- The Antichrist
- Americon
- Payback
- Seasons in the Abyss
- Snuff
--------------------------
- South of Heaven
- Raining Blood
- Black Magic
- Angel of Death

<< vorige volgende >>