Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Ulver & Zweizz

Off Corso - Rotterdam 27 maart 2011

Het Noorse, duistere muziekcombo Ulver staat al jaren garant voor prachtige avant-garde muziek. Elektronica, ambient, triphop, jazz, pop en zelfs big-band-muziek, niets is ze te experimenteel. In het kader van hun nieuwe album 'Wars Of The Roses' (elders in dit onvolprezen magazine gerecenseerd) en diens bijbehorende tour is de band in Rotterdam neergestreken. Lord Roel ging het meemaken.

Door: Roel de Haan

Fotograaf: Martijn Rolloos

Omdat ik nog bezig was de band te interviewen maak ik maar een klein deel van voorprogramma Zweizz. Deze man is bekend van avant-garde black metalbands als Fleurety en Dødheimsgard maar wat hij nu ten gehore brengt breekt alle records in slechtheid. Wat een ongelooflijke pleurisherrie!!!! (pardon my French). Gekleed in een vies hemd en een roze spandex legging brengt Zweizz simpelweg vervormd geluid op een irritant volume. Het beste van dit optreden (naast het einde) was de toiletpot naast hem. Zucht.

band image


Met het optreden van Ulver in Tilburg een jaar terug nog vers in het geheugen had ik vrij hoge verwachtingen vooraf. Te hoog zo bleek want de band was lang niet zo indrukwekkend als toen. Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat de band zich met de set vrijwel helemaal concentreerde op het nieuwe album dat op dat moment nog niet uit was. Slechts een handvol mensen had überhaupt wat van 'Wars Of The Roses' gehoord. Daarom ging opener 'February MMX' er nog goed in bij het publiek. Het is tenslotte het meest aanspreekbare nummer van de plaat. De band vond het niet zo nodig om contact te maken met het publiek en bleef in zichzelf gekeerd de muziek vertolken. Natuurlijk was de muziek mooi, waren de visuals redelijk interessant en de stem van Kris Rygg bezwerend maar de vertolking liet echt te wensen over. Ook de veertien minuten durende uitvoering van 'Stone Angels', wat in principe gewoon een dichtvoordracht was (ook op plaat), duurde simpelweg te lang. Ulver speelde uiteindelijk slechts een klein uur. Toegift 'Hallways Of Allways' sloot het wat eentonige optreden wel weer positief af. In de studio maakt Ulver mooie, complexe en interessante muziek maar een goed live-optreden vraagt om meer dan alleen dat.

band image

<< vorige volgende >>