Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Paradise Lost & Ghost

Tivoli Oudegracht - Utrecht 28 maart 2011

Toen het nieuws mij bereikte dat de Britse doomlegende Paradise Lost hun klassieke album 'Draconian Times' in zijn geheel zou vertolken ter ere van het zestienjarig jubileum kon ik mijn enthousiasme niet onderdrukken. Daar moest ik bij zijn en zo geschiedde…

Door: Roel de Haan

Het Zweedse Ghost mag het publiek opwarmen met hun retro hard rock/heavy metal. De band hult zich in een waas van mysterie en dus is op de zanger na de gehele band onherkenbaar in monnikspijen gekleed. Overigens was de zanger zelf ook niet herkenbaar, want hij was gekleed in een priestergewaad inclusief mijter en glimmende omgekeerde kruisen. Zijn gezicht was zo geschminkt dat het een schedel moest voorstellen. Visueel was Ghost dus best interessant uitgedost. Uiteraard werd er materiaal gespeeld van hun debuutplaat 'Opus Eponymous'. Hun muziek is ondanks hun image eigenlijk supersoft te noemen. Veel Mercyful Fate, Black Sabbath en Led Zeppelin-achtige riffjes en redelijk wat melodie is er in te horen. De gimmick raakt echter snel uitgewerkt en de band wekte eigenlijk meer op de lachspieren.

Het was natuurlijk wachten op Paradise Lost en een avond vol melancholische meezingers. Voor veel mensen (mijzelf incluis) heeft het album 'Draconian Times' een speciale plek in hun metalhart. En dus kon de band veel bijval rekenen gedurende de hele show. Van opener 'Enchantment' tot en met albumafsluiter 'Jaded' was het publiek niet aflatend aan het meezingen. De band was dan ook behoorlijk op dreef en had er duidelijk zin in. Nick Holmes was goed bij stem en de rest van de band was eveneens strak bij de les. De volle zaal was duidelijk helemaal ondergedompeld in de sfeer van 1995, toen de band op hun hoogtepunt was. Even was het weer 1995. Een heerlijk nostalgische ervaring. Maar het optreden was nog niet afgelopen na het spelen van het album. Over twee toegiften verdeeld kwamen nummers 'Say Just Words', 'One Second', True Belief', het nieuwere 'Faith Divides Us, Death Unites Us' en verrassing van de set 'Sweetness' nog langs. Wat een avond, wat een optreden!

<< vorige volgende >>