Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Avantasia

Grugahalle - Essen (Duitsland) 19 december 2010

Het gebeurt niet zo vaak dat een - bont - gezelschap als Avantasia op de planken staat, dus als de kans zich voordoet is er maar één optie: er bij zijn! Zo gebeurde het dat op een winterse dag in december jullie redacteur een hachelijke tocht ondernam middels een retourtje Essen (D) om de laatste show van “The Metal Opera Comes To Town” bij te wonen. In een bomvolle (ruim 4500 bezoekers) en overbeveiligde Grugahalle (ooit het toneel waar de uitzendingen van “Rockpalast” werden opgenomen) ging om 20:15 uur het drie uur durende spektakel van start.

Door: Arco

Fotograaf: Arco

band imageNadat 'Long Live Rock 'N' Roll' (Rainbow) gevolgd door een intro uit de speakers schalde werd de show in gang gezet middels 'Twisted Mind' (openingstrack van 'The Scarecrow'). Reeds bij het tweede nummer, 'The Scarecrow' zelf, verscheen zangkanon Jorn Lande ten tonele en als deze man zijn avond heeft is het gewoonweg genieten. Gedurende deze avond zongen voorman/bedenker/bassist (hoewel hij tijdens de tour geen basgitaar speelde) Tobias Sammet en hij menig duet waarbij de twee elkaar tot grootse prestaties stuwden. Zo ook in het derde nummer 'Promised Land' (van 'Lost In Space part II').

Omdat Avantasia geen normale band is die tourt om een nieuw album te promoten kon Tobias Sammet putten uit een enorme stapel oudere en nieuwe nummers om zo deze drie uur durende show te vullen. Bij zijn Avantasia project maakt hij (net als onze eigen Arjen Lucassen bij Ayreon) gebruik van meerdere muzikanten, zangers en zangeressen en het was daarom niet zo eenvoudig om een gezelschap bij elkaar te krijgen die deze nummers zou kunnen vertolken. Toch lukte het de aimabele Duitser en wist hij een groep artiesten bij elkaar te krijgen bestaande uit grote namen uit de Duitse en internationale hardrock en metal wereld.

band imageNa 'Serpents In Paradise' maakte oudgediende Bob Catley (Magnum) zijn opwachting om – samen met Tobias – 'The Story Ain't Over' te vertolken. De man is uiteraard een dagje ouder maar over zijn stem geen klagen, prima uitvoering. Vervolgens was het de beurt aan vriend Michael Kiske (ex Helloween) die met Tobias Sammet 'Reach Out For The Light' en 'The Tower' ten gehore bracht. Michael had zich blijkbaar niet zo goed opgewarmd want zijn zang kwam - nog - niet zo goed uit verf. Bij het horen van de belletjes aan het begin van 'Death Is Just A Feeling' dacht ik even dat een verrassing zich zou aandienen. Op het album ('Angel Of Babylon') wordt dit nummer namelijk gezongen door Jon Oliva, maar de verrassing was eigenlijk nog groter toen bleek dat niemand minder dan Mr. Metal (in Duitsland en Japan in ieder geval) Kai Hansen (ex Helloween, Gammaray) dit nummer voor zijn rekening nam, en hoe! Inclusief hoge hoed en staf, petje af voor deze act!

Avantasia is natuurlijk geen band die hits scoort, toch kondigde Tobias Sammet het volgende nummer aan als de eerste – en tevens enige – hit. 'Lost In Space' werd namelijk, en met name, in Duitsland een bescheiden hit. Voor het ingetogen 'In Quest For' (van 'The Metal Opera part II') en opzwepende midtempo 'Runaway Train' (van 'The Wicked Symphony') mochten achtereenvolgens de heren Catley en Lande weer komen opdraven. Samen met Tobias Sammet zorgde dit voor - alweer - een “kippenvelmoment”. Voor 'Dying For An Angel' (van 'The Wicked Symphony') mocht Michael Kiske weer het podium beklimmen en bij 'Stargazers' (van 'Angel Of Babylon') kwam ook Jorn Lande er weer bij. In 'Stargazers' was naast Kiske en Lande tevens een grote rol (zang en gitaar) weggelegd voor Oliver Hartmann (ex At Vance, Hartmann, Empty Tremor), die ook nu - net als in de studio - als tweede gitarist op trad.

band image


Stond ze deze avond vooralsnog achter op het podium - maar vol in beeld - als achtergrond zangeres, nu kwam Amanda Sommerville naar voren om zij aan zij met Tobias Sammet 'Farewell' (van 'The Metal Opera' en origineel ingezongen door Sharon den Adel) te zingen. Met 'The Wicked Symphony', waar zowel Sascha Paeth (gitaar), Oliver Hartmann (gitaar), Felix Bohnke (drums) als Robert Hunecke (bas) zich even lekker konden laten gaan en Tobias Sammet, Jorn Lande en Michael Kiske zich de longen uit het lijf konden schreeuwen, werd het slot aangekondigd. Maar natuurlijk werd de show, nadat het publiek nadrukkelijk om 'Zugabe, Zugabe!' had geschreeuwd, vervolgd. Kai Hansen zong het origineel door Alice Cooper gezongen 'The Toy Master' en alweer verbaasde de man positief, een alleskunner. Na 'Shelter From The Rain' (van 'The Scarecrow') volgde weer een oudje in de vorm van 'Avantasia' (van 'The Metal Opera'). Hierna ging Tobias Sammet de band en crew aankondigen en dat werd behoorlijk gerekt. Enerzijds begrijpelijk want met een minimale crew van zes (6!) man werden in twintig dagen elf shows op drie continenten gegeven, een knappe prestatie. Maar aan het eind van zo'n lange show duurt dat net even te lang. Misschien dat het vooruitzicht op onze thuisreis, over besneeuwde Duitse Autobahnen, ook wat tegenwerkte.

De show werd afgesloten door middel van een combinatie van het machtige 'Sign Of The Cross' en 'The Seven Angels' (beiden van 'The Metal Opera') waarna een lange maar fantastische avond tot een eind kwam. Naast de zangers en zangeres leverde ook de band een puike prestatie. Het drumwerk van Felix Bohnke (normaal trommelend bij Edguy) en de bas van Robert Hunecke hield de boel bij elkaar en zorgde ervoor dat de nummers strak werden gespeeld. Het gitaarspel van Sascha Paeth, Oliver Hartmann en – incidentieel – Kai Hansen was dik voor elkaar en de keyboards van Michael 'Miro' Rodenberg vulden de nummers perfect aan en zorgde voor de geluidseffecten waar nodig. Voor degene die dit spektakel gemist hebben komt er in februari 2011 een dubbel-dvd, een dubbel-cd en een boxset (met de dvd's én de cd's). Hoewel dit opnames van de 2008 tour zullen zijn zal dit een toch een prima indruk geven van hoe het Avantasia project van de studio naar het podium werd gebracht. Het is mooi dat personen als Tobias Sammet hun muzikale ideeën, en of dromen, weten waar te maken, ik wil dan ook afsluiten waar de show mee startte; 'Long Live Rock 'N' Roll'.

<< vorige volgende >>