Listen live to Radio Arrow Classic Rock

21 Eyes of Ruby, Ampiphy, &Tangled Horns

Rambler - Eindhoven 22 oktober 2010

Op een schijnbaar doodgewone avond in een niet al te druk bezochte Rambler te Eindhoven zou 21 Eyes Of Ruby het podium beklimmen om te laten horen hoe hun laatste album klinkt als ze het live ten gehore brengen. En wij waren erbij!

Door: Bart D.

Helaas hebben we Tangled Horns moeten missen, en van het afscheidsconcert van Ampiphy hebben we slechts de laatste paar covers meegekregen. Lof is alleen al op zijn plaats als je 'Fade To Black' van Metallica overtuigend weet te brengen als trio, waarbij de zanger/gitarist laat zien zijn gitaar goed te kennen en de drummer ook fanatiek Lars Ulrich's stijl nabootst. Die muzikanten zien we vast nog wel eens terug in andere bands.

Dan is de eer aan 21 Eyes of Ruby, die hun cd-presentatie hier nog eens mooi over gaat doen. De bassist opent het openingsnummer van het album met een mooi staaltje akkoord -en effectbeheer, en dan trappen ze opzwepend af met het lekker scheurende, hakkende en verspringende dat allemaal in de rest van het nummer verwerkt zit. Zo! Ieders mond moet nu toch wel openstaan en elk hoofd moet toch menige knik te verwerken hebben gekregen! 21EoR weet virtuositeit te koppelen aan intense en meeslepende muziek die vol overgave wordt gebracht. Het staat echt als een huis! Zelfs ondanks problemen met podiumgeluid en dergelijke speelt men strak en zwaar overtuigend het hele album van begin tot eind.

Waar te beginnen met duidelijk maken wat voor een klasseband 21EoR is? Elk van de drie muzikanten is een specialist op eigen terrein. Zanger/gitarist Antoine Pütz heeft een veelzijdige en krachtige stem (vol schaamte neem ik opmerkingen in het verleden over matige zang terug), en zijn gitaarspel is van een unieke kwaliteit: hooggeschoold en tegelijk hartstikke eigenzinnig. Bassist Alex van Damme is ook niet minder dan een geweldenaar op zijn instrument, en dat geldt ook voor drummer extra-ordinaire Martijn Soeterbeek. En dan hebben ze vanavond ook nog als vierde man Erik Moonen, die extra zang (die heel mooi samenklinkt met Antoine), toetsen en percussie verzorgt en het geluid fijnzinnig aanvult. Je kunt je wel voorstellen dat een stel van zulke muzikanten, jarenlang samen opgesloten in een oefenruimte en met de neuzen dezelfde kant op, een wereldveroverend resultaat kan boeken. En dat doet men! De wereld heeft nog zestien delen de tijd om zich te laten veroveren, en anders doen ze het zelf wel zeker met overrompelend muzikaal geweld! Wil je weten hoe het klinkt? Gewoon even luisteren, en zeker live gaan kijken als je denkt dat je niet overtuigd bent van hun visie. Een empirisch bewijs voor de overtuigingskracht van 21 Eyes Of Ruby op een podium is het feit dat ze drie weken terug tijdens hun cd-presentatie in Utrecht een nietsvermoedende bezoeker zodanig hadden overrompeld, dat hij nu ook in Eindhoven weer van de partij was en inmiddels alle teksten mee kan zingen.

Naderhand bleek een mogelijke verklaring voor de magere opkomst dat de Dutch Design Week net was begonnen in Eindhoven, waardoor de stad overspoeld was door een keur aan avondlijke activiteiten. Maar zeg nou zelf, hoe breng je liever je avond door, naar artistiek getrommel op stoelen kijkend of samen met een rockende band met een heldere en tot in de puntjes uitgewerkte muzikale visie? Dat laatste, geloof me, is vele malen bevredigender én zeker zo artistiek verantwoord.

<< vorige volgende >>