Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Heathen, X-Tinxion & TCF

Baroeg - Rotterdam 14 mei 2010

De legendarische thrashers van Heathen waren weer eens op tour, en in het kader van deze 'Evolution OF Chaos' tour waren de heren voor een drietal Nederlandse optredens naar ons kikkerlandje afgereisd. Eerst was Sneek aan de beurt, vervolgens stonden ze op vrijdag de veertiende in de Rotterdamse Baroeg, en twee dagen later deden ze het nog dunnetjes over in 013 te Tilburg. Naar schatting zo een 200 betalende bezoekers passeerden de kassa op deze veertiende mei. Uw reporter bekeek het één en ander vanuit een objectief oogpunt en deed verslag.

Door: Guus

Fotograaf: Randy Dahler

band imageHet was het vaderlandse trio Thrashcore Fanatics, ook wel afgekort als TCF, welke deze avond mocht aftrappen. Een ludiek zootje ongeregeld met dito teksten, en muzikaal gezien te vinden in het rijtje van Suicidal Tendencies en Municipal Waste, mocht je een aanknopingspunt zoeken. Korte en compakte liedjes, de één nog korter dan de andere. Wat dacht je bijvoorbeeld van het nog geen tien seconden durende 'You Suffer'? Andere opvallende titels waren 'Slave To The Suit', 'Blubberina', 'Same Shit' en 'Porno Slut'. Leuk, dat wel, maar serieus was het allemaal niet.

band imageNummer twee op de bill was het kwintet X-Tinxion. De heren en dame brachten nog niet zo lang geleden een mooie demo uit en dit was een uitgelezen gelegenheid om dit schijfje te promoten aan het Rotterdamse publiek. De band schoot uit de startblokken met het bekende 'Extinxtion', gevolgd door 'The New Hive' en het heerlijke 'Genetic Sickness', alleddrie afkomstig van 'Act The Injured Innocent'. Ook live kon de frêle maar vocaal oh zo sterke frontvrouw Demonica Janssen haar weergaloze grunt laten horen op een manier die niet veel afweek dan op plaat. De voor mij onbekende tracks 'Drowned' en 'Civilised' waren de volgende in de rij tot dat de van 'Twisting The Knife' afkomstige songs 'Deep Down Inside' en 'Hands Up High' werden gespeeld. In de eindsprint konden we nog genieten van 'Messiah' en de weergaloze rammer 'One Foot In The Grave'. De band oogde erg solide en het gitaarduo Swaters en Hultermans vielen positief op door het vaak knappe twin gitaarwerk.

Waar de meeste fans uiteraard voor kwamen was Heathen uit de Bay Area. Een band die speltechnisch slechts een trapje onder de Big Four zit als je het mij vraagt, maar het zal misschien een fractie schelen. Heathen bracht aan het begin van 2010 de uitstekende comeback schijf 'Evolution Of Chaos' uit die elke rechtgeaarde thrash fan wel inmiddels in zijn of haar bezit zal hebben. Ook bij deze headliner waren de hoofdpersonen de gitaristen. Aan de rechterkant van de stage stond riffmeester Lee Altus (Exodus, Die Krupps) opgesteld en aan de andere zijde zijn maatje Kragen Lum (Prototype, Psychosis). De band opende verrassend sterk met drie tracks van 'Evolution Of Chaos', te weten 'Dying Season', 'Control By Chaos' en 'Fade Away'. Dit kwam de sfeer in de zaal alleen maar ten goede en ook de stemming van zanger David White (Blind Illusion, Inner Threshold). Vervolgens volgden 'Opiate Of The Masses', het onvergetelijke en van de eerste demo stammende (1986) stokoude 'Goblin's Blade' (één van de allerbeste nummers van Heathen ooit), 'No Stone Unturned' en 'Mercy Is No Virtue' van het uit 1991 afkomstige 'Victims Of Deception'. 'Bloodkult' werd nog vertolkt en toen was het meezingen geblazen. Het feest der herkenning brak aan want van het debuut werden het snelle 'Death By Hanging' en het machtige 'Open The Grave' (met die gave versnelling) gespeeld. Baroeg stond op zijn kop! De moshpit was weer geopend en de band beëindigde dit optreden met 'Arrows Of Agony' en het sterke 'Hypnotized'. Kortom, het thrash publiek werd vanavond weer op haar wenken bediend en heeft kunnen genieten van een geweldige avond. Hopelijk was dit niet de laatste keer dat we Heathen in Nederland was…

band image

<< vorige volgende >>