Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Marduk, Edge Of Serenity & Sinate

Baroeg - Rotterdam 27 januari 2010

Na onlangs het prima album 'Wormwood' te hebben uitgebracht, waarin de hervonden muzikaliteit van de band die al een eeuwigheid bezig is nog eens onderstreept werd, was de black metal oorlogsmachine Marduk weer eens in Rotterdam, de Baroeg om precies te zijn. Wat zouden deze ervaren Zweden ons vanavond brengen aan zwart metaalgeweld? Edge Of Serenity en Sinate mochten in ieder geval de boel opwarmen.

Door: Roel de Haan

Het Nieuw-Zeelandse Sinate mag een zekere toewijding niet ontzegd worden, ze schijnen omwille de band naar Duitsland verhuisd te zijn. Eerlijk gezegd denk dat deze band geen grote naam gaat worden, daarvoor ontbreekt iets teveel kwaliteit en originaliteit. Maar dat betekent nog niet dat een optreden van deze band een straf is om naar te kijken. De band speelt een verzorgde pot death / thrash metal die erg Zweeds aandoet qua stijl. Denk daarbij maar aan bands als The Crown en At The Gates. Hoewel de podiumpresentatie van de zanger wat beter kan is dit een degelijke opener.

Hoe het in godsnaam mogelijk is dat een band als Edge Of Serenity als voorprogramma mag dienen voor Marduk is mij een raadsel. Los van de kwaliteit, speelt deze band compleet andere muziek dan Marduk. Een beetje thrash, een beetje metalcore, beetje death metal. Van alles een beetje is een heleboel van niets eigenlijk. De presentatie moet echt beter, dit zag er te onzeker uit. De band speelt redelijk maar het publiek kan hier niets mee.

Dan is het tijd voor Marduk. De Zweedse black metal zwaargewichten hebben recent een uitstekende plaat 'Wormwood' uitgebracht en dit is de bijbehorende tour. De laatste drie albums lieten een meer volwassen band horen met wat variatie en sfeer, dus ik was wel benieuwd. Marduk neemt echter nergens de tijd voor, ze razen door een black metalset heen die allesverpletterend is. Vrijwel alles wordt sneller gebracht dan op plaat en het resultaat is dat het allemaal helaas rommelig klinkt. De drummer kan wel degelijk spelen maar juist tijdens de blast-beats klinkt vooral hij erg houterig. Zanger Mortuus zorgt er echter voor dat dit toch een geslaagd optreden is. Zijn houding brengt een zekere statuur mee. De band slaat zich door een goed gevarieerde set heen waarin de meeste albums wel aan bod komen. Helaas wordt er niet zoveel nieuw materiaal gespleeld als ik gehoopt had maar krakers als 'Panzer Division Marduk' en 'Materialized In Stone' gaan er altijd wel in natuurlijk. Conclusie: Marduk gaf een goed optreden zonder echt muzikaal uit te blinken.

<< vorige volgende >>