Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Mario's Metal Meeting III

013 - Tilburg 10 april 2009

Liefhebbers van old school metal hebben het nog niet zo slecht. In Duitsland zijn er drie festival per jaar die veel aandacht aan old school geven. Het beroemde Keep It True festival, Headbangers Open Air en ook op Bang Your Head is old school metal prominent aanwezig. Dat is natuurlijk mooi als je vervoer hebt maar wat is er dan in Nederland te doen? Tja, wat er in Nederland op dit gebied te doen is wordt noodzakelijkerwijs op een wat bescheidener niveau georganiseerd. Zo regelt het metal café Dynamo ongeveer vier keer per jaar een zg. 'Back To The Basement' avond waar de hele avond exclusief old school metal wordt gedraaid en is er natuurlijk Mario's Metal Meeting.

Door: Henri Serton

Mario's Metal Meeting? Yep! Georganiseerd door de enthousiaste headbanger en old school liefhebber Mario van Dooren. Een keer per jaar neemt Mario contact op met wat bands die hij dan in 013 of in The Little Devil in Tilburg neer zet. Zo maar, omdat het kan! Mooi toch? Vorige jaar konden we onder andere Vicious Rumours, Shadow Keep en Wolf aan het werk zien. Typisch voor dit festival is de relaxte sfeer. Dit komt omdat alleen de echte liefhebbers aanwezig zijn. Dit jaar konden we genieten van het Duitse Hatchery, Sanity's Rage uit België, de Italianen van Hyades, een heuse reünie van het Tilburgse Acrostichon en als hoofdact het Duitse Holy Moses.

Het festival opende met de rauwe thrash van Hatchery. Hoewel de muziek super vet is komt de zang een beetje eentonig over. Het beperkte bereik van Zottell is toch wel een minpuntje. Pluspunt zijn dan weer de goede solo's. Verder kwamen de nummers op mij persoonlijk een beetje voorspelbaar en wel erg simpel over. Ach Hatchery kweet zich goed van haar taak als opener. De sfeer moest er nog duidelijk inkomen en het publiek wacht dus nog even rustig af.

Na een ombouw pauze was het de buurt aan een van de meest veelbelovende bands uit België. Sanity's Rage bracht in 2006 de EP 'The Rage Of One' uit. Deze is volgepakt met inventieve en prima gespeelde technische thrash-metal. Ik was zeer benieuwd of de band live ook zo goed zou klinken als op hun EP. Nou ik had me geen zorgen hoeven maken want de band speelt een super strakke set. De hele EP word gespeeld en ook enkele nieuwe nummers van het debuut album dat in januari opgenomen gaat worden. De nieuwere nummers klinken van eenvoudiger van opzet maar zijn zeker niet minder sterk. Het is wel een beetje te merken dat in het begin de band een beetje zenuwachtig is. maar na een paar nummers komt toch het spelplezier bovendrijven. Vooral bassist Tim De Bisschop en zanger Kenny Molly laten zich lekker gaan en zetten een goede show neer. Dat is te merken in de zaal. Het enthousiasme begint los te komen en de band wordt dan ook, terecht!, toegejuicht. Een geweldig optreden en voor mij een van de hoogtepunten van de dag.

Grappig om te zien hoe na het optreden van Sanity's Rage een hele meute naar de bar stormt. De pauzes tussen de optredens zijn bij dit festival net zo belangrijk en gezellig als de optredens zelf. Je komt wat oude vrienden tegen die je al een tijdje niet gezien hebt en staat lekker met een pilsje in je hand bij te kletsen. En voor je het weet is het alweer tijd voor de volgende band. Dat is in dit geval het Italiaanse Hyades. De band gooit er meteen de beuk in door lekker snelle en strakke metal te spelen. Een sterke zanger en twee goede solo gitaristen. Indrukwekkend. Alleen jammer dat de zanger het nodig vindt om op een overdreven manier het publiek aan te moedigen. Alsof wij verplicht zouden zijn hem te amuseren in plaats van hij ons. Eeeeh, hallo! Wij zijn het publiek, jullie de band! Verder zal je geen negatief woord van mij over Hyades horen hoor. Ze zetten een geweldige en zeer actieve show neer en het publiek gaat ook lekker los. En voor we het weten zijn de 50 minuten speeltijd al weer over. Tijd voor un pilske!

Na wat alcoholisch vertier en wat sterke verhalen is het de beurt aan Acrostichon. De band speelde een thuiswedstrijd en dit optreden is ook nog eens een eenmalige reünie. Geen wonder dus dat de zaal opeens tot aan de nok toe vol zit. Volkomen verdiend ook want Acrostichon is het hoogtepunt van de dag! Wat een geweldig opreden. De vette death-metal komt als een stoomwals over het publiek heel dat alleen maar meer wil. Zangeres Corinne van den Brand maakt af en toe tussen de nummers door een ontspannen praatje met het publiek en dat komt de toch al goede sfeer zeer ten goede. Hert is duidelijk dat zowel publiek als de band staan te genieten. Zelden zo'n goed optreden gezien. Het benadrukt alleen maar hoe jammer het is dat de band er mee opgehouden is.

Afsluiter van de dag is de hoofdact Holy Moses. De band rond zangeres Sabrina Claasen doet zijn stinkende best maar bij mij komt hetgeen ze te bieden hebben na Sanity's Rage en Acrostichon een beetje als mosterd na de maaltijd. Niet dat de band er niet honderd procent voor gaat of dat de nummers slecht zijn. Helemaal niet. Het is waarschijnlijk mijn persoonlijke smaak maar ik ben niet onder de indruk van het gebodene. Blijkbaar ben ik niet de enige want de zaal is nog maar drie-kwart vol en het is gezellig in de gang bij de bar. En zo gaat, tenminste op muzikaal gebied, het derde Mario's Metal Meeting festival als een nachtkaars uit. Het is nog lang onrustig geweest in Tilburg.

<< vorige volgende >>