Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Dutch Doom Days

Baroeg - Rotterdam 25 oktober 2009 tot 26 oktober 2009

Een druk bezet programma dit jaar op de Dutch Doom Day die alweer aan zijn achtste editie toe is,en de namen die op de bill prijken zijn weer een mooie bloemlezing van de hedendaagse doom scene, met spannende bands als Lord Vicar en Spiritus Mortis maar ook de wederom herrezen Count Raven! Tussen alle organisatorische taken door op de dag zelf vonden we Pim Blankenstein bereid om een sfeerbeeld van de eerste dag te geven, en Erik Heylen ontfermde zich over dag twee.

Door:

Op de eerste dag van de Dutch Doom Days opent het uit het noorden van Nederland afkomstige Tekhton voor een matig gevulde Baroeg. De sludge met schreeuwerige zang komt prima tot zijn recht al zijn de nummers die de band speelt nog niet bekend bij het publiek. Het merendeel van de set bestaat namelijk uit songs van de op 28 november verschijnende CD 'Alluvial'. Het Vlaamse My Lament is de eerste band die loodzware death/doom klanken op het publiek afvuurt. Nummers van het album 'Broken Leaf' worden door het publiek prima opgepikt, het zijn dan ook songs zonder al te veel tierelantijnen. Het Engelse Unsilence heeft in hun bestaansgeschiedenis weinig geluk gehad als het gaat om drummers. Ook nu wordt er nog altijd naar een vaste trommelaar gezocht. Voor deze eerste show buiten de eigen landsgrenzen is drummer Jonathon Gibbs bereid gevonden om de band te ondersteunen. Unsilence speelt met name tracks van de zojuist uitgekomen CD 'Under A Torn Sky' die erg veel weg hebben van het eveneens Engelse Solstice. Tegen het eind van de set heeft zanger/gitarist James Kilmurray wel moeite om zijn zang zuiver te houden, dit neemt echter niet weg dat de band een prima show neerzet.

Process of Guilt uit Portugal is één van de meest interessant bands op dit moment. De heren weten de doom/death stijl een nieuwe impuls te geven met hun postrock invloeden. Het hypnotiserende karakter van de songs komt op het podium zeer goed uit de verf. Met recht een van de echte hoogtepunten op het festival. Met Saturnalia Temple beleven we een trip naar de jaren 70. Waar veel bands vandaag de dag teruggrijpen naar de sound en stijl uit die periode, maar vergeten om ook heavy te klinken hoeven we daar bij deze Zweden niet bang voor te zijn. Gitaar en zang gedoopt in effecten zorgen ervoor dat dit trio zowel psychedelisch als loodzwaar klinkt. Een prima act! Na dit geweld komt het Engelse The Prophecy eigenlijk best mak over. Doom/death moet loodzwaar klinken maar dat vergeet The Prophecy eigenlijk voor elkaar te krijgen. De band is best soft te noemen en ze vallen dus een beetje tegen. Hoofdact Lord Vicar speelt vervolgens de pannen van het dak met hun op klassieke leest geschoeide doom. Ondanks het feit dat het geluid verre van optimaal is laat de Fins, Zweeds, Engelse band horen dat zij tot de betere acts in het genre behoren. De songs van het album 'Fear No Pain' doen denken aan bands als Black Sabbath, Saint Vitus en Trouble. Waar met namen de twee laatstgenoemden problemen hebben hun status waar te maken doet Lord Vicar dat zonder problemen in Baroeg.

http://www.myspace.com/tekhton
http://www.myspace.com/mylamentdoom
http://www.myspace.com/unsilence
http://www.myspace.com/processofguilt
http://www.myspace.com/saturnaliatemple
http://www.myspace.com/theprophecyeng
http://www.myspace.com/lordvicar

De tweede dag begint vroeg, om 15.00 al, en de Baroeg is, laten we zeggen, net niet leeg. Misschien dat het later op de avond wat drukker wordt. De aftrap wordt vandaag verzorgd door het Franse Fatum Elisum, een jonge band die wat onwennig op het podium staat en waarbij de lijdende Jesus figuur een belangrijke rol speelde in de podiumact van de zanger. Hij kan best lijdzaam zingen maar zijn act verdwijnt in de rest van de band die er een beetje stijfjes en zenuwachtig bijstaat. De nummers komen allemaal van hun debuut die net uit is op Aesthetic Death Records en ik geloof wel dat de band meer kan in de studio dan dat ze nu laten zien. Het strakke programma laat weinig plaats om aan de innerlijke mens te denken, vandaar dat de twee Belgische bijdrages van vanavond Möse en Sardonis aan me voorbij gaan voor de prijs van een Gado Gado en Tjap Tjoy met vegetarisch kippenvlees. In het gebruikelijke hear-say blijkt echter dat ik behoorlijk weinig gemist heb. Möse beviel eigenlijk niemand en Sardonis was best te pruimen, maar meer ook niet. Ik moet zeggen dat me dat ten zeerste verbaast. Toch maar weer even de CD van Möse opzetten en het laatste werk van het duo van Sardonis nog een keer beluisteren. Beide sterke stukjes die mijn appreciatie meer dan verdienden. Jelle van Sardonis vertelde me ook dat Sardonis net klaar is met de opnames van hun debuut CD die wellicht door Meteor City wordt uitgebracht. Zelf zal Jelle de vinyl versie op zijn eigen label Electric Earth uitbrengen. Dus uitchecken die handel!

The 11th Hour krijgt vanavond zijn vuurdoop, want het is het eerste live optreden van het project van meesterdrummer Ed Warby, die de geborgenheid en veiligheid van zijn geliefde drumstel verruilt heeft voor een plek in de spotlights als zanger en gitarist. Het debuut van de band is net uit op het Napalm Records label en gooit in de doomscene hoge ogen. Live wordt hij bijgestaan door de ritmesectie en twee extra gitaristen en mag Pim Blankenstein van Officium Triste naast Ed, die met cleane zang zich verdienstelijk doet gelden overigens, grunten. Achteraf was heer Blankenstein best zenuwachtig, maar 'lekker' zenuwachtig om het te zeggen. De set bestaat uit vier nummers van het debuut, maar na het eerste nummer slaat het noodlot toe. De al wat gestreste Warby krijgt versterker problemen, waardoor de vaart geheel uit het optreden verdwijnt. Na een kwartier wordt toch weer de doomsluis opengezet en klinkt het allemaal best strak en vol! Ook de Malmsteen uitspattingen van Ed zijn super te noemen, maar misschien is tegelijk zingen en gitaarspelen niet de beste keuze. Ik raad wel iedereen aan om de CD ofwel de later te verschijnen LP een luisterbeurt te geven.

Als het om strakheid van de band gaat en om geweldige podiumpresentatie, zit je bij het Finse Spiritus Mortis gebakken. De nieuwe band van ex-Reverend Bizarre zanger Albert is op het einde van een twee weken durende tour en hoewel men er vermoeid uitziet, is het een set om van te genieten. Albert blijft een podium beest die graag in de zaal rondloopt en de heavy metal a la Manowar, inclusief ontbloot bovenlijf, en de Reverend Bizarre huldigende doomnummers zijn een feest voor het oor. Satan wordt meermaals opgeroepen in hun teksten maar sloeg de Baroeg vanavond over. Een vet optreden en een verademing op het juiste moment. De Zweedse Viking doomband Ereb Altor opent met 'Winter Wonderland' en moet het met name hebben van hun dubbelzang met veel 'a-haaaaaaa' partijen. Hun 'By Honour' CD ligt me nog vers in het geheugen en hoewel goed gewaardeerd, mist de band net dat ondefinieerbare beetje… Pit wellicht? Het geluid en gezang is goed en bevriende gastmuzikanten van Isole vullen vandaag de ritmesectie aan. Kers op hun optreden is de 'Home Of the Brave' cover van wijlen Bathory. En ja mensen, zijn onfortuinlijke dood is alweer vijf jaar geleden!

Hoewel de zaal best volgelopen was, werd het bij het begin van het intro 'Mammon's War' bij het optreden van Count Raven pijnlijk duidelijk dat de meeste mensen het voor gezien hielden en de Zweedse legende voor een meer dan lege zaal lieten spelen. Schande dat zo'n trendsettende band zo'n behandeling kreeg. Terecht dat de band dan ook een verkort optreden gaf. Met een vers album op de plank kregen we naast 'de nieuwe krakers zoals het fantastische 'Scream' en 'The Poltergeist' ook de nodige klassiekers als 'Hippies Triumph', 'Destruction Of The Void' en 'Fallen Angel'. Spiekend op de setlist zijn nummers als 'Nashira' niet gespeeld. Eeuwig zonde, maar omdat Fodde zo goed van stem was, blijft dit optreden een meer dan prima performance!

Al bij al een slecht bezochte Dutch Doom Day is de jammerlijke conclusie, met echter enkele topacts waarvan je kan stellen dat die diegenen die het gemist hebben, daadwerkelijk iets groots gemist hebben.

http://www.myspace.com/fatumelisum
http://www.myspace.com/mosedoom
http://www.myspace.com/sardonis666
http://www.myspace.com/11thhourdoom
http://www.myspace.com/spiritusmortis
http://www.myspace.com/erebaltor
http://www.myspace.com/sweedendoom

<< vorige volgende >>