Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Highway Chile, Mennen & Lost Insanity

La Vida - Tilburg 12 november 2008

Het was zo'n vijftien jaar geleden dat ik voor het laatst de Tilburgse rocktempel Noorderligt had bezocht en ik had dan ook nooit gedacht dat ik daar ooit nog terug zou komen. Echter, op een doordeweekse dag in december was het dan toch zover, ware het niet dat de naam tegenwoordig omgedoopt is tot La Vida. Dit alles vond plaats ter ere van de CD-presentatie van 'Keeper Of The Earth' van Highway Chile, die van plan waren er met de support van plaatselijke trots Lost Insanity en het Limburgse Mennen een mooi feestje van te bouwen.

Door: Sjak

Fotograaf: Peter Bulkmans

band imageWat zo'n vijftien jaar geleden al een probleem was bij het Noorderligt, was door de naamsverandering naar La Vida nog steeds niet verholpen: het vinden van een behoorlijke parkeerplek in de buurt. Na wat zoeken en wat geduld werd er dan toch een plekkie gevonden en konden we de zaal betreden. Helaas was de vrij grote zaal nog niet erg goed gevuld toen het Tilburgse Lost Insanity om half negen de avond af mochten trappen. Gelukkig liet de band zich hierdoor niet uit het veld slaan en bleek men gedurende zo'n vijfendertig minuten een lekkere opwarmer voor de rest van de avond. Ik ben zelf niet bekend met het materiaal van Lost Insanity, maar de AC/DC-cover 'Whole Lotta Rosie' en met name het prima 'Bad And Nasty' bevielen me wel. Grootste smaakmaker binnen de band, buiten gitariste Peggy Smits, is zangeres Patricia Boehm die met haar krachtige, ruige, op Jodie Turner (Rock Goddess) gelijkende stem een zeer grote stempel drukt op het totale bandgeluid.

band imageNa Lost Insanity was het de beurt aan Mennen, de band rondom ex-Zinatra zanger Joss Mennen die een klein half jaar geleden met 'Planet Black' een zeer goed album afgeleverd hadden. Er werd geopend met 'Out Of My Head' van datzelfde album en op dat nummer was Joss gedurende de eerste dertig seconden totaal niet te horen. Dit bleek een voorbode te zijn voor wat ging komen, want van de vele Mennen optredens die ik in het verleden heb bijgewoond, zal dit bij mij persoonlijk de boeken in gaan als het minste optreden wat ik van deze verder prima band heb mogen aanschouwen. Ik heb Mennen al een aantal malen veel beter gezien en het viel me op dat het juist nieuwe materiaal niet zo goed uit de verf kwam. De terugkeer van Joss' kompaan bij Zinatra, gitarist Gino Rerimassi, was natuurlijk een garantie voor een aantal Zinatra nummers en die kwamen er dan ook in de vorm van 'Take It To The Top' en de hit 'Love Or Loneliness', die wel zeer overtuigend gebracht werden. Ik hoop in ieder geval dat ze een volgende keer dat ik ze weer zal gaan bekijken op hun oude niveau zullen presteren.

band imageRond de klok van kwart voor elf werd het dan tijd voor de band waar het allemaal om draaide deze avond: Highway Chile. Er werd geopend met het titelnummer van de nieuwe plaat 'Keeper Of The Earth' gevolgd door de band anthem 'Highway Chile', voor mij nog altijd één van de beste nummers. Tijdens deze eerste twee nummers werd meteen duidelijk dat Highway Chile een erg goed ingespeeld ensemble is en ook anno 2008 een band is om rekening mee te houden. Ondanks een stevige verkoudheid liet zanger Stan Verbraak blijken dat hij nog steeds een topzanger is, die er zeker toe zal kunnen bijdragen om de band een stapje verder te helpen. Vooral zijn performance op de ballad 'Endless Trail' en de Rainbow cover 'Long Live Rock And Roll' waren indrukwekkend. Natuurlijk werden de nodige oud-bandleden zoals gitarist Peter Barnauw en zanger Robert Soeterbroek uitgenodigd om hun steentje aan deze avond bij te dragen en ik was met name gecharmeerd van het door Robert gezongen 'Jesse James'. Het was wel jammer dat het late tijdstip op een doordeweekse dag er voor zorgde dat veel mensen al halverwege de set af moesten haken en dat de zaal steeds leger begon te worden. Ook ondergetekende moest de andere dag gewoon werken en besloot het strijdperk dus ook maar tijdens de laatste tonen van het machtige 'Headbangers' te verlaten. Hetgeen wat ik gezien had, bevestigde echter nogmaals mijn conclusie in de recensie van de 'Keeper Of The Earth' plaat, namelijk dat Highway Chile nog altijd één van de beste bands van de lage landen is, die ook tegenwoordig nog garant staan voor een avondje prima metal, waarvan acte!

<< vorige volgende >>