Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Korpiklaani, Battlelore, Kivimetsän Druidi & Falchion

Biebob - Vosselaar 29 november 2008

Vier Finse pagan/folk metal bands trokken in november en december Europa rond onder de noemer Finnish Fire tour. Als hoofdact bracht Korpiklaani de hossende menigte nog eens op gang. Zij werden voorafgegaan door Battlelore voor wie de verwachtingen hooggespannen waren na het uitstekende 'The Last Alliance'. Kivimetsän Druidi stelde trots hun eerste album 'Shadowheart' voor en Falchion deed een greep uit het debuut 'Chronicles Of The Dead'.

Door: Vera

Fotograaf: Vera

band imageDit concert zou aanvankelijk plaats vinden in de Muziekodroom in Hasselt, maar wegens bedroevende voorverkoop werd het verplaatst naar de bekende locatie de Biebob. En gelukkig is de zaal vanavond dan toch erg goed gevuld voor vier bands waar ik erg vertrouwd mee ben. Falchion is als eerste aan de beurt. Dit viertal is de babyband van Juho Kauppinen die we allemaal kennen als accordeonist van Korpiklaani. Als tiener richtte hij Falchion op, maar door het drukke leven met Korpiklaani werd Falchion een poos in de ijskast gezet. Met het album 'Chronicles Of The Dead' heeft men nu een doorstart genomen. De melodische death metal wordt enthousiast en vlot gebracht. Juho speelt hier gitaar en zingt en doet dit verdienstelijk. Als tweede nummer passeert al 'Shadows In The Wasteland', later herken ik ook nog 'Mayhem Machine' en 'Evolution In Reverse'. De vele solo's van Juho en tweede gitarist Miikka Tulimäki (in een T shirt van Down) doen een beetje aan Children Of Bodom denken. Zelfs van het eerste album (gemaakt in een andere bezetting) speelt men het nummer 'Immortal Heroes'. Achter de drums vinden we Matti Johansson die later op de avond ook nog van jetje mag geven bij de fuifnummers van Korpiklaani. Een degelijk optreden zonder speciale uitschieters.

band imageDe pauzes zijn kort en weldra is het tijd voor Kivimetsän Druidi . Deze band heeft al heel wat live ervaring doordat ze o.a. ooit eens met Korpiklaani op tournee gingen als demoband. Nu hebben ze pas het debuut 'Shadowheart' uit. De muziek is een stuk complexer dan de andere bands. De keyboards van Antti Joskinen worden dan ook met zorg opgesteld en getest, want de vele symfonische arrangementen horen er live ook bij. Die kwamen echter wel wat minder uit de verf. De blikvangers waren natuurlijk de woeste grunts van Joni Koskinen en de sopraanzang van het met grote gebaren ronddartelende volksmeisje Leeni-Maria. Eén en ander kwam bij haar spontaan maar vrij potsierlijk over. Gekleed in traditionele kledij en op blote voeten werd het een performance die nogal vreemd overkwam. Na enkele nummers moest ik bekennen dat ik er meer van verwacht had, al was vooral de uitvoering van het lange 'Mustan Valtikan Aika' – dat trouwens het half uurtje beëindigde - wel knap. Dat lag zeker niet aan de inzet van de band want de vijf ruig beschilderde mannen en spring-in-'t-veld Leeni-Maria gingen er hard tegenaan.

band imageBattlelore krijgt gelukkig iets langer (drie kwartier); want dit was de meevaller van de avond. Ik vond hun laatste album 'The Last Alliance' al veel beter dan het vorige en live kunnen de Tolkien adepten dit ook helemaal waarmaken. De band was nog te elfder ure op zoek gemoeten naar een vervangende frontman voor deze toer want Tomi Mykkänen was verhinderd. Gelukkig was er Harry (Witch King) van Avathar en dat was niet minder dan een revelatie! Zijn ruwe en heldere vocalen en woest agressief uiterlijk pasten perfect in het geheel, geregeld aangevuld met de serene elfenzang van Kaisa Jouhki. Zeven man op het kleine podium liet weinig ruimte voor show, maar dat weerhield Harry niet om geregeld met een groot zwaard te zwaaien. Gelukkig kwamen er heel wat nummers van 'The Last Alliance' voorbij – zoals 'Third Immortal', 'Green Dragon' en 'Star Of High Hope' - en stonden de gitaarsolo's van Jussi Rautio en Jyri Vahvanen ook goed in de mix. Van bij het eerste nummer ging het publiek uit de bol en de crowdsurfers waren niet te tellen. Battlelore is een band die in de loop der jaren gegroeid is tot volwassenheid en hun knappe composities over Midden Aarde waren live ditmaal dan ook niet alleen leuk, maar ook opzwepend, evenals de show.

Setlist Battlelore: Storm Of The Blades, Third Immortal, We Are The Legions, House Of Heroes, Green Dragon, Star Of High Hope, Sons Of Riddermark, Journey To Undying Lands, The Great Gathering

band imageKorpiklaani hoef ik niet meer voor te stellen. Als er één Finse folk metal band de koningen van bier, dans en vermaak genoemd kan worden, dan zijn zij het. De laatste jaren was de band constant on the road, maar zij betreden het podium nog steeds met een brede glimlach. Met intussen vijf albums op het repertoire kunnen ze het publiek ook altijd een lichtelijk andere show presenteren. Al maalt datzelfde publiek daar absoluut niet om. Het is gewoon van levensbelang dat de drinkhoorns gevuld zijn en Korpiklaani huppeldeunen als 'Beer Beer', 'Happy Little Boozer' en 'Let's Drink' speelt. Dat doen ze, maar tot mijn vreugde is er ook nog steeds (of terug) veel weemoed te vinden in bepaalde nummers. Daar heeft violist Hittavainen een aanzienlijke rol in. Nog voor de band het podium betreedt wordt het befaamde gewei aan de microfoonstandaard gezet en dit wordt elke tour groter. Onder leiding van de goedlachse Jonne Järvelä (sinds een jaar met lange dreadlocks) gaat men van start met het oude 'Wooden Pints' van het eerste album. Nog lekker ruig, om dan ineens de sprong naar het heden te maken met 'Kantaiso'. Hittavainen wisselt viool voor doedelzak in 'Tulli Kokko' (een iets trager nummer) en met 'Crows Bring The Spring' speelt men vanavond een verrassing uit 'Spirit Of The Forest'. Met een tomeloze energie worden hupse folkliederen als 'Palovana' en het lijflied 'Korpiklaani' de zaal in geslingerd, waar uitgelaten feestgangers een kluwen van hossende drinkebroers vormen. Geen intermezzo met etnische percussie deze keer, maar een vlot lopende show die heel de zaal op stelten zet. Uiteindelijk blijft Korpiklaani een feestband die je aan den lijve op een podium moet meemaken. Dan is het namelijk vele malen leuker dan thuis de albums beluisteren.

Setlist Korpiklaani: Wooden Pints, Kantaiso, Viima, Korpiklaani, Happy Little Boozer, Tuli Kokko, Northern Fall, Crows Bring The Spring, Palovana, Pine Woods, Paljon On Koskessa Kiviä, Cottages & Saunas, Journey Man, Hunting Song
Bisnummers: Beer Beer, Let's Drink

<< vorige volgende >>