Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Mayhem

DAAAAAAAAMES EN HEEEEEEEEREN! In de linkerhoek presenteer ik u: gitarist Blasphemer, snarenplukker van beroep. Tachtig kilo staal schoon aan de haak, vertegenwoordiger van de band Mayhem. En in de rechterhoek: Ferdi, interviewer van Lords Of Metal. Vijfentachtig kilo aan cynisme en onbegrip over het verschijnsel black metal. LET'S GET READY TO RUUUUUUUUUMBLE!!!!

Door: Ferdi | Archiveer onder black metal

Wat is black metal nou weer?

“Black metal is een gevoel. Black metal gaat erom om vrij te zijn, om jezelf te verlossen van alle walgelijke normen van de maatschappij. Het is een heel ander gevoel dan, bijvoorbeeld death metal. Death metal is veel fysieker, terwijl black metal zich vooral op een mentaal niveau afspeelt. Black is namelijk niet alleen muziek en tekst, maar ook energie en filosofie.”

Blasphemer (gitarist)

"Ik zat in een project met Hellhammer voordat ik in 1994 bij Mayhem kwam. Dat project was toen Euronymus nog leefde. Daarvoor heb ik niet veel noemenswaardigs gedaan. Alleen maar wat lokale bands. Ik ging destijds veel uit in Oslo en dat is hoe ik Hellhammer heb leren kennen. Het project is op een gegeven ogenblik opgedoekt, maar na de moord op Euronymous werd ik voor Mayhem gevraagd. Ik had niet echt wat beters te doen en was nog erg jong: 19 jaar. Een hoop mensen waren verontwaardigd omdat ik Euronymous nooit zou kunnen vervangen, maar ik heb daar zelf nooit problemen mee gehad. De sfeer in de band is namelijk altijd goed geweest sinds ik er bij ben. Veel fans zien me nog als die nieuwe jongen en dat irriteert me wel. Mensen weten kennelijk niet hoe ontzettend veel ik in de afgelopen tien jaar voor de band gedaan heb. Alle muziek, bijvoorbeeld, is door mij geschreven."

Er zijn zoveel verschillend klinkende bands in het genre – van Kovenant en Cradle tot Dimmu en Emperor – dat je het genre net zo goed op kunt doeken. De naam black metal staat toch nergens meer voor.

“Black metal is op zich niet veranderd, het enige wat is veranderd is wat mensen black noemen. De fans en pers zouden zich beter bewust moeten zijn van wat ze black metal nomen. Tegenwoordig lijkt het een verzamelnaam voor een ontzettend grote groep duistere bands, ongeacht de essentie van hun muziek. Maar black is geen breed begrip: het staat voor een heel specifiek gevoel. Veel bands eigenen zich het black metallabel toe. Ik luister dan naar die bands, maar hoor niks van de agressie en spiritualiteit die ik essentieel vind voor dit genre. Dan heb ik het niet over of een band wel of geen toetsen of vrouwenzang gebruikt: een band kan best een zangeres hebben en nog steeds pure black maken. Het probleem is dat veel van die nieuwe bands niet de juiste overtuiging en instelling hebben."

Mayhem ontwikkelt zich te langzaam.

“Wij zijn geen band die meegaat met ontwikkelingen in de scene. Wij zien ons als een band die buiten de scene staat. Of juist helemaal in het midden ervan, zodat de rest van de wereld om ons heen draait. De mentaliteit van de band zal nooit veranderen. Mayhem doet wat ze zelf wilt en denkt er alleen maar aan om zichzelf te plezieren. Zelfs naar de fans toe doen we geen enkele concessie.”

band image


Satanistische black is voor kleuters die zich willen afzetten tegen hun ouders.

“Wie heeft deze onzin bedacht? Black metal gaat helemaal niet over rebellie. Dat was punk. Maar ik zal het niet erg vinden, als er een 16-jarige is die de nieuwe Mayhem-cd koopt omdat hij weet dat zijn ouders het verschrikkelijk vinden. Zolang wij maar platen verkopen. Eigenlijk zie ik Mayhem helemaal niet als een satanische band. We zij meer antireligieus en schrijven teksten op een spiritueel niveau. Je zou ons als satanisten kunnen zien omdat we fel tegen het christendom gekant zijn, maar daar houdt het mee op.”

[B]Het slaat nergens op om zo'n slechte productie te hebben. Met een goed geluid kun je veel grotere groepen mensen aanspreken.[/b]

“Dat zie ik niet gebeuren omdat black metal per definitie niet geschikt is voor het grote publiek. De commerciële waarde van de muziek is te verwaarlozen. Het zijn de duistere elementen die de aandacht trekken. Dat is waarom deze muziek nooit populair zal worden: het is gewoon te duister voor het grote publiek. Mayhem is geen grote band en zal dat nooit worden: als wij 70 of 80 duizend platen wegzetten, dan is dat al veel. Als hele volksstammen onze cd's gingen kopen, dan zou ik me afvragen of we de essentie van de muziek niet uit het ook zijn verloren.”

Okay, ik moet het je nageven: 'Chimera' klinkt als honderd procent black metal.

“Dat vinden wij ook. De muziek is hard en snel, al is het nooit de bedoeling geweest om de fans naar de mond te praten: dit is gewoon hoe wij willen klinken.”

Als 'Chimera' honderd procent black metal is, dan was 'Grand Declaration Of War' absoluut geen black metal.

“Ik denk dat je dat wel zo mag stellen. Het heeft wel bepaalde aspecten van black metal, maar dan vooral op een mentaal niveau. Het was een antisociaal album, eentje die niet met de stroom meeging. Zelfs niet met onze eigen. Maar goed, 'Grand Declaration' was een eenmalig iets wat we niet snel weer zullen doen. We hebben de band heel wat schade berokkend door ons comeback-album zo te laten klinken. Maar aan de andere kant: wij doen gewoon wat wij zelf willen. Maar de reacties op het album waren gemengd: de pers vond het gaaf, de fans vonden het verschrikkelijk. Ik snap die reacties van de fans wel, maar ik had gehoopt dat ze wat meer hun best zouden doen om te begrijpen wat we met dat album wilden zeggen.”

Het was, na het floppen van jullie vorige cd, een wanhoopsdaad om de rauwe demotracks van 'Grand Declaration' op jullie 'European Legions'-cd te zetten.

“Zo leek het wel, maar dat was de schuld van de platenmaatschappij. Het leek ons een goed idee om die demo, samen met live-tracks op cd te zetten, omdat dat een interessante plaat kon opleveren. Maar toen hebben die Fransen overal advertenties gezet, dat dit was hoe 'Grand Declaration' bedoeld was te klinken. Onzin natuurlijk: die plaat klonk precies zoals wij dat bedoelden.”

band image


Black metal hoort uit Noorwegen te komen. Toch?

“Wat een onzin. Het gevoel zit in de zielen wan mensen en dat is niet beperkt tot een bepaald grondgebied. Aan de andere kant vind ik het wel een kwalijke zaak dat je in Colombia bands hebt die over de Noordse mythologie schrijven. Dat slaat nergens op. Hebben ze soms geen eigen legenden om over te schrijven? De Noorse metalscene is overigens niet meer wat het geweest is. Emperor en Immortal zijn ter ziele, dus nu komt het voornamelijk op ons en Satyricon neer om de oude black metal hoog te houden.”

True en evil zijn is zoooo achterhaald.

“Evil: ja. True: nee. Het is juist heel belangrijk om 'true' te blijven over de muziek en de filosofie. Maar voor mij betekent 'true' zijn ook niet dat je je corpsepaint op doet en een hoop herrie maakt, al denken een hoop bands juist wel dat dit de essentie van de muziek is. Wat betreft evil zijn: Black metal moet een duister gevoel oproepen. Dat doe je niet door eindeloos te schreeuwen over de hel en verdoemenis.”

Jullie muziek zou een stuk beter klinken met Noorse teksten.

“We hebben nog nooit overwogen om de Engelse taal te verruilen voor onze eigen. Noors is geschikt om in te zingen over de romantische kant van ons land: de bergen en de rivieren, maar past totaal niet bij onze band. Sterker nog, als je onze teksten in het Noors zou vertalen, klinkt het allemaal erg dom en soft. Als we ooit in een andere taal zouden zingen, dan zou dat Duits zijn. Ik hou wel van de krachtige uitspraak van die taal.”

Black metal is een image, geen lifestyle.

“Donder op, het is vooral een lifestyle. Dat betekent niet dat ik zo kwaad mogelijk ben als ik mijn boodschappen doet, maar het betekent dat ik op een bepaalde manier tegenover de dingen sta. Ik zie mijzelf ook niet als een onderdeel van deze maatschappij. Ik heb in mijn hele leven nog nooit een echte baan gehad, want ik vind deze maatschappij afstotelijk. Ik woon in een goedkoop huis en kan rondkomen van mijn inkomsten met Mayhem.”

[Dan is het nog steeds geen lifestyle. Dan is het gewoon je baan.

“Nee, dan is het nog steeds een lifestyle. Een baan is iets waarmee je elke dag van negen tot vijf mee bezig bent. Black metal is een lifestyle, ik kan er alleen genoeg mee verdienen om ervan te leven.”

Je bent begin dit jaar verkast naar Portugal. Dit betekent het einde van Mayhem, neem ik aan?

“Ik denk er niet aan om de band te verlaten. We zijn nou niet bepaald het soort band wat trouw elke week repeteert. Maar het klopt dat ik in januari naar Portugal ben verhuisd. Een mooi land met mooi weer, waar bovendien mijn vriendin woont. Het grootste verschil met Noorwegen is dat Portugal veel meer lovende geschiedenis heeft en dat je religie nog overal op straat tegenkomt. In Portugal staan nog steeds veel eeuwenoude kerken. Noorwegen heeft dat niet meer, daar zijn alle kerken vervangen.”

Dat komt omdat jullie ze allemaal hebben afgefikt.

“Ik niet, hoor.”

Je hebt geen talent nodig om black metal te maken.

“Het tegendeel is waar. Je hebt juist veel talent nodig om je met deze muziek staande te houden en dat hoor je ook wel op onze nieuwe cd. Er zijn alleen teveel talentloze idioten die black metal een slechte naam geven. Het is jammer dat er nog steeds mensen zijn die hun platen kopen. Mensen die geen idee hebben van waar black metal om gaat, maken de scene kapot door cd's van die groepen te blijven kopen.”

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>