Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Fozzy

Voorafgaand aan hun show in de Q Factory staat Fozzy zanger en boegbeeld Chris Jericho mij te woord. Het is even zoeken naar de man in kwestie, maar uiteindelijk wordt Jericho getraceerd in de toerbus. Na te zijn geïnstrueerd dat er slechts 15 minuten beschikbaar zijn, steken we van wal.

Door: Wim R. | Archiveer onder heavy / power metal

Hoe verloopt de tour tot nu toe?
Geweldig, we hebben net onze beste toer ooit door de UK achter de rug. De meeste shows waren uitverkocht of heel goed bezocht in grotere zalen dan voorheen. De show in Glasgow was een maand van tevoren al uitverkocht. De UK is voor ons een plek waar we veel populariteit genieten. Nu gaan we verder op het vasteland van Europa, we hebben nog nooit in Amsterdam gespeeld, dus daar kijken we naar uit. Italië wordt ook ons eerste bezoekje met drie shows. In Duitsland krijgen we ook wat voet aan de grond. We hebben wel eerder in Nederland gespeeld, ik geloof Rotterdam? Amsterdam sowieso nog nooit, dus dat is cool.

Voor jullie nieuwe album hebben jullie een break genomen van een jaar. Kun je vertellen wat de reden hiervoor was?
We dachten dat het wel een goede zet zou zijn, na al dat toeren op de twee voorafgaande albums. Even pas op de plaats en, zoals Iron Maiden dit ook wel doet, even helemaal uit de spotlight. Het gaf Rich (Ward, gitarist) ruimte om met zijn andere band Stuck Mojo aan de slag te kunnen en ik hield mij bezig met het worstelen (Jericho is naast zanger ook een bekend WWE-worstelaar in de USA). Ondertussen schreven en werkten we al aan het nieuwe album en was de single ‘Judas’ hadden we al kant en klaar. In mei 2017 kwamen Rich en ik echt bij elkaar voor het afronden van ‘Judas’. Het blijkt een verstandige stap te zijn geweest aangezien ‘Judas’ hoger in de albumlijsten staat dan onze voorgaande albums. De single ‘Judas’ hebben we in mei uitgebracht en is erg succesvol, Het is onze ‘Enter Sandman’. Nummer vijf in de US Rockcharts.

Mogelijk heeft de release van het album de single ook weer een boost gegeven?
Ja, dat denk ik ook. Want de single hebben we in mei uitgebracht en het album in oktober. Dus de single staat al lang in de charts. De volgende single laat dus nog even op zich wachten tot ‘Judas’ zijn maximale effect heeft bereikt. Een luxeprobleem, hahaha.

Dus de keuze van een jaar er tussenuit, is dus wel een goede geweest?
Zeker weten, de beste keuze die we maken konden vind ik. Kijk, wat er nu gebeurt; grotere zalen, nieuwe landen en steden die we bezoeken.

band image


Op ‘Judas’ hebben jullie heel intensief samengewerkt met Johnny Edwards. In het verleden heeft hij ook al een aantal keer een nummer voor jullie geschreven. Nu was hij ook producer.
Voor ‘Judas’ heeft Johnny alle nummers geschreven en de productie verzorgd. Rich en ik hadden behoefte aan een neutraal persoon die de baas was en knopen kon doorhakken. Johnny gaf aan ons aan meer potentie in Fozzy te zien dat tot nu toe naar buiten gekomen is. In zijn songwriting heeft hij meer nadruk gelegd op bijvoorbeeld de kracht van de refreinen van de songs. Ook de Groove en het melodieuze aspect heeft hij meer naar voren gebracht. Normaal gesproken ben ik degene die de meeste teksten aanlevert. Maar voor dit album heb ik slechts drie nummers voorzien van tekst.

Had je daar dan geen moeite mee?
Nee, helemaal niet. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat; de song. Ik als zanger moet het aan de man zien te brengen door het zo overtuigend mogelijk te brengen. Juist deze teksten, bijvoorbeeld van ‘Judas’ komen bij de fans binnen. Een zinsnede als “enslaved by the Judas in your mind”. Hoe krachtig wil je het hebben? Als je jezelf niet kunt vertrouwen of verraadt? Ik bedoel, Geddy Lee heeft in Rush toch ook geen moeite de teksten van Neil Peart serieus over te brengen?

Jullie timmeren als Fozzy toch ook al weer vanaf 2000 aan de weg…
Ja, van 2000 tot 2010 was meer fun, vanaf 2010 tot nu toe zijn we echt gegroeid als band vind ik.

‘Judas’ is een sterk album vind ik, vooral de Groove in sommige nummers.
Bedankt, goed om te horen. Ik heb ook de overtuiging dat op ‘Judas’ zeker acht potentiële hitsingles staan. Net als ‘Hysteria’ van Def Leppard of Metallica’s ‘Black’ album. Daar bleven ook maar singles vanaf komen. ‘Capzised’ is het tiende nummer van het album, maar had mede door de power ook makkelijk het album kunnen openen.

Over ‘Capsized’ gesproken, dat nummer is gemaakt om live te spelen toch?
Grappig dat je dat zegt, want Rich zei vandaag exact hetzelfde. Ik had wel wat tijd nodig om dat nummer echt te gaan waarderen.

Naast Fozzy ben je ook nog actief als worstelaar en Rich heeft Stuck Mojo nog. Hoe combineer je dat allemaal?
We combineren het niet. Het worstelen voor mij ligt nu stil en Rich is nu gefocust op Fozzy.
En ik klaag niet hoor, ik wilde als ik groot was zanger van een band worden en worstelaar. En ik heb ’t allebei geflikt!

Chris, dank voor je tijd, nog iets te melden voor de lezers van Lords Of Metal?
We komen volgend jaar weer terug naar Nederland, Tilburg om precies te zijn als voorprogramma van Steel Panther.

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>