Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Annihilator

Het gebeurt natuurlijk niet dagelijks dat je het verzoek krijgt of er interesse is in een vraag gesprekje met metal legende Jeff Waters. In eerste instantie ging ik er vanuit dat het om een telefoon gesprek zou gaan maar toen ik daags later het verzoek kreeg om me om 19.00 te melden in een hotel in Roermond om aldaar met Dhr. Waters aan een tafel te schuiven werd het zelfs nog interessanter. Met weinig verwachtingen reisde ik af naar Roermond, daar ik dacht dat Dhr. Waters een nogal omhoog gevallen persoon zou zijn die dus echt niet zou zitten te wachten op een aantal vervelende Nederlandse journalisten. Maar niets was minder waar. Jeff Waters was zondermeer één van de meest openhartige en enthousiaste muzikanten die ik in lange tijd ontmoet heb. Ter voorbereiding op dit interview ontving ik diezelfde ochtend pas het nieuwe Annihilator album 'All For You' dat met slechts twee luisterbeurten ten tijde van dit interview mij al behoorlijk wist te boeien, ik was dus erg nieuwsgierig naar wat mijnheer Waters hier over te melden had.

Door: Kasper | Archiveer onder speed / thrash metal

band imageIk was enigszins verbaasd jou hier aan te treffen, voor het doen van interviews. Dat heeft iemand als jij toch helemaal niet meer nodig?

Haha, je vergist je. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik op dit moment het aangename met het noodzakelijke combineer. Mijn nieuwe vriendin woon in Duitsland, dus na deze persweek - die me ook nog naar Duitsland en Oostenrijk voert - ga ik nog een aantal weken naar haar toe. En geloof het of niet, ik heb zelfs een stevige discussie gehad met mijn platenmaatschappij dat ik maar zo weinig interviews had, ik zelf wilde er veel meer doen. Ik ben nu toch hier, het kost me veel moeite om hier te komen, dus ik zou dit wel nog een aantal weken kunnen doen en nog veel meer Europese landen bezoeken om de pers en de media te woord te staan. En geloof het of niet, bands al Annihilator hebben dit soort media zeker nog nodig. Het kan nooit kwaad en ik geloof dat dit soort persweken en interviews geven een verplichting zijn jegens de pers en je fans. Daarnaast ben ik een vlotte prater en geniet ik hier ook wel van, hahaha.

Goed, dan gaan we het maar eens hebben over je nieuwe wapenfeit dat volgende maand uit komt, 'All For You'. Want dat is toch immers de hoofdreden van je bezoek. Ik zelf heb de plaat pas vanmorgen mogen ontvangen dus heb hem pas twee keer kunnen beluisteren. De meest opvallende verschijning is natuurlijk de zang van jullie nieuwe zanger Dave Padden een voor mij onbekend persoon. Kun je ons wat meer over hem vertellen?

Hoe vond jij zijn zang? Ik ben er namelijk heel enthousiast over.

Hij heeft een enorme vette strot en ik vond met name de wisseling tussen aan de ene kant zijn cleane zang en aan de andere kant zijn rauwe stem enorm goed gedaan.

Dank je wel, dat was ook wat ik graag wilde. Je moet weten dat hij van origine geen zanger is maar wel al jaren muzikant. Ik wist dat hij wel een goede stem had en dus vroeg ik of hij niet eens wat wilde proberen. Hij was hier heel onzeker over, met name omdat hij over weinig ervaring beschikte en de techniek van het zingen niet beheerste. Ik heb hem dit dus allemaal moeten leren. Niet dat ik een geweldige zanger ben maar ik weet technisch gezien wel hoe het moet. Hoe meer we oefenden en jamde, hoe beter het werd en ik vind het resultaat nog steeds verbluffend. We hebben echt de tijd genomen voor de zang opnames en dat hoor je ook wel terug.

Daar hij weinig ervaring heeft, ben je dan niet bang dat hij het live misschien niet volhoudt?

Hier ben ik me wel bewust van en hijzelf ook, dus we zijn erg hard aan het oefenen om zijn stem conditie wat op te hogen. Maar de shows die we tot nu toe gedaan hebben met Dave zijn naar tevredenheid verlopen.

Daarnaast heb je ook een nieuwe drummer in de gelederen?

Ja dat klopt, Rob Falzano. Echter, Rob is iemand die in Canada een zeer gerespecteerd en ervaren muzikant is. Het was voor mij echt een eer om met hem te werken en niet andersom. Ik wilde graag dat hij het album zou inspelen maar of hij ook mee op tour kan is nog maar de vraag.

band image


Kun je me voor eens en voor altijd het mysterie eens uitleggen waarom je lijst met ex muzikanten zo lang is en met de minuut lijkt te groeien? Ben je zo'n lastig mannetje om mee te werken of hoe zit het.

Haha, ik denk dat ik zeker niet lastig ben. Ik heb maar twee keer eerder echt iemand ontslagen de rest van mijn oude bandleden zijn allemaal uit vrije wil en in goed overleg vertrokken. Je moet Annihilator zien als een bedrijf, maar dan een eenmansbedrijf. De mensen die naast mij in Annihilator zitten zijn gewoon in dienst bij mij, maar werken op commissie basis. Als we een goed jaar hebben als band dan delen deze mensen mee in de winst, maar ik kan ze vaak geen vast salaris bieden of andere vaste voorzieningen omdat de inkomsten van Annihilator volledig afhankelijk zijn van wat er met momenten binnenkomt of niet. Als we een plaat maken en een heel jaar toeren klaagt er niemand maar als we een jaar niets doen maken veel mensen toch de keuze om elders verder te kijken. Dit is iets dat ik begrijp en geaccepteerd heb. Het lijkt mezelf ook moeilijk om in zo'n situatie te zitten. Als Annihilator een jaar stil staat voor de buitenwereld ben ik alweer volop bezig met het maken van nieuw materiaal en dergelijke, maar voor de andere mensen is er dan helaas vrijwel niets te doen, ik ben dus ook voor een deel afhankelijk van hun loyaliteit.

Zou je me wat meer kunnen vertellen over hoe jou nummers tot stand komen?

Ik begin altijd met het verzinnen van een titel en een bijbehorende tekst. Als ik deze heb ga ik pas aan de slag met muziek. Het maken van muziek is een langdradig proces. Ik heb thuis een drumcomputer en die staat aan de basis van alles wat ik doe. Ik speel meerdere uren per dag gitaar, en als ik echt aan nummers werk stel ik mijn drumcomputer in op bijvoorbeeld 120 beats per minuut. Ik laat hem dan gewoon in dit tempo lopen en begin gewoon te jammen, vaak uren achter elkaar. Dit doe ik dan anderhalve maand lang. Alle riffs die hieruit voort komen sla ik op in mijn computer in een speciaal mapje dat ik dan 120 noem. Na die anderhalve maand zet ik de timer van mijn drumcomputer terug naar bijvoorbeeld 100 beats per minuut en doe dan weer een dikke maand hetzelfde. En zo ga ik maar door totdat ik in wel vijftien verschillende tempo's honderden riffs op mijn computer heb staan. Als ik met dat alles klaar ben heb ik letterlijk duizenden riffs verzameld die ik dan stuk voor stuk goed ga beluisteren. Die riffs die me dan niet meteen aanspreken verwijder ik rechtstreeks van mijn PC en dan meestal hou ik ongeveer 30 tot 50 riffs per mapje over. Als ik die allemaal beluister hoor ik ook al vaak of het een refrein, midden, solo, of ander soort riff is dus die categoriseer ik dan ook weer. Pas dan ga ik ze letterlijk aan elkaar plakken en de hele boel arrangeren. Deze manier van werken gebruik ik al jaren en bevalt me echt prima, ik denk ook niet dat ik het anders zou willen of kunnen.

Maar al die andere riffs die jij niet goed genoeg vindt, gooi je die weg? Mag ik ze in het vervolg niet van je hebben?

Haha, dat is misschien nog niet eens zo'n gek idee. Ik zal ze op E-bay te koop aanbieden. “Metalriffs for sale written by Jeff Waters”, hahaha.

Je nieuwe album heet 'All For You' kun je de titel voor ons toelichten?

Ikzelf wilde het album een andere titel meegeven maar het was deels de keuze van mijn platenmaatschappij. De platenmaatschappij vond het een toepasselijke titel daar het veel fans zal aanspreken, het album is er immers voor hen. In deze filosofie kon ik me wel vinden, maar dat betekent het eigenlijk niet voor mij. Het gaat eigenlijk over alles dat ik aan de kant heb gezet voor mijn vorige relatie. dus het album zou eigenlijk “All For You, Fuck You” moeten heten…. hahaha.

Heb je nog een favoriet nummer op de cd staan?

Ik ben echt tevreden over de titeltrack, mede door de afwisselende zang en het sterke refrein, en ook “Weapon X” vind ik te gek. Mede omdat het één van de stevigste nummers is dat ik ooit gemaakt heb. Maar echt een favoriet kan ik niet kiezen, ieder nummer heeft iets dat het speciaal maakt. Ik vind het zelf het meest gevarieerde album uit de Annihilator geschiedenis. Ieder nummer is anders, dus een echte favoriet staat er niet op.

band image


Wat is de gedachte achter de waanzinnige cover van het album? Je hebt de pop weer terug gebracht, is dat toeval?

Je hebt de lay-out nog niet gezien, maar ik heb de artiest die verantwoordelijk was voor het artwork alle vrijheid gegeven. Hij heeft bij ieder nummer een aparte tekening gemaakt. Ik gaf hem de tekst en hij heeft er naar zijn eigen inzicht een tekening bij gemaakt. Ik heb hem dus niet verteld waarover het nummer ging maar hem dat zelf laten invullen. Je zou deze vraag dus eigenlijk aan hem moeten stellen. Dat de pop weer terug is op de cover was wel een wens van mij. Mede omdat het album ook weer meer neigt naar het oudere materiaal van Annihilator.

Ik vond het opvallend om te zien dat je op de Annihilator website vaak zelf te vinden bent. Als mensen vragen hebben en die stellen op het forum vind ik geregeld een persoonlijk antwoord van jou terug. Hoe belangrijk is dit contact met de fans voor jou?

Dat is super belangrijk. Ik ben me er heel erg bewust van dat ik één van de weinige muzikanten ben die dat doen. Eerlijk gezegd begrijp ik dat niet. De fans zijn de mensen die je als band in leven houden, ik probeer er echt vaak tijd voor te maken. Ik wil ook gewoon alles weten, hoe mensen over zaken denken die Annihilator aangaan. Mensen die je door dik en dun al jaren gesteund hebben, hebben recht om te weten waar je mee bezig bent.

Wat is jou kijk op het hele download gebeuren?

Eigenlijk heb ik drie meningen. Voor kleine beginnende bands is het te gek. Je kunt makkelijk een mp3 doorsturen naar platenmaatschappijen, je muziek vrij geven om zo de aandacht op je te vestigen en je naam verder te verspreiden. Mijn tweede mening gaat over hele grote bands, die moeten helemaal niet zeuren. Dat gaat mijns inziens nergens over, die verdienen nu per album twintig miljoen dollar in plaats van dertig miljoen dollar, dus dat gaat nergens over, het is pure hebzucht in mijn ogen. En mijn laatste mening is dat het voor een heleboel bands in het midden wel heel kwalijk is. Wij met Annihilator zijn echt nog steeds afhankelijk van de verkoop van platen. We hebben echt iedere cd nodig om rond te kunnen komen, mensen beseffen zich vaak niet wat een band als de onze aan onkosten heeft.

Je bent een veel besproken man, er circuleren honderden geruchten op het internet waarin jou naam vaak naar voren komt. Ik heb er een aantal uitgezocht die ik je graag voor wil leggen.

Haha, leuk… laat maar komen dan.

Je zou een samenwerking hebben gedaan met Joachim Cans van Hammerfall?

Dat klopt. Joachim vroeg mij of ik een aantal nummers wilde schrijven voor zijn solo plaat. Ik schreef er twee, één steviger nummer en één ballad. Hij heeft alleen het stevigere nummer gebruikt. Ik respecteer hem enorm als muzikant, hij is enorm gedreven en een fantastische zanger.

Er zou ook spraken zijn van een samenwerking tussen jou en Kai Hanssen van Gamma Ray?

Ja maar dat is niet helemaal correct. Ik heb Kai nooit persoonlijk ontmoet. Via een gezamenlijke contact persoon is er wel eens sprake geweest dat het tof zou zijn als we ooit samen iets zouden doen. Kai had dit echter verkeerd begrepen. Hij dacht dat het de bedoeling was om een aantal nummers voor Annihilator te maken terwijl ik interesse had om iets heel nieuws te doen. Maar goed uiteindelijk heb ik hem dat uitgelegd en ook hier had hij wel oren na. Of het er ooit van komt is een ander verhaal.

Een collega van mij had vorige maand een interview met Debase. Die vertelde dat jij geïnteresseerd zou zijn om hun manager te worden. Wat klopt hiervan? Ik heb het stukje voor je meegenomen.

“And what did Jeff Waters and the Priest-guys think of your music?

Well, Jeff Waters wanted to be our manager. He said he wanted to quit playing music and becoming our manager full-time.

Yeah right… hahaha! After how many beers did he say this to you?

Well, I don't know if he was serious about quit playing himself, but at that time he was really serious about managing our band. But after that he got a lot of problems with his own band and so…

He always has…

[giggles] Yeah, he always has…”


Hmmm, ik vind het een beetje een stomme formulering. Weet je wat het is, Canadezen zijn van nature hele rustige beschaafde mensen. Mede hierdoor worden we vaak verkeerd begrepen. Natuurlijk ga ik geen manager worden van Debase. Hun vroegen mij om tips over contracten en de meer zakelijke kant van het spelen in een band. Die informatie heb ik hun gegeven. Ik zei volgens mij toen iets in de trant van: “Ik zou manager moeten worden in plaats van muzikant” maar dan meer als grap. Het stoort me dan wel dat dit soort dingen dan meteen aangenomen worden als de waarheid of als serieuze praat. Maar goed, ik heb wel eens eerder problemen gehad met mijn beschaafdheid en uitdrukkingswijze.

band imageVertel?

Haha, vooruit, zal je een leuke anekdote vertellen. We waren een keer op tour met Judas Priest jaren geleden, en ik had in Griekenland een interview met een journalist van een groot blad. Die vroeg me toen of ze metal draaiden op de Canadese radio. In mijn enthousiasme vertelde ik dat ze “shit” als Metallica, Priest en Iron Maiden niet draaiden op de mainstream radio. De dag erna had ik een persconferentie samen met KK Downing. Diezelfde journalist stond op en vroeg me waarom we eigenlijk op tour waren met Judas Priest, omdat ik gezegd had dat het een shit band was. Ik was helemaal verbaasd en KK Downing keek me heel naar aan. Ik probeerde hem te vertellen dat ik iets anders bedoeld had, niet dat het shit was, maar dat we metal muziek gewoon zo noemde. De journalist beschuldigde me als leugenaar en haalde meteen de tape met het interview tevoorschijn als bewijsmateriaal. Heb echt uren moeten praten om het allemaal recht te lullen. Dat is wel een nadeel hahaha.

Tot slot las ik ergens dat er een DVD uit zou komen?

Hmmm, je bent goed geïnformeerd. Het is namelijk nog niet officieel aangekondigd maar het klopt wel. Ik wil eigenlijk een aantal DVD's uitbrengen. De eerste komt hopelijk vrij snel en zal voornamelijk oud materiaal bevatten dat ik door de jaren heen verzameld heb. Later wil ik ook nog wel een DVD uitbrengen met een volledige live set. We hebben nog wel een aantal hele goede opnames liggen.

Komt er nog een tour aan als back-up voor dit album?

Vast wel maar ik heb nog geen concrete plannen. We hebben wel een aantal aanbiedingen gehad van grote festivals voor komen seizoen maar ik denk niet dat dat haalbaar is. Het is gewoonweg te duur voor een organisatie om ons voor één show naar hier te halen. Ik geef daarnaast ook de voorkeur aan een club tournee daar is het contact met het publiek veel intenser.

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>