Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Celestial Bodies

Op 17 maart kwam het duivelskind in de vorm van ´Spit Forth From Chaos´ van het debuterende Nederlandse black metalgezelschap Celestial Bodies ter wereld. Het uitgekomen broedsel van leden van Nihil en Dead Neanderthals is een heel bijzondere geworden binnen het Nederlandse black metallandschap en dat mag evengoed opgaan voor het plaatsen van het album tegen de internationale achtergrond van het subgenre. ‘Spit Forth From Chaos’ raast als een alles vernietigende orkaan en vol diepzwart gal je gehoorgangen binnen, ingepakt met giftig heen en weer slingerende avant-garde. Ik beschrijf het allemaal nader in Celestial Bodies. Nieuwsgierig geraakt naar het idee achter en de totstandkoming van die onbegrensde, chaotische razernij op ‘Spit Forth From Chaos’, bevroeg ik onlangs bandlid René Aquarius over de achtergrond van de neergezette gekte.

Door: Jurgen | Archiveer onder black metal

Hallo, René! Ik ben goed omvergeblazen door jullie debuut. Een behoorlijk indringende, luidruchtige pot black metal vol eigenzinnige fratsen. Beschikbare info over wie is wie in Celestial Bodies is redelijk schaars. René (drummer in Dead Neanderthals, red.), je zal mogelijk op de drumkruk zitten. Er is in ieder geval sprake van een duo. Ok, graag voor de goede orde een korte toelichting hierop.
Thanks. Het klopt dat ik de drummer ben. Vincent Koreman (van Nihill) doet de rest. Zo neemt hij de elektronica onder zijn hoede. Het was de bedoeling om black metal te maken met als vertrekpunt chaos. Niet in de teksten, maar echt als bouwsteen van de muziek zelf. Een beetje zoals bij de platen van Abruptum, waarbij chaos en gebrek aan structuur de basis zijn van ernstig creepy shit.

Is er bewust voor gekozen om – in de basis – Celestial Bodies een duo te laten zijn? En, gaat het (vaste) bandledenaantal in de nabije toekomst misschien nog veranderen?
Voor nu wel. We liggen elkaar muzikaal gezien goed, dus dit was een perfect vertrekpunt. Bovendien geeft dat de vrijheid om heel los te musiceren en op elkaar te reageren. Dat kan met drie personen ook nog wel, maar het wordt met meer leden snel moeilijker. Ik sluit extra leden zeker niet uit, maar we zijn er momenteel ook niet naar op zoek.

´Spit Forth From Chaos´ laat ontegenzeggelijk chaos stevig rondrazen. Ook zeker terug te horen in jullie achtergronden met Nihill en Dead Neanderthals, zij het vanuit verschillende invalshoeken. Hoe vonden jullie elkaar, vanuit die diverse invalshoeken, in het schrijfproces van het album? Hoe gingen jullie – in het kort – te werk? Brachten genoemde achtergronden mogelijk ook voordeel bij het schrijven aan het songmateriaal?
Alles is geïmproviseerd in de studio, er waren wel wat riffs en ideeën, maar we zijn blanco de studio ingegaan en hebben ons laten overnemen door de fysieke improvisatie. het is moeilijk om jezelf als kanaal te zien, maar ik denk dat dat wel belangrijk is voor Celestial Bodies. Wij zijn het resultaat van alles wat we ooit gezien, gehoord en beleefd hebben en persen dat eruit in korte hevige stukken. Er is een moment dat je lichaam het zelf overneemt van je geest als je improviseert. Je lichaam heeft een motorische herinnering van het bespelen van een instrument waarbij je niet hoeft na te denken. Ik denk dat je op die manier het dichtst bij jezelf komt, maar ook bij het universum.

Het grootste deel van de albumtracks zit gemiddeld rond drie tot vier minuten speeltijd. Ik vind dat persoonlijk wel prettig, gezien je toch pittig sonische beproevingen krijgt te verduren. De korte lengtes zijn precies goed om telkens even te schakelen in de concentratie. In hoeverre speelde het voor jullie mee, dat – zeg maar – behapbaar houden van de grote intensiteit die de nummers meebrengen?
De lengtes waren geen bewuste keuzes vooraf, maar voelde blijkbaar voor ons ook goed aan. Steeds als we connectie hadden, bleek dat we of nog even verder gingen of er op dat moment een einde aan maakten. Dan weet je ook meteen zeker dat je elkaar goed aanvoelt, als je op hetzelfde moment stopt. Persoonlijk vind ik de tracks zowel afzonderlijk als in de context van de gehele plaat goed werken. De volgorde van de tracks heeft hier trouwens ook een grote rol in gespeeld.

band image


De naargeestigheid vloeit knap bezeten door op ´Spit Forth From Chaos´. Wat inspireerde jullie, naast aangehaalde mythologische thematiek op het album, nog meer tot het neerzetten van de diepdonkere extremiteiten? Er lijkt namelijk een link te zijn met de niet al te rooskleurige huidige tijdgeest.
De opnamesessie was maniakaal. We zaten in een bepaalde flow en hebben ons in één keer helemaal leeg gespeeld. Daarna stond alles op de band. Het was een vrij bizarre ervaring om alles in één moment eruit te gooien. Vincent was al langer bezig met sessies waarbij hij probeerde buiten zichzelf te kanaliseren, ook bij Nihill live bijvoorbeeld. Teksten bieden in deze dan nog een klein beetje extra houvast en die zijn allemaal old school black metal. Wij zijn allebei fan van de oude garde black metal, dat kun je zeker ook horen in de teksten, denk Bathory, Von, Tormentor en Venom. Maar ook de tweede golf black metal (vroege jaren negentig, red.). Dus we zijn natuurlijk ook grote Dissection, Whitehouse en Abruptum fans.

Hoe kwam het contact met respectievelijk het Italiaanse cultlabel I, Voidhanger Records en –gerelateerd aan het Roadburn Festival – Burning World Records tot stand? Niet de minste labels, zou ik zeggen. En met een goede antenne voor obscure klanken. Vanwaar de cd van ´Spit Forth From Chaos´ uitbrengend bij de Italianen en de vinylversie bij de Nederlanders?
Ik had eerst wat tracks rondgestuurd en aan HerrAids (van Nederlandse collega black metallists Verbus Verum) gevraagd welk label hij in gedachten had. Hij zei daarop meteen dat dit eigenlijk wel op Voidhanger moest staan! Vervolgens heb ik dus Voidhangers Luciano gemaild en die dacht er hetzelfde over. Hij was zeer enthousiast over het album en zag een release direct zitten. Jurgen (van den Brand, van Burning World Records, red.) kennen we goed omdat hij albums van zowel Nihill als Dead Neanderthals heeft uitgebracht. Ook hebben beide bands op Roadburn gespeeld. Nadat ik Jurgen een streaming linkje van Celestial Bodies had gestuurd, vroeg hij meteen of I, Voidhanger het album ook op LP ging uitbrengen. Dat was niet het geval en zo deed hij ons een aanbieding. Zodoende dat Burning World Records nu dus de LP versie op zich neemt.

Wat zijn de verdere plannen met Celestial Bodies voor de nabije toekomst? Misschien nog een scoop in petto, voor ons lezerspubliek?
We zijn bezig met de tweede plaat en bereiden ons op het moment vooral ook voor op enkele live shows:

5 april: 013, Tilburg, met King Dude
10 mei: OCCI, Amsterdam, met The Body & Uniform

Succes met het nader aan de man/vrouw brengen van jullie prettig recalcitrante black metal. De originaliteit ervan verdient goede waardering!
Thanks voor de support!

<< vorige volgende >>