Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Wiegedood

De doden hebben het goed… Als we de logica van Wiegedood moeten geloven, hebben de Belgen het maar zwaar, want het drietal (dat verder actief is in onder meer Amenra en Oathbreaker) is springlevend, en vrijwel constant op tour. Desalniettemin slaagde men er onlangs in om amper meer dan een jaar na het debuut met een nieuw album op de proppen te komen. Tijd om er eens achter te komen of men nog wel aan slapen toe komt.

Door: Martin | Archiveer onder black metal

Zo’n anderhalf jaar geleden brachten jullie het debuutalbum uit. Zowel daarvoor als daarna hebben jullie behoorlijk veel optredens gedaan. Hoe kijken jullie daar op terug?
Wim Coppers (Drums): We kunnen met opgeheven hoofd terugkijken op alle shows die we achter de rug hebben. Ik denk dat we ruwweg een honderdtal shows gespeeld hebben en we zijn momenteel aan onze derde Europese tournee bezig. Er zat daar letterlijk geen enkel optreden bij dat een wrange nasmaak naliet, integendeel.

De titel van het nieuwe album (‘De Doden Hebben Het Goed II’) suggereert dat het een thematisch vervolg is op het debuut. Klopt dat ook?
Wim: Het idee om onze eerste drie platen als een trilogie uit te brengen was al geruime tijd aan het broeien in ons achterhoofd. We hadden het gevoel dat zowel muzikaal als thematisch er nog meer dan genoeg ruimte was om het verhaal van ‘De Doden Hebben Het Goed’ door te trekken. Er komt dus normaal gezien nog een derde plaat uit, daarna staat er momenteel niets vast.

Met die titel is de prangende vraag natuurlijk waarom de doden het dan zo goed hebben?
Wim: Iedereen beseft dat de dood het einde is, niet een nieuw begin. Het einde van ellende, miserie, onzekerheid, jaloezie… Op een manier is het de ultieme vrijheid, de leegte durven in de ogen kijken en aanvaarden.

Muzikaal gezien lijkt het album ook op vrij logische wijze voort te borduren op het voorgaande werk. De nadruk lijkt wel wat meer op agressie en snelheid te liggen. Kun je dat toelichten?
Wim: Bij het schrijven van de eerste plaat is er nooit overleg geweest over wat we wilden bereiken. Net zoals dat het geval was bij ‘De Doden Hebben Het Goed II’. Die nadruk op agressie en snelheid is er zeker. Ook omdat tijdens het live spelen van ons debuut album dat ook gewoon gebeurde, we spelen de nummers live een pak sneller en agressiever. Het lag dan ook voor de hand dat de tweede plaat meer die richting ging uitgaan.

band imageOok qua sound is de plaat iets anders uitgevallen. Mij valt met name op dat het geluid een stuk droger is, wat dan weer goed past bij eerdergenoemde agressie. Wat kun je vertellen over de opnames?
Wim: De plaat is opgenomen in House Rott Child te Herk-De-Stad door Christophe Dexters. Ik maak zelf al jaren lang muziek met Christophe in andere bands dus muzikaal zitten we op dezelfde lijn. Bovendien weet hij perfect waar Wiegedood voor staat en welke richting we uit wilden gaan. Het originele plan was om enkel de pre-productie voor de nieuwe plaat bij hem op te nemen, maar we waren zo tevreden met het resultaat dat we een maand later de volledige plaat daar hebben opgenomen.

Ook voor het masteren is uitgeweken naar een andere studio. Waarom?
Wim: Met Oathbreaker hadden Gilles en ik in 2016 voor het opnemen van ‘Rheia’ gekozen voor The Atomic Garden. Samenwerken met Jack Shirley was een verademing. Soms ontmoet je mensen die begrijpen welke richting je uit wil en met Jack hadden we dat gevoel onmiddellijk. Er was toen al even sprake over Wiegedood, dus de beslissing om met hem samen te werken was snel genomen.

Door de drogere productie wordt de afwezigheid van een basgitaar extra benadrukt. Nu zie ik dat de laatste jaren wel vaker bij black metalbands en past dat ook bij het ijle geluid dat kenmerkend is voor het genre, maar anderzijds kunnen goede baslijnen ook echt iets toevoegen. Hebben jullie wel eens overwogen om een bassist in de arm te nemen?
Wim: Nooit. En dat gaat nooit gebeuren. Wij zijn Wiegedood en daar komt geen verandering meer in. We hebben nooit het gevoel gehad een bassist nodig te hebben, wat ons betreft zou dat de aandacht afleiden van wat wij willen dat Wiegedood is.

Misschien nog wel het meest opvallend aan alles is hoe snel ‘De Doden Hebben Het Goed II’ verschenen is. Het is niet alsof jullie niet al heel actief waren met vooral Oathbreaker (net een nieuwe plaat verschenen) en Amenra (nieuwe plaat komt eraan). Hoe valt dat te combineren, hoe voorkom je dat het allemaal door elkaar gaat lopen, en vooral, hoe lukt het om zoveel goede muziek te maken zonder dat het geforceerd wordt?
Wim: Qua bands combineren komt het eigenlijk vooral aan op communicatie. Zolang we open en eerlijk naar elkaar communiceren, komt alles goed. Uiteraard moeten er af en toe toegevingen gedaan worden en compromissen gesloten om dubbele boekingen te vermijden. Dat zal altijd zo blijven. Qua muziek schrijven, voor ons lijkt het niet zo dat de platen elkaar zo snel opvolgen, ook omdat we meestal maandenlang samen onderweg zijn op tour. Terwijl Gilles en ik bijvoorbeeld met Oathbreaker op tour zijn, heeft Levy tijd om nieuwe Wiegedood riffs te schrijven. Als iets ook maar richting geforceerd zou gaan, zouden we direct stoppen. Met Wiegedood repeteren we amper, dus is dat risico sowieso quasi onbestaande.

Daaraan gelieerd: bestaat Hessian eigenlijk nog? Het blijft erg stil rond die band, en het laatste wat er op de Facebook-pagina te vinden is, dateert alweer uit 2015.
Levy Seynaeve (gitaar, vocalen): Hessian staat momenteel on hold zonder zekerheid of er ooit nog iets mee zal gebeuren. Door de drukke agenda’s van Amenra, Oathbreaker en Wiegedood (waar Hessian leden mee deelt) is alles helaas wat naar de achtergrond geschoven. We hebben ongeveer een jaar geleden een EP opgenomen waar ik nog steeds heel tevreden over ben en die hopelijk ooit nog het daglicht zal zien. Het materiaal op die EP klinkt heel wat anders dan de Hessian die iedereen tot nu toe zag en ik zou dat pad zeker verder willen bewandelen maar ik denk dat het moeilijk wordt om er nog een 4e band bij te nemen.

De nieuwe plaat is net uit, maar er staan alweer behoorlijk wat optredens gepland. Wat zijn verder de plannen nu?
Wim: Zoals gezegd werken we momenteel een tour door Europa af, daarna leggen we de focus terug even op Oathbreaker. In mei 2017 spelen we een zestal optredens met Wolves In The Throne Room en later op dit jaar gaan we zeker nog op tour.

Levy: Veel touren inderdaad en ik probeer in de dode momenten wat nieuwe dingen te schrijven voor het laatste deel van ‘De Doden Hebben Het Goed’. In mijn hoofd heeft die al wat vorm maar het zal er op aankomen om tussen alle tours eens te kunnen samenzitten om alles samen te gooien en uit te werken.

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>