Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Cirith Gorgor

Toen ik zag dat Cirith Gorgor met een nieuwe release uitkwam genaamd ‘Bi Den Dode Hant’ moest ik wel even nadenken. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om nummers die oorspronkelijk waren opgenomen in de sessie voor ‘Visions Of Exalted Lucifer’, en niet voor een switch naar een ander geluid en voortaan in de eigen taal (Tarnkappe liet afgelopen jaar horen dat dit tot zeer goede muziek kan leiden). Tijd om even snel bij te praten met zanger Satanael van de vaandeldrager van de Nederlandse black metal, over de nieuwe release en toekomstige deuntjes des verderfs… Kort maar krachtg, zoals bijvoorbeeld de nieuwe release ‘Bi Den Dode Hant’.

Door: Neithan | Archiveer onder black metal

Ik zou zeggen, een korte release qua nummers, dus even een kort interview: waarom heeft het precies een jaar geduurd voor deze nummers uitkwamen, al zijn ze van dezelfde opnamesessie als het album ‘Visions of Exalted Lucifer’?
Simpelweg omdat de timing goed voelde eigenlijk. Dat de nummers niet op ‘Visions of Exalted Lucifer’ zijn verschenen heeft niks met de kwaliteit van de overgebleven nummers te maken gehad, maar eerder met de samenhang van het album. Door beide releases te kort na elkaar uit te brengen, zouden we beide releases voor mijn gevoel niet de aandacht gunnen die ze verdienen.

Bij het zien van de titel ‘Bi den Dode Hant’ en de eerste publicaties van de hoes dacht ik even dat Cirith Gorgor wat meer de folklore-kant op zou gaan. Maar goed, daar heeft heer Marchosias bijvoorbeeld Grimm voor, waar ook Valefor in speelt. Daarover gesproken: hoe is het met die band, en zou het thema van de Bokkenrijders niet een mooi thema zijn voor deze band om uit te diepen? Volgens mij lijkt de band opgeheven…
Ik denk dat je daar een goede aanname doet. Bij mijn weten is Grimm inderdaad niet langer actief. Of dit thema mooi zou zijn om door hen uit te diepen wil ik hier dan ook in het midden laten.

Marchosias: Ik kan hier geen solide uitspraak over doen. De drijfveren en passies die ons spiritueel collectief kenmerkten zijn nog steeds aanwezig (Grimm was slechts één uiting hiervan) en sluimeren slechts zolang totdat deze weer hernieuwd materialiseren. Momenteel wordt het gedachtegoed achter Grimm ten dele gekanaliseerd via de muziek van The Spirit Cabinet.

’Bi Den Dode Hant’ is zo’n beetje het eerste nummer sinds ‘Bellum Germanicum’ uit 2001 dat Nederlandstalige teksten bevat: is dat Nederlandstalige de reden dat het nummer uiteindelijk niet op ‘Visions of Exalted Lucifer’ terecht is gekomen, of was er een andere reden?
Bij het selecteren van de nummers die op ‘Visions of Exalted Lucifer’ zouden verschijnen, is een bepaalde samenhang qua thematiek tussen de nummers in het achterhoofd gehouden. ‘Bi den Dode Hant’ voldoet daar niet aan en is daarom niet op de plaat terecht gekomen. In welke taal de tekst geschreven is, in dit geval volledig in het Middelnederlands, heeft hierbij totaal geen rol gespeeld.

band image


Het leuke lijkt me, de meeste muzikanten kennende, dat je in 2016 het album uitbracht en tot nu hebt moeten denken “kut, en we hadden nog meer gave opnames die ook prima op een album hadden gepast”. Hoe voelt dat?
Hahaha!! Normaal gesproken zou ik gek zijn geworden van ongeduld om muziek waar met zoveel toewijding aan gewerkt is niet te delen met de buitenwereld. Maar omdat wij het totaalplaatje minstens net zo belangrijk vinden als de losse nummers, ga je jezelf de tijd gunnen om ervoor te zorgen dat het totaalplaatje ook klopt. Waar het dus op neer kwam, is dat we uiteindelijk helemaal geen tijd hebben gehad om ongeduldig te zijn.

Een leuke kreet op jullie site viel mij toch op: “No trades and no free promotional packages!” Het moet toch erg zijn als je dat als band op de site moet vermelden. In hoeverre wordt een band als Cirith Gorgor belemmerd door de belabberde CD-verkopen van de laatste jaren, en vooral dat mensen wel iets gratis willen maar niet voor een – prima – product willen betalen?
Die kreet is volgens mij ooit op de site terecht gekomen vanwege de onbetrouwbare kloothommels die, onder het mom van een trade of promotie, aan gratis spul proberen te komen. Ik heb niet echt het idee dat we door de belabberde CD-verkopen worden belemmerd. Daarnaast denk ik dat de verkoop van vinyl weer een aardige groei doormaakt zowel bij jong als oud. Bij vinyl komt de artwork vaak beter uit de verf en heb je iets nog substantiëlers in handen. Er is, om in deze tijd op te vallen, een noodzaak ontstaan om met visueel, hoog kwalitatieve releases te komen. Mede daarom kijk ik ontzettend uit naar de vinyl versie van ‘Bi den Dode Hant’. Naast de geweldige cover art wordt deze uitgave echt bijzonder.

Als beloofd, wat korte vragen om het passend bij een EP te houden: waar is de band op dit moment mee bezig wanneer we het over nieuwe muziek hebben, en kan er al wat gezegd worden met betrekking tot wat de fans kunnen verwachten?
We zijn momenteel druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal. Het schrijfproces is intenser geworden en ieders ideeën raken meer met elkaar verweven binnen de nummers die uiteindelijk ontstaan. Vriend en vijand zullen zien dat wij in staat zijn verder te groeien en werken te openbaren met nog meer focus, venijn en doeltreffendheid, zonder onze herkomst uit het oog te verliezen.

Nog zaken die jullie graag willen verspreiden onder het publiek van Lords of Metal voor dit interview?
Vergezel ons in onze strijd voor spirituele en intellectuele vrijheid en de vernietiging van religieuze dogma’s! Vier onze idealen en haat met ons mee!!

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>