Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Eleanora

Het is al vaker gezegd, maar er moet toch iets in het water zitten daar in Gent. Hoe anders kan het zo zijn dat er zoveel kwaliteitsbands uit die regio komen? Gekkenwerk. De post hardcore band Eleanora is een van de nieuwere bands uit die scene, en hun debuutplaat, ‘Allure’ spreekt eigenlijk geheel voor zichzelf. Toch lijkt een introductie wel op zijn plaats.

Door: Martin | Archiveer onder different metal

’Allure’ is jullie eerste full-length, dus het is niet onwaarschijnlijk dat veel van onze lezers nog niet eerder van Eleanora hebben gehoord. Zouden jullie de band dan ook even kunnen voorstellen?
Eleanora is een band uit Gent, België. We zijn bezig sinds 2007. In de beginjaren van de band zijn er wat line-up veranderingen geweest, maar we spelen nu al een 4-tal jaar met de huidige bezetting. Eleanora is: Mathieu - zang, Jeroen - bas, Christophe - gitaar, Robin - gitaar, Stijn - drums. Elk van ons heeft een andere muzikale achtergrond en diverse muzieksmaken. Dat is tevens de reden waarom onze muziek moeilijk in een vak te plaatsen is. Recensies beschrijven onze muziek als een mix van screamo-sludge-posthardcore-doom.

Ik zou zelf niet meteen de link leggen tussen jullie furieuze muziek en de op het eerste gezicht ietwat lieflijk aandoende bandnaam. Zouden jullie kunnen uitleggen hoe dat zit?
Het is het Oudgriekse woord voor ‘fakkel'. Er wordt aangenomen dat het afkomstig is van de term ‘eleos’ wat staat voor mededogen. Eleanora zelf wordt dan vertaald als zonnestraal, stralend licht of fakkel. Er is ook een Arabische verklaring voor het woord, welke staat voor ‘god is mijn licht’. De essentie voor ons hierbij is de dialectiek tussen licht en duisternis, maar evenzeer, en misschien vooral, dat tussen individu en collectief. Beiden drukken uit dat het ene slechts kan bestaan en noodzakelijkerwijs bepaald wordt door zijn pendant. Deze thematiek is bij ons heel prominent aanwezig in het schrijven van teksten en in het maken van nummers. De voortdurende reflectie tussen beiden moet dan vooral leiden tot persoonlijke bescheidenheid, deernis; maar ook waarachtigheid en zelfbesef. Dit is meteen ook het grote thema van onze teksten.

Zoals gezegd is ‘Allure’ jullie eerste volledige album, maar daarvoor brachten jullie wel een EP uit. Hoe zouden jullie de progressie omschrijven die jullie tussen beide releases hebben gemaakt?
Vóór de opnames van de EP was Christophe nog maar net bij de band. Er zijn wat invloeden van hem te horen op de EP, maar die zijn minder prominent aanwezig. De EP was echt gebouwd uit het verleden van Eleanora. Allure is meer gegroeid vanuit de dialoog tussen Robin en Christope als gitaristen. Het is sowieso een leerproces. Je leert je beter voorbereiden, je weet beter wat je wil. En toch was het geen gemakkelijke klus om de plaat rond te krijgen. Ook was Tim De Gieter van Much Luv Studio van belang voor de plaat. Hij hielp zoeken naar het geluid die dichtst bij onze live sound aanplakt. Hij stuurde en zorgde voor begeleiding wanneer er beslissingen moesten genomen worden in de studio. We hebben het gevoel dat we met ‘Allure’ echt ons verhaal hebben gebracht die we op dat moment wilden vertellen.

band image


Indien men jullie muziek zou willen omschrijven, komt de naam Amenra vrij snel om de hoek kijken, maar bij Eleanora lijkt er wel veel meer ruimte voor pure hardcore. Hoe zien jullie dat zelf, en kunnen jullie leven met de vergelijking met jullie landgenoten?
We hebben enorm veel te danken aan Amenra en hun muziek betekent veel voor ons. De EP werd door Mathieu Vandekerckhove gemastered, en ook Colin gaf destijds z'n feedback op de EP. Ze boden ons enkele speelkansen en we konden een splitrelease met hen uitbrengen. De vergelijking wordt dan ook vaak gemaakt. Maar muzikaal trachten wij te vertrekken vanuit een meer screamo/hardcore-basis bij het schrijven van nummers. Hierin zijn we dan vooral geïnspireerd door groepen zoals Buried Inside, Time To Burn, June Paik, Celeste en Coffin Dancer.
Dat we dus vergeleken worden, vinden we een eer. Tegelijk hopen we ook dat de vergelijking breder mag/kan en dat mensen ons niet als een kopie zien.

Nu we het toch over Belgische bands hebben… hoe komt het toch dat er zoveel klassebands rondlopen, zeker in vergelijking met de aan alle kanten matige Nederlandse scene? Ligt het wellicht aan de koffie in de Consouling Store, of is hier iets anders aan de hand?
In Gent is er zeker een goede voedingsbodem voor het hardere werk. Van de scene die er is, zijn er veel mensen die elkaar kennen en steunen. Daarnaast heb je dan nog eens Consouling Sounds (met hun store), die het geheel nog eens sterker aan elkaar lijmt.
Qua Nederlandse bands willen we onze maatjes van the Fifth Alliance vernoemen die hun mannetje toch zeker kunnen staan in de ' sludge' wereld.

Wat gaat er gebeuren nu de plaat uit is. Komen er wellicht optredens aan, en zo ja, wanneer kunnen we Eleanora in Nederland verwachten?
Sinds kort hebben we de handen ineengeslagen met Sander van Loud Noise (booking agency), die gevestigd is in Eindhoven. Daardoor komen er binnenkort een paar Nederlandse shows maar die zijn nog niet officieel aangekondigd. Begin volgend jaar zal er normaal ook een kleine tour komen.

Dank je wel voor het beantwoorden van mijn vragen. Willen jullie nog iets kwijt ter afsluiting?
We kijken uit naar de shows die nog op ons programma staan. Gentse Feesten, Ieperfest, de nog niet aangekondigde shows. We zijn echt een band die geniet van het live gebeuren en zien graag hoe de mensen onze muziek beleven. Dunk!fest en onze venue release waren alvast een mooie start. We hopen dat ‘Allure’ een aanzet mag zijn tot meer van die belevingen.

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>