Listen live to Radio Arrow Classic Rock

DOOL!

En zo ga je op maandagavond naar een buurtkroeg in Rotterdam om een kort interview te doen met Ryanne van Dorst. Muziekliefhebbers kennen haar natuurlijk als Elle Bandita en bij het grote publiek is ze bekend van haar deelname aan een aantal reality series. Ze was stipt op tijd, we bestellen allebei een biertje en ze lijkt in opperbeste stemming. Deze band bestaat naast Ryanne uit onder andere leden van de band Gold en uit oud-leden van The Devil’s Blood (wat volgers van dit magazine en fans van Ghost vast wel wat zegt). Ze moeten de studio nog in gaan voor het eerste album, en dat belooft wat te worden. Maar hoog tijd voor alvast een preview van wat we kunnen verwachten. All Those Who Wander Are Dool.

Door: Remco Post | Archiveer onder alternative / pop

Vertel eens wat over je nieuwe band Dool en wat is je rol daarin?
Dool is dus mijn nieuwe band, eigenlijk een doorstart van Elle Bandita, waarin het eigenlijk om mij draaide. En ik voelde eigenlijk al een hele tijd dat het niet alleen meer om mij draaide. Ik speel met de jongens die in de band zitten, we hadden al een hoop shows gedaan samen en het werd steeds meer een geheel enzo, een groepseffort. Daardoor had ik het idee om mijn ego van mij af te werpen en om als band verder te gaan. Ik schrijf nog wel het meeste, eigenlijk alles…bijna alles. We hebben nu wel een nieuwe gitarist erbij, want de toetsenist hebben we eruit geflikkerd, dat sloeg gewoon nergens op. Dus nu een derde gitarist erbij, Nick Polak, die ook in GOLD speelt en ook speelde hij in een Iron Maiden Tribute band, de IJzeren Maagden en is een heel goede gitarist. Redelijk jong nog, maar heel talentvol en dus eigenlijk ook al heel ervaren en een heel fijne gozer en al lang een vriend van me, die nu bij de band betrokken is en dat is ook fijn. Ik schrijf alles dus nog wel, maar in de band komt het pas echt tot leven. Iedereen drukt toch zijn stempel erop en het gaat er in de oefenruimte heel democratisch aan toe. Het zijn wel mijn baby’tjes of brainfarts, maar ik laat wel iedereen zijn zegje erover doen, we beslissen een hoop dingen samen en dat voelt eigenlijk best wel goed.

Wat voor muziek en invloeden moeten we denken?
Euhm breed….als je iedereen zijn platenkast erbij optelt heb je denk ik wel alles wat er uitgebracht is. Dat is natuurlijk heel overdreven, maar het gaat een soort van Sister Of Mercy achtig naar een soort van Gothic Rock en New Wave achtige dingen, maar ook Doomy en Grungie. Elk nummer heeft een beetje zijn eigen stijl en toch sluit het allemaal op elkaar aan denk ik. En moeilijk om voorbeelden te geven eigenlijk. Alleen de single is nog naar buiten gebracht en deze heeft bijvoorbeeld een heel psychedelisch einde. Dus ook binnen een nummer kunnen veranderingen plaatsvinden. Ik probeer het stigma van een genre toch een beetje van me af te houden. Ik wil ook niet volledig in één genre verdwijnen, dat zou ik heel kwalijk vinden. Ik merk van heel veel muziek van waarom is het alleen heel populair bij een bepaalde scene en kennen alleen die dat, terwijl het misschien zoveel meer breder is, dan….ja, je snapt me wel.

Waar komt de naam Dool vandaan?
Dool is een Nederlands woord, gebiedende wijs staat het voor ‘dwalen’ en eigenlijk zou er een uitroepteken achter gezet kunnen worden als zijnde Dool! Het is niet erg om verloren te zijn in het leven, niet weten wat je doel is en op zoek gaan naar je eigen pad. Zeker in de band zijn wij dat allemaal zowel muzikaal als persoonlijk. Ik denk ook niet dat het iets is wat snel over zal gaan, dat is iets wat je de rest van je leven wel blijft doen. Ik vind dat zelf een heel mooi gegeven en daarom dus de naam.

Betekent Dool het einde van je alter ego Elle Bandita?
JA! In principe wel, muzikaal gezien sowieso. Wat moet je doen als je in je eentje een band ben en als je een band begint moet je toch ook een bandnaam hebben, whatever hahaha.

Wat wil je zeggen / bereiken met Dool wat je met Elle Bandita misschien niet kon? En waar zit het grote verschil?
Dool gaat meer een stapje verder, omdat, het is een hoop zelfreflectie in nummers. We moeten de studio nog in, maar op de plaat en waar het over gaat is bijvoorbeeld het leven in de stad en ondertussen je dierlijke aard zien verdwijnen. Dat je als mens eigenlijk niet meer in aanraking bent met je oerdriften en je drang en je ding. Ik zie hier bijvoorbeeld een boom staan en ik weet dus niet hoe die heet, dat soort dingen. Ik vind dat kwalijk dat je deze dingen dus gewoon niet weet, omdat je eigenlijk zo verwend bent opgevoed en er worden allemaal dingen voor je neus gehouden om je maar van waarheden af te houden. Je krijgt geen krant meer, maar allemaal losse artikelen met korte koppen en voor je het weet is het weer weg. Allemaal heel vluchtig. Hetgeen wat echt belangrijk is daar leer je niks meer over, dat wordt aan de kant geschoven. En daar gaan de teksten een beetje over. Maar het is ook een redelijke zelfreflectie, hoe kan je jezelf weer omhoog krijgen om je met belangrijke dingen bezig te houden en niet te verdwalen in het vluchtige van de wereld en in de maatschappij. Maar dat is moeilijk als je in de stad woont, maar ook als je Facebook zo opentrekt of elke vorm van Social Media. Ik zou het ‘t liefst niet hebben, maar voor de band is het handig om te hebben. Op de een of andere manier ga je ook dat als waarheid zien, wat het helemaal niet is, want mensen posten ook alleen maar wat goed gaat. Mensen zouden nooit eens zeggen hoe kut iets gaat en wat er allemaal is gebeurd. Of ze doen het wel en willen dan juist meer aandacht, dat zou nooit eens oprecht zijn. Ik ben daar gewoon een beetje moe van. Ik ben nu al een aantal jaar aan het zoeken van wat vind ik nu belangrijk, en daar schrijf je dan dus liedjes over.

band image


Je hebt al één single uitgebracht en je hebt al wat shows achter de rug, hoe is de single en zijn de shows ontvangen?
Oweynagat, de single of eigenlijk gewoon de track die we naar buiten hebben gebracht . Een soort van introductietrack van ‘hey, wij zijn Dool, kom in onze wereld’. En dat hebben we ook geprobeerd uit te beelden in onze videoclip. Heeeel goed ontvangen, we krijgen echt van heel verschillende plekken positieve feedback en sinds we live zijn gaan spelen is het alleen maar meer geworden. En dat vertaald zich in publiek/mensen die het tof vinden, maar ook labels en bookers en het gaat gewoon best wel lekker. We krijgen een hoop aanbiedingen en heel veel interesse van publiek uit het buitenland en dat vind ik heel fijn, want ik wil weg uit Nederland! Ik heb het idee dat dat nu misschien wel een keer kan gaan gebeuren.

Wat verwacht je van de toekomst. Wanneer komt er een album uit en waar kunnen we je zien optreden komende tijd?
Het album komt ongeveer in november uit, of op Halloween, maar in ieder geval nog dit jaar. Verder doen we nog een aantal shows. In Den Haag in mei op het Sneaster Festival, dat overigens gratis is en ook Death Alley speelt daar, wat maten van ons zijn. Verder spelen we op het Graveland Festival en even denken, maar er komen in ieder geval nog een aantal dingen aan. Zoeken we op hahaha.

Waar luister je zelf het meeste naar en wie zijn nou jouw eigen voorbeelden/invloeden?
Dat verschilt eigenlijk heel erg. Ik heb de laatste tijd veel naar de band Tribulation geluisterd, die ‘The Children Of The Night’ plaat. Een topband…..Zweeeeeeeeds? Zoeken we even op hahaha het klinkt in ieder geval wel Scandinavisch, maar vind ik dus heel erg tof. Verder de laatste plaat van Hexvessel, ‘When We Are Death’ is een hele fijne plaat. Verder Oranssi Pazuzu, die hebben ook een nieuwe te gekke plaat. En verder, ja, als ik stoned ben of waus, dan luister ik naar nineties R&B en jaren 80. Toni Braxton en toch ook wel Loomis en Montell Jordan, daar wordt ik zo geil van, dat vind ik zo lekker! Dus het is of het een of het ander. En gewoon jaren 80 pop vind ik ook wel lekker.

Merk je dat je door je rol in expeditie Robinson meer bekendheid hebt gekregen voor het grote publiek? En wat heb je eraan gehad?
Nou ja euh….nee! Ja, voor het grote publiek, natuurlijk, maar die hebben geen aandacht voor mijn muziek en ik heb ook het idee dat de mensen die naar de concerten komen ook niet echt mensen zijn die Expeditie Robinson gaan kijken en dat had ik eigenlijk wel verwacht ook. Maar iemand die thuis voor de televisie zit op donderdagavond is dus niet bij een concert op donderdagavond. En mensen die op donderdag bij een concert zijn zitten dus niet voor de televisie. Ik denk dat het gewoon een ander slag volk is en dat vind ik ook wel heel erg fijn. Ik had ook niet verwacht, het was dus ook niet mijn doel om mee te doen en dan met mijn muziek te kunnen scoren. Want wil je je muziek wel kwijt bij het televisie publiek. Het een vertaalt zich niet in het ander en dat is gewoon heel erg fijn vind ik. Ik heb daar ook gewoon een heel duidelijke scheidingslijn in gemaakt en dat is ook een van de redenen waarom we als Dool verder zijn gegaan en niet als Elle Bandita van misschien moet ik hier gewoon duidelijk een wandje tussen maken ofzo en dat lukt aardig.

Als gearfreak ben ik altijd reuze geinteresseerd in de gear die een muzikant gebruikt, kan je daar een korte opsomming van geven?
Ik heb al heel lang een beetje gare Marshall JCM900 Lead. Heel de band lacht me uit omdat ik dat heb, maar ja, fuck it, ik hoor het verschil niet, want ik gebruik toch alleen maar mijn pedalen. Ik heb een Dr. No pedaal, de Powerdriver/Booster en daar speel ik heel erg lekker mee. Gewoon een pedaal met een goede gain en randje overdrive en ook nog een knop die je in kan trappen om te knallen. Echt een lekker pedaal. Verder speel ik natuurlijk op een Fender Jazzmaster en heb ik een soort van loop ding waar ik 2 delays en een A/B switch die over mijn gewone kanaal heen komt. En dat is een hele loop met 3 pedalen erachter en zo heb ik mijn signature sound hahaha. Maar ik ga natuurlijk niet vertellen welke 3 pedalen dat zijn, het klinkt in ieder geval alsof ik heel goed gitaar kan spelen, maar dat valt wel mee. Gewoon 2 delays en een grote reverb hahaha, dan lijkt het echt alsof je een heel goede solo kan spelen.

Is er nog iets wat me wilt zeggen tegen de lezers als afsluiting?
Kom alsjeblieft een keer live kijken, wees welkom!

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>