Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Collision

volgt

Door: Berto | Archiveer onder death metal / grindcore

Collision zal niet bij iedere lezer een bekende naam zijn. Kunnen jullie iets vertellen over het obtstaan van de band? Hoe lang lopen jullie al mee en wat zijn jullie invloeden en voorbeelden?
Collision bestaat al meer dan vijftien jaar, we zijn begonnen omdat onze toenmalige bands niet lekker liepen en iedereen behoefte had aan grindcore. In de loop van de jaren zijn hier ook de nodige thrash metal, hardcore en crossover invloeden in geslopen. Na het zoeken van de juiste line-up zijn we begonnen met nummers schrijven en veel spelen. In de loop van de jaren hebben wij de nodige shows gedaan in alle uithoeken van Europa. Ook hebben we drie albums en een aantal split releases op onze naam staan. Onze invloeden komen uit de grindcore zoals Napalm Death, Terrorizer, Nasum, Repulsion, Brutal Truth etc. Maar van thrash metal bands zoals Slayer, Anthrax of Nuclear Assault en zijn wij ook niet vies. En uiteraard uit de crossover, hardcore en punk zoals Wehrmacht, S.O.D., Dead Kennedys en Municipal Waste vinden wij te gek!

Collision speelt een agressieve mix van grindcore en thrash metal. Wat maakt grindcore een betere uitlaatklep dan bijvoorbeeld death metal? En wat vinden jullie van de hokjesgeest die heerst in de muziekwereld?
Ik persoonlijk vind grindcore veel gaver om te spelen omdat er meer agressie en energie in zit. Echter hebben de meeste bandleden, inclusief mijzelf, ook in death metal bands gezeten hiervoor of hiernaast. Wij combineren een aantal genres, dus zelf denken wij niet zo in hokjes. Elk bandlid heeft zijn eigen smaak, dus er zijn wel vaak discussies in de bus wat we gaan luisteren haha. Al zou het wel wat minder mogen met de hokjesgeest, al spelen wij net zo graag met death metal, thrash metal, hardcore als met grindcore bands.

In welk opzicht is dit nieuwe album 'Satanic Surgery' anders dan voorgaande albums?
Toen wij begonnen met het vorige album ‘A Healthy Dose Of Death’ zijn er veel invloeden uit de crossover en thrash metal in geslopen. Erg geslaagd naar mijn mening, al denk ik dat we nu onze sound wat meer in balans hebben. Dit album is ook iets energieker en in your face qua songwriting.

Is er werkelijk sprake van een grindcore scene in Nederland? Zijn er bands die van grote betekenis zijn voor de scene?
Ik persoonlijk vind wel dat wij een goede scene hebben met de bands, al zijn grindcore shows niet altijd zo goed bezocht tegenover bijvoorbeeld Tsjechië of Frankijk. De meeste bands kennen elkaar en als ze met elkaar spelen doen ze ook graag een drankje (of twintig) met elkaar. Bands die naar mijn mening betekenis hebben zijn natuurlijk de bands van de oude garde zoals Inhume, Stoma, F.U.B.A.R. en My Minds Mine. Natuurlijk zijn er ook veel te gekke jonge bands die het goed doen zoals Sick Of Stupidity. Niet te vergeten: de goregrind bands zoals Cliteater en Rectal Smegma.

In de grindcore scene is het gebruikelijk om ook split-CD's uit te brengen. Hoe komen deze samenwerkingen tot stand? Bijvoorbeeld de split met The Rotted?
Meestal ontstaan deze ideeën als je samen op een festival speelt en dan gaat feesten. Vaak komt er dan ook helemaal niets van… maar soms komen deze plannen uit. Met The Rotted, voorheen Gorerotted speelde wij erg vaak. The Rotted vroeg ons. Wij hebben toen zeven nummers opgenomen en kregen nog een aanbieding van Mincing Fury.Als het goed is komt er later dit jaar nog een split 7” uit met een Franse band. We hebben alles in ieder geval al af haha.

band image


Hoe lukt het om gedurende vijftien jaar als band te blijven bestaan? Zeker in acht nemende dat jullie dit naast een normale baan proberen vol te houden?
We kunnen het ook buiten het oefenhok goed met elkaar vinden. Er zijn tijden geweest dat we bijna uit elkaar lagen, maar dit was nooit op persoonlijk vlak. Meer met tijd en motivatie. Toch wisten we ons elke keer weer peper in de reet te stoppen. Momenteel staan de zaken er goed voor. We repeteren twee keer in de maand en komen vaker bij elkaar voor songwriting. Al is dat op een lager pitje omdat we momenteel met de promotie en shows voor ‘Satanic Surgery’ bezig zijn. Iedereen heeft een drukke baan uiteraard, daarom zijn de repetities in het weekend.

Hoe is de relatie met de platenmaatschappij? Wat is de toegevoegde waarde van een platenmaatschappij naast bijvoorbeeld het zelf uitbrengen van je materiaal en volledige controle houden?
Goed natuurlijk. Dit is onze tweede plaat op Hammerheart Records. Tussendoor hebben we ook wat kleine releases op underground labels gedaan. Hammerheart Records heeft een groot bereik en een goede distributie. Zelf uitbrengen werkt niet voor ons, via onze webshop en op shows worden weliswaar wel een hoop albums verkocht, maar via die weg heb ik altijd het idee dat er een hoop verkoop kanalen missen.

Wie is er verantwoordelijk voor de hoes? Ziet er uit een klassieke jaren tachtig thrash metal hoes.
De hoes is gemaakt door Luis Sendon, de bassist van de Spaanse grindcore band Nashgul. We zagen zijn werk op Obscene Extreme en waren er zeer onder gecharmeerd. Een paar e-mails waren voldoende om een overeenkomst te hebben voor de hoes van ons vorige album ‘A Healthy Dose Of Death’. Luis heeft ook de hoes voor onze split EP met The Rotted gedaan en nu dus de nieuwe hoes. Ikzelf vind deze hoes erg perfect, de jaren 80 sfeer, een beetje splatter/horror en natuurlijk het comic effect.

Jullie hebben ook een song aangeleverd voor de nieuwe Blast Till death- compilatie. Daarbij wordt aangegeven dat die compilatie ter promotie van extreme metal, 'abrasive punk' en 'anti-music'. De eerste twee termen kan ik nog wat mee, maar wat betekent 'anti-music' ?
Ik moet jou dit antwoord schuldig blijven, maar waarschijnlijk bedoelen ze bij Blast ‘Till Death dat iedereen muziek kan maken of dat je buiten de hokjes van het standaard songwriting moet denken.

Wat voor advies kunnen jullie geven aan beginnende bands in een genre als grindcore of death metal? Wat zijn de valkuilen en waar zitten de mogelijkheden?
Veel repeteren uiteraard. En vooral: zorg dat je er plezier in blijft houden.

Zijn er voldoende optredens voor een band als die van jullie te vinden? Leeft de extreme metal een beetje in Nederland?
Wij willen natuurlijk meer spelen, maar kunnen eigenlijk voornamelijk in het weekend optreden. Persoonlijk denk ik dat de scene in Nederland weer een beetje upcoming is. Een paar jaar geleden speelde wij echt bijna alle shows in het buitenland. Ook leuk, maar soms is het wel fijn om na een show thuis te komen haha. In de herfst stonden we op veel indoor metal festivals zoals het Geldersch Metal Treffen. Een gevarieerd publiek is ook wel eens te gek.

Wat zou de paus kunnen overtuigen om naar jullie muziek te luisteren?
Dat hij vooral het voorlaatste nummer op onze debuutplaat moet checken haha!

Bedankt voor het interview. Hebben jullie nog wat wijze woorden voor onze jonge lezers?
Check onze muziek en tot op een van onze shows!

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>